Löpning Lopp

Trailpremiär med Skatås ryggar

Jag velade länge fram och tillbaka om huruvida jag skulle anmäla mig till Skatås ryggar överhuvudtaget. Jag hade aldrig sprungit trail, men jag lockas av tanken. Jag har så dåligt lokalsinne och skulle aldrig våga mig ut på stigarna ensam, men är det lopp så borde ju arrangörerna ha rätt bra koll, tänkte jag. Så efter allt detta velande anmälde jag mig till den kortaste banan, där man skulle springa 7 km, ta sig över två av ryggarna och 120 m.ö.h.

Det är någonting med att inte riktigt veta vad som väntar en! Har sprungit lopp förut, men som sagt; inga sådana här lopp. Så var både lite nervös och mycket förväntansfull när starten gick. Regnet öste ner, så jag hann bli riktigt kall och go, men det slutade rätt snart och då blev det perfekt springväder (mulet och typ 15 grader).

1 km: detta är ju HUR lätt som HELST.
2 km: så himla roligt, kan fortsätta springa HUR länge som HELST.

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

 

Sedan börjar det bli lite småjobbigt. Märker att jag är tvungen att använda benen och fötterna och deras muskler på ett helt annat sätt än när jag springer på asfalt. Och så måste jag tänka så mycket på var jag sätter fötterna. Titta på marken hela tiden. Trampar snett med vänsterfoten flera gånger, det gör ont och jag blir arg på mig själv. Ungefär när jag tänker detta kommer första ryggen: Getryggstrappan. Det känns inte som att den ens lutar. Det känns som att den bara går rätt uppåt. Det är tungt. Går uppför den.

DCIM103GOPRO

 

Börjar tänka ännu mer på var jag sätter fötterna och klarar mig utan att trampa snett igen. Börjar få lite flyt! Det känns ganska lätt igen. Det känns i alla fall lätt att andas och så där, benen och fötterna får jobba hårdare än de brukar på de vanliga löprundorna. Springer med min GoPro i handen och passar på att ta lite bilder i farten. (Mycket nöjd över att jag köpte den, nu kan jag visa världen vad jag ser även under lopp!)

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

 

Vid 5 km börjar det kännas jobbigt igen. Trötta ben och trött huvud. Har lera upp till knäna (nåja, känns det som i alla fall) och passar på att dra en vurpa i en liten lerpöl också. Det har ju regnat och stenarna är hala så det gäller att vara försiktig. Blir trött av att behöva tänka så himla mycket, jag brukar ju springa för att bara få springa och inte anstränga mitt lilla huvud. Och just när det är som jobbigast, då kommer den andra ryggen: Brudarebacken. Den är 270 meter lång och jag tror att den är ett skämt när jag ser den uppenbara sig. Den är inte ett skämt och det är bara att pinna på. Vill bara stanna. Lägga mig ner. Men väl uppe på toppen har jag utsikt över hela Göteborg, det är magiskt fint. Det är dessutom bara ungefär 1 km till målgång.

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

DCIM103GOPRO

Här någonstans försvinner alla medtävlande som springer före mig. Skit också. Nu måste jag lita på min egen förmåga att se de väldigt tydliga banmarkeringarna. De är verkligen väldigt tydliga men jag inbillar mig ändå flera gånger att jag sprungit fel. Det vore ju så typiskt, tänker jag, om jag ska behöva säga till folk att ”nej men jag sprang vilse. På ett lopp.”. Ungefär då uppenbarar sig målet och jag springer in på tiden 58:58. 7 km på sten och stigar och ryggar tog längre tid än 10 km på asfalt. Inte så konstigt, och härligt befriande på något sätt att inte behöva tänka på tiden. (Jag hade i och för sig tänkt att det vore rimligt att göra loppet på en timme, så en minut kortare blev ju som en seger!).

Det kanske inte låter så mycket för världen, 7 km och en massa höjdmeter, men det var verkligen en upplevelse för mig och jag är så nöjd att jag gjorde det. När jag hade accepterat att jag inte skulle komma undan leran var det nästan bara roligt trots så himla jobbigt. Jag kommer definitivt springa nästa år igen (och då hoppas jag på sol).

Klarade det!

I mål!

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply
  Stina K
  7 juni, 2015 at 12:41

  Låter ju hur nice som helst! Bra jobbat Jag längtar ut i leran nu. 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   7 juni, 2015 at 19:58

   Jag längtar också ut och springa, men har liksom jättemycket träningsvärk i benen idag så får snällt vila. Men ju mer man springer, desto mer vill man springa! 😀

   • Reply
    Stina K
    8 juni, 2015 at 09:22

    Visst är det så, märkligt men sant 🙂

 • Reply
  Mias steg
  7 juni, 2015 at 12:44

  Wow vilket kul lopp! Banan ser ju riktigt rolig ut, jag får tankarna tillbaka på mitt första och enda hittills (fjällmaraton i Sälen) och det är jobbigare än vad man tror med kuperad bana i terräng.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   7 juni, 2015 at 19:59

   Ja det var jättekul!
   Åh, drömmer om fjällmaraton i Sälen, men det känns så himla långt och jobbigt… Men drömma kan man ju iaf göra!

 • Reply
  Camilla Lind
  7 juni, 2015 at 14:04

  Så kul det såg ut! och härligt jobbigt! Det gjorde du bra! Jag bor i Sälen och har ett fjällmarathon på hemmaplan som jag är så sugen på att ta mig an….

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  7 juni, 2015 at 14:26

  Heja dej! Och så coolt med den där kamera-mackapären. Älskar att få följa med under loppet 🙂

 • Reply
  Fredric
  7 juni, 2015 at 16:21

  Nog är trail småjobbigt alltid, stigen suger ju typ skiten ur en, därför jag aldrig har hållit på med sådant 😉

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   7 juni, 2015 at 20:01

   Haha, så är det helt klart! Har hyfsat ont i benen idag. Och fötterna. KAN man få träningsvärk i fötterna? 😉

   • Reply
    Fredric
    7 juni, 2015 at 21:19

    Går så bra så att få träningsvärk i fötterna och i hjärnan också om man bara tränar tillräckligt mycket 😉

    • Reply
     Träningsblogga - Ida
     7 juni, 2015 at 22:23

     Träningsvärk i hjärnan har jag sluppit än så länge. Eller vänta, är det det jag har nu när jag tänker så mkt på löpning? Hmm.

 • Reply
  hopihopi
  7 juni, 2015 at 17:08

  Det ser skoj ut 🙂 och jobbigt…

 • Reply
  Mari
  7 juni, 2015 at 18:45

  Vad kul det ser ut, så härligt! Ett liknande lopp borde jag anmäla mig till =)

 • Reply
  Linnea
  7 juni, 2015 at 21:21

  Åh det låter ju som ett superkul lopp! Grattis till en grym prestation!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   7 juni, 2015 at 22:18

   Tack! Ja, det var verkligen jättekul. Blir en favorit i repris nästa år! 🙂

 • Reply
  Rund är också en form!
  7 juni, 2015 at 21:47

  BRA GJORT!

  Åh, önskar jag hade kunnat springa!! Sprang ju det korta loppet för två (?) år sen.
  Och ja. Lutningen på Getryggstrappan är ett skämt. Som ”väggen” i sälen typ. Fast kortare (tack och lov!)
  Halvvägs upp i brudarebacken (som jag också fick världens chock av) stod en snubbe och sa:
  ”- Spring lite. Då känns det bättre!”
  Det var näääära att han fick en rak höger, kan jag säga……!! 😮 😉

  Kram M

 • Reply
  Märta Johansson
  7 juni, 2015 at 22:02

  Åh vad det ser roligt ut 🙂
  Och ja, visst är det en HELT annan sak än att springa på asfalt! Det är som att jämföra fotboll med tennis, som helt olika sporter.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   7 juni, 2015 at 22:21

   Haha ja, bra jämförelse där! Visst är det så. Har idag ont i massa muskler i benen och fötterna som jag typ inte ens visste att jag hade. Det tog nog bara ett par meter igår innan jag märkte att benen och fötterna jobbade på ett helt annat sätt än de brukar…

 • Reply
  Anne
  7 juni, 2015 at 22:47

  Sjukt bra jobbat!
  När jag sprang den korta biten på stigen igår insåg jag att jag verkligen gillade det. Hade liksom inte tid att känna efter om ben eller andning var jobbigt, hade fullt upp med att hålla koll på att inte stuka fötterna. Så det var absolut min grej!
  Men sju kilometer… Jag är imponerad!

 • Reply
  Malin
  8 juni, 2015 at 08:34

  Kul att du testade och gillade det! Så himla sugen jag blir på trail nu! Även om jag är i sjukt dålig form! Häftiga bilder också

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   8 juni, 2015 at 14:19

   Är också sugen på mer. Funderar på om man kanske ska testa någon löpargrupp som kör trail, bara för att ta mig ut!

 • Reply
  Maria
  8 juni, 2015 at 08:48

  Kul med gopro (och lopp)! Har själv funderat på att köpa en 🙂 När man inte kan springa kan man ju köpa prylar istället…. Vilken har du? Funkar den bra?

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   8 juni, 2015 at 14:21

   Köp! Eftersom jag inte riktigt visste om det var en bra pryl köpte jag otroligt men sant inte den senaste modellen, utan Hero 3 White edition. Lite billigare, men funkar för att ändå få någorlunda bra springbilder 🙂

 • Reply
  hejaerika
  8 juni, 2015 at 10:37

  Alltså den där kameran måste vara ett höjdarköp, snacka om att dessa bilder lyfter bloggen 😀 😀
  Fasen vad härligt med skogs-spring och lopp. Jag är himla sugen själv. Grattis till en bra prestation Ida!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   8 juni, 2015 at 14:23

   Ja, det är kul att kunna ta lite bilder när man springer utan att behöva stanna och fippla med telefon och så! 🙂

 • Reply
  Johannes
  8 juni, 2015 at 13:53

  <3 Skatås!
  Getryggen climb är brutalt och härlig. Om du inte har testat 18km spåret i Skatås – do it, det är fantastiskt fint.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   8 juni, 2015 at 14:26

   Åh, det SKA jag. Fast jag måste nog få med mig någon, för jag kommer garanterat springa vilse annars.

 • Reply
  En framtidsdröm |
  8 juni, 2015 at 14:28

  […] tidigare trodde att jag kunde eller ville göra. Halvmara var en sådan sak, och faktiskt också Skatås ryggar, som inte var så långt men det var herregud lera, stenar och en massa höjdmeter. Trodde väl […]

 • Reply
  carrolite
  8 juni, 2015 at 22:46

  Grymt!! Trail är supernajs!!

 • Reply
  Löpargruppsfunderingar |
  4 augusti, 2015 at 10:11

  […] springa trail är ju ganska kul, märkte jag när jag sprang Skatås ryggar i början av sommaren. Jag är dock alldeles för feg och har för dåligt lokalsinne för att ge […]

 • Reply
  En rolig sak med att springa lopp – Träningsblogga
  10 oktober, 2015 at 15:20

  […] som var det viktiga, men nuförtiden suger jag ut det mesta ur ett lopp och när jag lyckas få in många bilder blir jag lite extra […]

 • Reply
  Video från Skatås ryggar - Träningsblogga
  16 april, 2016 at 05:59

  […] Det har jag inte hunnit med ännu, men däremot hittade jag lite gammal timelapse från Skatås ryggar förra sommaren, och fick för mig att jag skulle göra en liten film av det. Kvalitén är halvkass […]

 • Reply
  Man skulle kunna tro att jag ska börja springa trail - Träningsblogga
  18 april, 2016 at 16:26

  […] att testa dem. Försäljaren lovade jag att jag skulle slippa ramla lika lätt som jag gjorde under Skatås Ryggar – ja, som sagt, man hinner berätta mycket under tiden man köper […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: