Allt och inget

Hälsohets i (Nyhets)morgonsoffan

Det är måndag morgon och teven står på TV4:s Nyhetsmorgon. Jag är kvällen innan hemkommen från Stockholm där jag har varit på träningsevent. Trött är jag men ändå lite hög av den där energiboosten som helgen gav. Lördagen bestod av träning, träning, prat om träning och hälsa – men det kändes inte hetsigt.

I Nyhetsmorgon sitter några som tydligen är experter på någonting, det har kommit in färska siffror om att svenskens konsumtion av kvarg, pumpakärnor och kosttillskott har ökat lavinartat de senaste fyra åren. Nyheten är att vi svenskar äter nyttigare. Jag tror att de vid något tillfälle kallar det hälsohets. Nåja, experterna är eniga om att det är bra att vi äter kvarg och pumpakärnor i alla fall.

***

Men vad störd jag blev när en av dem sa att hälsomedvetenheten är som en religion. Nu menar jag inte att religion är dåligt, är man religiös är det väl helt okej, men jag störde mig på att det skulle låta som att det är dåligt att vi tränar mycket och tänker på vad vi äter. Och till deras försvar handlade det hela också en hel del om kosttillskott. Fast TV4:s banner läste ”Piller och pulver ersätter vanlig mat”. Är det verkligen så? Säger de det på Nyheterna får man väl lita på dem…

Jag vet inte riktigt hur jag ska tänka kring det här med kosttillskott. Hur kan det vara dåligt att få i sig någon extra vitamin eller mineral? Det fattar väl alla att piller och pulver inte ska ersätta vanlig kost, men skadar det verkligen? Ska man bannas i morgonsoffan för att man är hälsomedveten? Är det mindre bra för mig om jag häller i lite grönt pulver i min smoothie, eller bakar bars och sätter i proteinpulver?

Nåväl. Sammanfattningsvis frågar Tilde experterna:
”Ska vi köpa kvarg?” Ja.
”Ska vi köpa kosttillskott?” NEJ.

Jag är inte alls särskilt insatt i ämnet, och tar själv ett enda kosttillskott men väldigt sällan eftersom jag alltid glömmer bort det. Men jag tycker att detta är intressant och vill gärna höra era synpunkter på det. Tar du något kosttillskott? Varför? Varför inte?

DSC02996

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Charlotta Sofia springer och trimmar
  16 mars, 2015 at 11:08

  Alltså, jag förstår ju problemet om en blir besatt av kosten och hälsan och slutar må bra av det men det är väl ändå inte det som händer de flesta? (Även om ortorexi o.s.v naturligtvis är ett problem att ta på stort allvar).

  Jag är nog rätt avslappnad till det där med kosttillskott, testar lite hej vilt men det enda som jag egentligen tar på regelbunden basis är magnesium p.g.a hjälper mot myrkryp i benen.

 • Reply
  Johanna
  16 mars, 2015 at 17:26

  Jag tar
  – 1 multivitamintablett om dagen (innehåller allt möjligt, både vitaminer och mineraler – bra för mig, speciellt då jag äter vegetariskt)
  – proteinpulver (varje dag, har också lite att göra med min vegetariska kost, för jag äter inte heller tofu, soja eller quorn)
  – aminosyror (i samband med styrketräning och långpass)

  Jag kommer inte att sluta med mina kosttillskott, oberoende av vad ”experterna” säger. Jag ersätter inte heller vanlig mat med detta, utan det är ett komplement. Äter både frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsmål, så TV4 får tro vad de vill, JAG tror (hoppas?) inte att så många ersätter mat med pulver och piller 🙂

 • Reply
  Märta
  16 mars, 2015 at 20:04

  Det enda kosttillskott jag tar är D-vitamin (eller egentligen är det väl mest så att jag köper burken och sen glömmer bort att äta det) under vinterhalvåret. Tidigare drack jag en multivitamindryck ganska regelbundet, men det gör jag inte längre. Hade jag inte varit så glad för frukt och grönsaker som jag är så hade jag nog fortfarande käkat multivitaminer, tror inte att de gör någon skada så länge man håller sig till rekommenderad dos men jag inbillar mig att jag äter hyfsat näringsriktigt så det får räcka. Känner jag att jag har ätit lite för enformigt kompenserar jag med smoothies i olika varianter, så att det blir många olika frukter/bär.

  Jag vet dock att jag får i mig för lite järn, men får så jädra ont i magen av järntillskott så det får bli aprikoser och pumpakärnor istället.

 • Reply
  Carolin
  20 mars, 2015 at 10:19

  jag äter bara D-vitamin på vintern. I övrigt inga tillskott alls 🙂

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: