Löpning

Behöver du en GPS-klocka? Och: hjälp mig i pulsdjungeln!

Jag har en löparklocka från Garmin som har varit en trogen vän. Den har t.ex. tagit mig igenom Göteborgsvarvet och det är inte att säga lite det. Den har även sprungit i Central Park, i Ormbergsbacken och i Skatås. Den har absolut allt jag någonsin har behövt: den mäter distans, varv och tempo och säger till när jag slagit något slags personligt rekord. Den är fin och lila också och sitter bra runt handleden.

Men som med det mesta här i livet så kommer det en tid då man måste gå vidare. Jag känner för att uppgradera lite, och jag har därför lovat mig själv att jag får köpa en ny klocka om någon vill ta sig an min Garmin Forerunner 10. Nypriset ligger runt tusenlappen, så jag tänker att någon kanske skulle vilja köpa den för en femhundring? Hör av dig i så fall, via mail till ida.aspviken(at)gmail.com.

IMG_9722
Den jag är sugen på att ersätta min trotjänare med är en Garmin Forerunner 225, som visserligen inte alls är lika snygg, men jag gillar tanken på att den mäter puls genom handleden. Har varit sugen på pulsklocka ett tag, men tyckt att det verkar bökigt med pulsband – en extra grej att hålla reda på liksom. Förutom att den mäter puls så känns även denna ganska basic, men vill man ha fler funktioner i en löparklocka verkar det som att man får lägga till med ganska många fler tusenlappar, och det är jag inte sugen på.

En annan klocka som verkar vara ungefär samma är denna från TomTom, som kostar ungefär samma också. Och kanske är den lite finare också. Vad är skillnaden mellan dessa två klockor? Gaah, vilken djungel denna pulsklocksdjungel är!

Erfarenheter om dessa klockor, alternativt tips på andra mottages tacksamt. 

 

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  hopihopi
  21 juli, 2015 at 15:03

  Jag funderar också mellan de två, så vill också gärna veta vad andra tycker 🙂 För mig lutar det mera mot garmin, eftersom jag har läst nånstans att tomtom kan kännas stor och klumpig på handleden och jag har små händer. Jag har sedan tidigare en basic polar pulsklocka som bara mäter puls och tid. Är just sugen på en klocka utan pulsband för upplever att mitt skaver och så har den svårt att hitta pulsen…

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   22 juli, 2015 at 12:05

   Ju mer jag har läst desto mer lutar det åt Garmin… Har ju en Garmin nu också så det känns som en bra övergång att bara fortsätta 😀

 • Reply
  beatatjata
  21 juli, 2015 at 16:57

  Jag är väldigt nöjd med min polar m400 men har noll koll på sånt här… Har pulsband då. Läste en del om att såna som mäter på handleden inte är särskilt korrekta? Så beror kanske på hur exakt man vill veta. Jag har inget emot pulsbandet så jag körde på det! Vet att Annie (live it love it) har Charge HR och är nöjd med den. Både den och min ligger på cirka 1500 kr.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   22 juli, 2015 at 12:13

   Det är svårt detta! Tror att det lutar åt en ny Garmin, egentligen är jag inte så noga med exaktheten på pulsen, vet inte om jag pallar pulsband… Men bra pris ju på de två du nämner! Ah svårt svårt, får forska vidare!

   • Reply
    beatatjata
    22 juli, 2015 at 12:37

    Hade också svårt när jag skulle välja, finns ju en del! Jag springer ju inte så hade inte behov av fancy springfunktioner (fast jag tror att min klocka har sånt ändå) utan ville kunna regga annan träning samt få aktivitetsmätning. Ett tips är att kolla in olika recensioner på Youtube! Det hjälpte iaf mig 🙂

 • Reply
  Anne
  21 juli, 2015 at 17:35

  Alltså, är bra sugen på din gamla, men har inte riktigt råd just nu. Klippa håret eller köpa löparklocka? :p

 • Reply
  Petter Hjalmarsson
  22 juli, 2015 at 07:12

  Köp ingen GPS-klocka innan ni har tittat efter vad DC Rainmaker har att säga. Han skriver djupgående recensioner av olika tekniska träningsprylar på sin blogg.

  Tyvärr verkar har han inte skrivit någon recension på Garmin Forerunner 225 ännu, men han har utlovat en och jag skulle inte köpa någon innan jag läst vad han tycker.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   22 juli, 2015 at 12:14

   Varit och läst mycket där, så grymt bra sida! Hoppas det kommer en 225-recension snart.

 • Reply
  Saras träningsblogg
  22 juli, 2015 at 08:50

  Garmin gillar jag för jag tycker de4as sida är bäst på nätet där man loggar all träning. Annars tror jag det inte skiljer så mycket åt! ?

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   22 juli, 2015 at 12:15

   Gillar också Garmin!
   Säkert blir det att jag köper en ny Garmin så småningom, svårt att byta märke när man väl har börjat med något 😀

 • Reply
  Reach Your Goal
  22 juli, 2015 at 10:32

  Bäst på pulsklockor är Polar och Garmin där Garmin har övertaget på gps och polar på pulsen. Nackdelen med klockor som mäter på handleden är att de inte är så precisa. Därför exempelvis polar inte har ngr eftersom de anser att de inte är tillräckligt exakta i sin mätning. Jag har en Polar utan gps, eftersom jag är mest intresserad av pulsen och är super nöjd. Allt beror på vad du vill ha ut av din klocka, men både Polar och Garmin har riktigt bra klockor i olika prisklasser, även lite billigare är bra, men skulle inte rekommendera en med pulsmätning runt handleden då dessa ännu inte är så bra i sin mätning.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   22 juli, 2015 at 12:17

   Förstår hur du tänker!
   Egentligen är inte pulsen så viktig för mig, inte om det krävs ännu en pryl att tänka på vid träning (pulsband), jag är fortfarande mest inne på det där med tempo och distans, men tycker puls hade varit en fin liten bonus 🙂

 • Reply
  Rund är också en form!
  22 juli, 2015 at 13:01

  Hoppas du hittar rätt i klockdjungeln. Jag har min gamla Garmin (som nu är så gammal så jag har glömt bort vad modellen heter)…. Haha! 😀
  Ofta blir det att jag har mobilen/runkeeper. Är inte så noga med exakt km och tempo när jag är ute och lufsar. Vill bara veta på ett ungefär hur långt jag sprungit och hur länge jag har varit ute. Möjligen under intervallpass eller på tävling, att det hade varit smidigare. Men som sagt, då brukar min gamla trotjänare åka på. Den är ju inte så använd, så den har inte haft möjlighet att ”slitas ut” eller krångla. 🙂

 • Reply
  Fredric
  22 juli, 2015 at 18:57

  Hade två pulsklockor (Polar) under drygt tio år eller något sådant. Förstod aldrig riktigt varför man skulle ha GPS, när det är kroppens svar på ansträngningen, dvs. puls, som är det viktiga att förhålla sig till. Jag sprang en massa olika rundor som jag mätte upp med kalibrerad cykeldator, vilket blir mycket mer exakt än vad en GPS-klocka kan göra (jag har läst och hört att de inte är så lämpliga på bana och att de kan visa ganska fel annars också). GPS kanske är bra om man oftast springer helt nya rundor eller springer ultra. När jag sprang ultra var puls inte det bästa att utgå från (man springer tävlingen i alldeles för ojämn fart då). Då är det bättre med GPS, alternativt mellantidsnoteringar, det man gillar bäst.

 • Reply
  carrolite
  23 juli, 2015 at 11:24

  Jag kör Tomtom! Själv har jag den gamla, utan ombygd pulsmätare, men sambon har den med.
  Vi är jättenöjda, jag tycker tvärtom att de passar bättre på mina små handleder än många andra klockor

 • Reply
  carrolite
  23 juli, 2015 at 11:28

  Inbygd*
  Det enda vi möjligtvis saknar från sambons gamla polar är ”hitta hem”-funktionen där den pekade i riktning mot startpunkten.
  Vi kör dock multisport modellen men tror inte att det är någon skillnad på själva klockan.

 • Reply
  Tobban
  4 augusti, 2015 at 15:50

  Adidas MiCoach tillsammans med bluetoothlurar tycker jag är en klockren kombination.

 • Reply
  grodansboll
  16 april, 2016 at 07:47

  Det finns ju nya garmins nu typ 15 och 25 verkar det som. Kollade här http://www.pulsklockan.com/garmin
  Finns en del bra att läsa, verkar vara ganska ny sida men bra info. Jag skulle däremot vilja ha lite personliga recensioner också om klockorna om någon har tips?

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: