Löpning Lopp

Berättelsen om VårRuset

IMG_8079

VårRuset igår och känslan innan var seg. Hade sovit för lite, tränat för lite, det var typ storm och så lång toakö att jag fick stressa till starten. Känslan efteråt var rätt fantastisk, men nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

Anlände i Slottsskogen och trots att jag var trött så var jag ändå taggad på att springa lopp, för det hade jag inte gjort sedan augusti. Men att springa ett lopp på 5 km är något helt annat än att springa t.ex. 10 km. Det kändes som att jag borde gå ut med tanken på att maxa hela vägen, så det gjorde jag.

I början var jag rätt irriterad över att det var så mycket folk i vägen när jag försökte springa snabbt, men så här med facit i hand var det kanske tur att de saktade ner mig litegrann. Höll ändå ett 5:00min/km-tempo och under det också där i början, och det är rätt snabbt för mig. Efter en kilometer kände jag mig trots det höga tempot väldigt pigg i benen, och andningen fungerade bra så jag fortsatte i samma stil. Men redan efter 2 km började det kännas tyngre. Och det kom backar. Backar, backar, backar. Och motvind. Och backar. Så kändes det i alla fall. Men jag gav mig fan på att hålla mig åtminstone under 6:00-tempo så det gjorde jag. Vid 4 km började jag fundera på att kanske gå en bit. På ett lopp? Skärpning pannbenet! När jag började närma mig mål ville jag bara gråta eftersom det var en massa extrasvängar innan målområdet äntligen syntes, och andningen; den hade jag tappat någonstans och det var så pass illa att jag var tvungen att stänga av musiken för att hitta tillbaka till den. Men skam den som ger sig.

För sedan kommer ju den där känslan. När man är på upploppet och faktiskt lyckas springa om några trots att man nyss kämpade efter andan, och så spurtar man in i mål och man känner sig helt färdig men undrar samtidigt varför tiden gick så himla fort fast det var så jobbigt.

25:59 blev min tid. Alltså ett snittempo på 5:12/km. Det är alltså pers över det. Pers med flera minuter! Jag trodde knappt att det var sant, och jag är så nöjd med det! Inte alltför illa för en som inte har sprungit så mycket i vår väl?

IMG_8077 IMG_8080 IMG_8081 IMG_8082 IMG_8084

 

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply
  Mari
  12 maj, 2015 at 08:46

  Ruskigt bra ju 🙂 Grattis!!!

 • Reply
  Mia
  12 maj, 2015 at 09:19

  Grymming! Visst var det ett fantastiskt roligt lopp. Är fortfarande lite hög!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   12 maj, 2015 at 16:51

   Alltså egentligen var det inte så kul, pga led mest i 25 minuter. Men efteråt: så jävla roligt!

 • Reply
  beatatjata
  12 maj, 2015 at 09:28

  Helt grymt ju!! Mitt pers på 5 km – 38 minuter :-D!! Löpning är inte min grej helt klart!

 • Reply
  hejaerika
  12 maj, 2015 at 10:21

  Helt fenomenalt ju!! 😀 Grattis till pers, och hej vad det här bådar gott för dina mål att bli snabb på milen också. GRYMME-IDA!!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   12 maj, 2015 at 16:53

   Men tack!! Jamen lite pepp blev jag på att bli snabbare på milen nu, blev liksom inspirerad!

 • Reply
  Madde
  12 maj, 2015 at 10:41

  Jättebra jobbigt.. Grattis!!!

 • Reply
  Kari
  12 maj, 2015 at 10:55

  Grattis till ett jättebra lopp! Respekt till alla er som springer korta och snabba lopp!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   12 maj, 2015 at 16:55

   Tack! Ja alltså de här korta snabba är ju egentligen inte sååå mkt njutning!

 • Reply
  Linnea
  12 maj, 2015 at 11:03

  Åhhhh vad jag blir loppsugen!!! Grattis till en jättebra tid!

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  12 maj, 2015 at 12:44

  Tjohoo! Grattis!!:) Du är så jäkla duktig!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   12 maj, 2015 at 16:56

   Men åh. Blir alldeles överväldigad över att folk tycker jag är duktig 😀 Tack!

 • Reply
  Rund är också en form!
  12 maj, 2015 at 12:47

  Du är såååå grym Ida! Fantastiskt! Och härlig känsla kan jag tro! 🙂
  Kram M

 • Reply
  hopihopi
  12 maj, 2015 at 14:58

  Det är ju jättebra! Grattis!

 • Reply
  carrolite
  12 maj, 2015 at 15:00

  Grymt, grattis!!! 😀

 • Reply
  Sponsrad video: SATS ABSolution |
  12 maj, 2015 at 20:17

  […] fick verkligen mersmak för det här med att persa på lopp, så idag efter jobbet åkte jag till gymmet och lyckades klämma in ett gäng intervaller innan […]

 • Reply
  Märta Johansson
  12 maj, 2015 at 23:12

  Grattis! Härligt sprunget! Ibland är det just de dagarna som man har haft sämst uppladdning som man överträffar sig själv och drar till med ett helt oväntat pers 🙂

 • Reply
  Fredric
  12 maj, 2015 at 23:15

  Jäkligt bra genomfört och bra tid, trots backar och motvind! 5 km, roligaste sträckan helt klart!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   13 maj, 2015 at 09:13

   Tack tack! Vet egentligen inte om jag tycker 5 km är roligaste sträckan, man får så himla svårt att andas efter ett tag! Eller är det bara jag? 😉

   • Reply
    Fredric
    13 maj, 2015 at 11:36

    Du har ju inte hållit på så himla länge med löpningen (två år) och det tar några år för att träningen ska sätta sig ordentligt, så jag tror att det där med andningen kanske blir bättre och bättre med tiden 😉 Det allra mest effektiva sättet att andas är att andas in på två fotisättningar (vänster fot + höger fot) och andas ut på två fotisättningar också (vänster fot igen + höger fot igen) osv. (Det är mindre effektivt att andas på andra sätt, ex. in+ut, in+in+in+ut+ut+ut eller något annat). Andningen är viktig eftersom lungmusklerna i sig drar mycket syre och om man gör det ineffektivt så får benmusklerna mindre syre och då springer man långsammare.

    • Reply
     Träningsblogga - Ida
     13 maj, 2015 at 14:40

     Löpning är verkligen en hel vetenskap! Kanske dags att börja tänka på det där med andningen t.ex?

     • Fredric
      14 maj, 2015 at 06:22

      Ja, det är det verkligen. Viktigaste är att träningen är kontinuerlig, utan skador och att den ökar försiktigt med tiden, då kommer resultaten väldigt lätt. Detaljerna förbättrar man hela tiden. Du har gått från 29 till 25 min på mindre än två år, det är bra!

 • Reply
  Den bästa motivationen |
  13 maj, 2015 at 07:05

  […] efter Vårruset av all kärlek och pepp som kom till mig från olika håll. Glada hejarop på inlägget om loppet, och många likes och grattis på Instagram, länkkärlek och hela baletten. Är således […]

 • Reply
  Åsa
  13 maj, 2015 at 11:31

  Stort jättegrattis! Vilken grej! Och snygg medalj också. Jag sprang Vårruset för tjugo år sen, då var den faktiskt skitful. Stod Vivo på baksidan.

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: