Allt och inget

Varför är en blogg en bra blogg?

Hur är en bra blogg och vad gör att man fastnar i en blogg?
Det diskuterade jag och Malin en hel del på väg upp till Stockholm i fredags, då vi jämförde och pratade om vilka bloggar vi läser. Vi diskuterade också hur en bra blogg ser ut, för det visade sig att vi inte tycker att det är helt oviktigt heller.

Hursomhelst. Jag läste ett inlägg hos Erika precis, om att det hade droppat av en massa följare igår när hon skrev om att hon hade klippt av halva håret. Med det sagt, här kommer en liten sammanställning av vad en bra blogg är (enligt mig)

– Den uppdateras ofta, minst en gång om dagen. Om inläggen är riktigt himla bra kan jag ha överseende om det dröjer lite längre mellan gångerna. Men edit! Nu har jag tänkt till här, det är klart att kvalitet alltid går före kvantitet! Kommer det dock kvalitetsinlägg ofta har jag inget emot det, men det ska ju förstås inte skrivas bara för att skrivas.
– Den skrivs helst med svart text på vit bakgrund. Åtminstone mörkt på ljust, för det får liksom inte vara jobbigt för ögonen att läsa.
– Den ska vara lätt att kommentera. Inga konstiga koder eller inloggningar att fixa tack.
– Den innehåller bilder. En bild för att illustrera ett inlägg räcker väl, men det får gärna vara fler också. Om alla lade upp bilder i stil med Saras vore man ju en lycklig människa, men det är ändå en omöjlighet.
– Den beskriver löprundor. Dåliga som fantastiska.
– Den beskriver andra träningsformer också.
– Den ger mig (medvetet eller omedvetet) gärna idéer och tips på vad jag kan göra själv med min träning.
– Den behöver inte bara handla om träning, någonting personligt gör ju alltid en blogg mer personlig. Ju.

Ungefär så.
Har jag glömt något? 

Med det sagt. Det är så jag tänker kring min egen blogg. Så jag vill att min blogg ska vara. Jag lyckas nog inte alltid, men jag försöker i alla fall. Jag tror nog att det är det där med att vara mer personlig som är det jag är sämst på. Men det kan eventuellt bero på stalkern jag fick pga en blogg back in the day. Men mer om det en annan dag…

Egentligen skulle jag vilja fråga vad det är som gör att du läser min blogg, men det kanske är för vågat? 

IMG_0216

 

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Erika
  18 mars, 2015 at 08:03

  Jag håller med på alla punkter på din lista om en bra blogg!
  Jag tycker det är himla intressant att få en känsla av att lära känna personen som skriver bloggen, typ som en kompis.
  Om jag inte ”klickar” med människan så har jag svårt för att fastna för hela helheten också.

  Din blogg fastnar jag för att du verkar skriva fritt från hjärtat på något vis, du verkar så nyfiken på saker och ting och verkar ha en avslappnad inställning till det här med löpning och hälsa överlag. Och så är du allmänt go och härlig 😀

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   19 mars, 2015 at 08:40

   Jamen precis. Det där med att klicka känns viktigt! Man läser ju ändå så mkt att det blir som att man lär känna någon (som man inte ens träffat)!
   Och tack för dina himla fina ord – jag säger detsamma till dig! 🙂

 • Reply
  Staffan
  18 mars, 2015 at 08:33

  Jag håller med i stort, förutom på första punkten där jag inte håller med alls faktiskt. Från första början var min egen blogg mer av en träningsdagbok och då var det naturligt ofta förekommande inlägg även om jag aldrig bloggat dagligen. Numera är inte det inte träningsdagbok längre och jag läser faktiskt hellre en blogg med genomtänkta inlägg som publiceras lite mer sällan än en blogg som uppdateras flera gånger dagligen med korta ”hej-tjolahoppsan-inlägg” om dagens frukostsmoothie följt av lunchträningen följt av kanske ytterligare något inlägg 🙂

 • Reply
  Camilla
  18 mars, 2015 at 11:12

  Intressant lista! Håller med om det mesta, fast själv springer jag ju inte (även om jag nyligen testat lite igen… fast mina knän inte verkar gilla det…). Vill gärna ha täta uppdateringar på bloggar jag följer MEN det ska ju inte heller bli för ”intetsägande” inlägg. Tänker även att man vill ha en ”personlig touch”, att man känner att man liksom börjar känna bloggaren lite. Hm. Intressant. Tål att fundera på vilket intryck man själv ger som bloggare. Det är svårt att vara ”lagom” tycker jag. Alltså inte för opersonlig, inte för personlig, inte för trist, inte för enformig, inte för udda… Fast jag får väl vara som jag vill, men det är klart att det är roligt om någon annan läser det man skriver också… 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   19 mars, 2015 at 08:29

   Ja, det är väldigt intressant att fundera över vilken bild man ger av sig själv! Svårt! Jag kanske tror att visar en annan bild av mig själv än jag egentligen gör?

  • Reply
   Andreas L
   22 oktober, 2015 at 10:24

   Lite tråkigt när personer inte springer eftersom de får ont i knäna. Att du får ont i knäna är för att du har fel teknik då du springer. Landa aldrig med hälen i steget, tänk på att landa med framfoten, lite jobbigt i början eftersom hälsenan får jobba mer men börja med korta distanser och öka smått för att bygga upp styrkan i hälsenan. Ta kortare steg och landa med foten rakt under dig. Då får du ingen stöt mot hälen och löpningen blir mycket mildare och knäna tar mindre stryk.

 • Reply
  Märta
  18 mars, 2015 at 11:53

  En av de viktigaste sakerna enligt mig är att bloggaren tar sig tid att svara på läsarnas kommentarer, och det gör du. Jag kan absolut förståOch t man inte alltid hinner svara, särskilt om man har många följare, men bloggaren bör åtminstone svara så ofta han/hon kan för att visa att följarnas kommentarer är uppskattade och viktiga.

  Sen tycker jag inte att det behövs uppdateringar varje dag, då känner jag lätt att jag kommer efter eftersom jag inte hinner läsa dagligen.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   19 mars, 2015 at 08:21

   Håller med om det med kommentarssvaren. Utan svar undrar man ibland om bloggaren ens läser kommentarerna (klart hen gör, men ändå).
   Jag älskar att få kommentarer, så dem måste man ju vara rädd om! 😀

 • Reply
  Johanna
  18 mars, 2015 at 12:24

  Håller också med dig ganska långt, men inte på första punkten. Jag tycker att bloggen som medium är ganska långsamt idag och därför behöver inte uppdateringarna heller komma i snabb takt. Vi har instagram och twitter för de där korta, snabba och frekventa uppdateringarna. Jag tycker att bloggarna överlag gått från att uppdateras flera gånger om dagen, till att nu ha längre inlägg men också med en lägre frekvens på uppdateringarna.

  Sen behöver en blogg nödvändigtvis inte vara en träningsblogg för att jag ska följa den, men de flesta bloggar jag läser är nog just sådana ändå. Det är ju det jag intresserar mig för.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   19 mars, 2015 at 08:19

   Ja jag håller med. Hellre genomtänkta än frekventa inlägg. Fast jag kan också gilla korta inlägg i bloggar!

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  18 mars, 2015 at 13:54

  Magin med en bra blogg ja.. Så himla spännande hur det fungerar. Två till synes likadana bloggar kan locka en olika mycket tycker jag. Tror det finns tusen olika faktorer som spelar in. Någon slags ”jag vill veta mer!” tror jag spelar in mycket för mej.

  Din blogg läser jag för du verkar så jädra härlig. Du skriver liksom alltid med en glimt av humor och så skriver du bra 🙂 Ibland orkar en sej liksom inte igenom viss texter men dina läser jag alltid hela. Sen tycker jag det är en extra bonus när du bytte till egen domän och bilderna blev större.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   19 mars, 2015 at 08:18

   Men tack för dina fina ord!
   Jag tycker också det var ett lyft med egen domän och större bilder. Skönt att kunna bestämma lite mer över hur det ser ut 🙂

 • Reply
  Cecilia
  18 mars, 2015 at 14:06

  Jag tycker inte om en ren träningsblogg, jag följer inte någon som bara skriver om sina träningspass el någon som visar upp nakna magar 😉 Jag vill ha lite av varje, lite träning, lite vardagsliv, lite tankar…
  Jag tycker om när bloggaren tar sig tid och svarar någon gång 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   19 mars, 2015 at 08:17

   Ja, precis, svar! Superviktigt! Blir liksom så mycket envägskommunikation annars.
   Och nakna magar… kan jag faktiskt leva utan 😀

 • Reply
  Linnea
  19 mars, 2015 at 08:36

  Håller med på de flesta punkterna! Älskar oxå inlägg om löpning som beskriver ett pass eller ett lopp tex. Gärna lite nördigt. 🙂

 • Reply
  Carolin
  20 mars, 2015 at 11:34

  jag håller med!
  Men vill tillägga, som någon ovan, att bloggaren ska ta sig tid att svara på kommentarer!
  Och att det är bra om bloggaren tar sig tid att kolla in läsarnas bloggar (de som har) så det blir lite mer tvåvägskommunikation. I alla fall om det inte är en endast ”informativ blogg” om du förstår hur jag menar 🙂

  Din blogg gillar jag dels för att du skriver intressant och dels för att det blir lite igenkänningsfaktor när man bor i samma stad! 🙂

 • Reply
  Att blogga som en lektionsplanering | Träningsblogga
  9 april, 2015 at 20:33

  […] desto mer intressant tycker jag att konceptet blogg är. Jag har ju varit inne på det tidigare, då jag listade några saker som jag tycker gör en bra blogg. Alla de punkterna försöker jag […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: