Allt och inget

Att blogga som en lektionsplanering

IMG_0338

Ju mer tid och engagemang jag lägger på bloggvärlden, desto mer intressant tycker jag att konceptet blogg är. Jag har ju varit inne på det tidigare, då jag listade några saker som jag tycker gör en bra blogg. Alla de punkterna försöker jag själv följa när jag bloggar, eftersom jag vill driva en blogg som jag själv skulle vilja läsa. Dock att jag är jättedålig på att ha en plan för bloggen. Jag är t.ex. sämst på att tidsinställa inlägg, vilket gör att det vissa dagar kan bli fyra inlägg och vissa dagar noll. Jag har heller aldrig någon större plan på ämnen jag ska ta upp, på sin höjd gör jag en anteckning i mobilen om jag råkar komma på något mer eller mindre intressant. Kanske borde jag bli bättre på det där.

Hursomhelst. Hittade bloggen Sweet life of Malin’s idag och läste ett mycket intressant inlägg om konsten att bli en toppbloggare, som hon byggde på en bok hon läst om digitalt entreprenörskap. Ett läsvärt inlägg som väcker tankar dels om hur privat man bör vara, om vikten av bilder i inläggen, om hur ofta man ska uppdatera (minst en gång per dag, helst morgon och kväll, 3 ggr per dag optimalt. Håller ni med?) och så vidare.

Och nu kommer min visdom! Håll i er!
Jag tänker att man helt enkelt ska tänka som när man planerar en lektion.
Vad är syftet med lektionen?
Hur ger jag eleverna förutsättningarna att nå målet?
Och så ser man till att instruktionerna är tydliga, metoderna varierande och innehållet utmanande men realistiskt.
Kan lätt översättas till bloggande! Ju! Att jag aldrig tänkt på det tidigare!

Hur mycket jag än tänker på detta lär jag nog dock fortsätta som jag gör idag. Skriva det jag vill när det faller mig in. Se det som en bonus om någon faktiskt vill läsa det. Fast jag tror att jag ska sätta mig och fundera på en syftesförklaring. Bara för skojs skull. Har du ett tydligt syfte med din blogg?

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  johdern
  9 april, 2015 at 22:31

  Ehrm.. nej, har varken syfte eller plan. Jag gör precis som du. Skriver det jag kommer på för att jag gillar att skriva. 🙂

 • Reply
  Kari
  10 april, 2015 at 09:22

  Ja, jag bloggar bara för mitt eget höga nöjes skull! Det finns alltså inte så mycket ”lektionsplanering” bakom bloggen. Däremot tidsinställer jag och försöker ha lite spridning på inlägget och tex inte skriva om löpning fem dagar i rad. Jag skriver ofta flera inlägg åt gången – och kan tex få ut flera inlägg från ett träningspass – som jag sedan sprider ut.

  Jag har precis läst inlägget och funderade på det där med frekvensen. Annakarin menar ju att man skall blogga tre gånger om dagen – men ingen av de toppbloggare hon har undersökt bloggar mer än två gånger per dag, och de flesta bara en gång.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   10 april, 2015 at 10:48

   Smart att göra så, att skriva flera åt gången. Jag kanske får ta till mig det! 🙂
   Och intressant det där med frekvensen också. Ah, det är tur att man inte planerar att bli en toppbloggare så man kan fortsätta sitt 😀

 • Reply
  hejaerika
  10 april, 2015 at 09:34

  Jag har kommit på en grej med mig och mitt bloggande, och det är att ju mer jag försöker ”göra rätt” och följa alla råd – ju mer tappar jag lusten till att blogga. Jag får liksom prestationsångest och känner att jag bara gör fel hur jag än gör. Så jag tar till mig dom råd som jag ”känner för” och skiter i resten. Bloggar på lust och passion och för att det är roligt. Och så fort det blir tråkigt så låtsas jag som att jag inte har någon blogg, haha 😀 (Meeeen det är ju inte så man skapar en populär blogg och kanske tjänar pengar på den.. men det blir ju ingen blogg alls om jag tycker det är tråkigt heller hehe ;D )

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   10 april, 2015 at 10:50

   Jamen exakt! jag har märkt samma om jag av någon anledning får fler besökare än vanligt till bloggen, tänker att ”shit, nu måste jag prestera!” och så blir det något halvdant som inte är jag… ? Typ.
   Blogga på lust och passion och för att det är roligt är ändå grejen känner jag. Och det är ju också såna bloggar som jag vill läsa.
   Kanske finns en anledning till varför jag inte läser ”toppbloggarna” 😉

 • Reply
  Oslofru
  10 april, 2015 at 13:33

  Intressant 🙂

 • Reply
  Carolin
  11 april, 2015 at 09:27

  Jag tror att det finns risk att man skjuter sig själv i ryggen om man blir för manisk med att följa alla råd. Ex att skriva flera inlägg en dag när man inte ens kände för att skriva ett enda, det kommer förmodligen bara bli tråkiga inlägg och risken finns att folk inte orkar följa längre. Men jag håller med om att det är bra att ta till sig av de tips som känns relevanta för just en själv!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   11 april, 2015 at 09:47

   Jamen precis! Tror det skiner igenom om man bara skriver för skrivandets skull, även om man tar upp bra ämnen.. Tänker att det märks när bloggaren är intresserad!
   Jag fortsätter nog som jag gör nu 🙂

  Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: