Allt och inget

Om att inte cykla till jobbet

Det är en uttjatad historia, den där om hur jag började springa eftersom jag inte orkade springa efter spårvagnen. Så den behöver jag inte dra en gång till. Men den kan leda fram till det spännande ämnet om vardagsmotion.

Min bror, han har alltid varit en vardagsmotionerare av rang. När jag ett år köpte en startplats till Midnattsloppet till honom i födelsedagspresent så tränade han väl en 3-4 gånger och sprang snabbare än mig. Jag hade tränat löpning i två år. Han tackade vardagsmotionen och hävdade att den är den absolut viktigaste av motioner. Ett år senare förkortade han sin miltid med flera minuter, för då hade han också tränat för loppet hela sommaren. Men alltså, han sprang milen med i princip bara vardagsmotion som grund. Jag är faktiskt imponerad.

Själv är jag riktigt kass på vardagsmotion. Jag jobbar som lärare och har således inte ett stillasittande jobb, jag tycker att jag flänger runt fram och tillbaka i korridorerna mest hela dagarna, och på lektionerna skulle jag aldrig få för mig att sitta ner. Det finns inte. Under en vanlig arbetsdag sitter jag ner max 1-2 timmar skulle jag tro. Men sedan är jag den slappaste av slappa. Jag har skrivit om det förut. Om hur jag mer än gärna drar ut och springer, eller lägger ett par timmar på att åka till gymmet. Men att behöva gå till affären och sedan hem igen är bland det jobbigaste jag vet. När jag går till kopiatorn och kommer på att jag glömt en sak i arbetsrummet och måste gå hela vägen tillbaka – så sjukt jobbigt, det tar ju typ en minut.

Ibland försöker jag. Tänker att jag ska komma igång med att cykla till jobbet, för det tar ju ändå bara lika lång tid som att ta spårvagnen dit. Och så håller jag i det ett par dagar, innan jag är tillbaka på ruta ett igen.

Hur gör du för att få till vardagsmotionen? Själv hoppas jag bara att allt flängande på jobbet kan kompensera för alla de gånger jag tar spårvagnen istället för cykeln… Men att springa milen med bara vardagsmotion som grund, det lär jag aldrig klara av.

Läs också vad Clara, MariaAnnika och Camilla har skrivit om vår stillasittande livsstil.

DCIM130GOPRO

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Fredric
  8 oktober, 2015 at 18:37

  Var ett intressant inlägg, om vardagsmotion, som det skrivs alldeles för lite om på hemsidor, bloggar, osv. Sålde min bil 2009 så cykling är enda alternativet. Finns inte en chans att jag t.ex. skulle åka buss för att ta mig någonstans… Vardagsmotion ger en väldigt bra grund, jag sprang ett marathon på 3:44 med nära nog bara vardagsmotion, cykling, i ryggen. Har du cykling som vardagsmotion i botten är det en bra komplettering till löpning och då räcker 20 km löpning per vecka väldigt långt på loppen!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   8 oktober, 2015 at 20:09

   Imponerande att du sprang marathon med vardagsmotion som grund!
   Jag SKA bli bättre på att ta cykeln när jag ska iväg…

 • Reply
  Anna (orka mera)
  8 oktober, 2015 at 18:38

  Jag är också sämst på det där. Vardagsmotion är SÅÅÅ jobbigt. Fast tänkt så mycket gratis du har genom jobbet. Det är ju hur mycket motion som helst jämfört med en kontorsråtta. De dagar jag är kontorsråtta rör jag mig knappt alls. Tur att min andra halva jobbtid är mer aktivt!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   8 oktober, 2015 at 20:10

   Ja, plus att man ju blir så himla trött av att sitta vid ett bord bara! Hatar t.ex. när jag måste lägga timmar i sträck på att rätta prov eller dylikt, blir trött direkt!

 • Reply
  Annika - WörkoutMama
  8 oktober, 2015 at 18:57

  Å jag som älskar att cykla till jobbet. Så skönt att ställa bilen och slippa trängas på tåget. Blir 2, 2 mil om dagen. Enda minus är att jag orkar liksom inte direkt gå ut springa efter jobbet. Står ju upp hela dagen där också. Plus barnen att jaga hemma. Blir trött bara av att skriva om det, haha ♡

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   8 oktober, 2015 at 20:11

   Herregud så duktigt! Jag som bara har 5-6 km till jobbet borde ju kunna cykla lite oftare… egentligen.

 • Reply
  Rund är också en form!
  8 oktober, 2015 at 21:00

  Jag är också rätt kass på vardagsmotion. Men försöker att GÅ till kollegor och prata istället för att sitta en trappa upp och maila frågor t.ex.
  Däremot jag faktiskt aningen skeptiskt till att människor blir snabba enbart pga vardagsmotion. Förstå mig rätt nu, men jag menar som med din bror. Jag upplevde samma sak när min bror sprang Risveden med mig för 2 år sedan. Jag slet långpass hela sommaren och han sprang 30 minuter (!) snabbare än mig. Typ otränad… Han spelar fotboll en gång i kvartalet, typ…
  Jag vet inte vad jag vill ha sagt egentligen. 😛 Haha! Mer än att han är smal, väger typ som en fjäder och av någon underlig anledning verkar killar ha lite extra flås eller pannben (eller både och?) extra när de föds. I generna. Orättvist…

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   9 oktober, 2015 at 15:20

   Jag tror också lite på det där med generna… Sedan var iofs inte brorsan supersnabb på det där första Midnattsloppet som han knappt hade tränat till, året efter när han hade börjat röra sig i form av löpning förkortade han hips vips tiden med typ 10-11 minuter, så man kanske inte blir snabb-snabb av bara vardagsmotion, men kommer nog en bra bit på vägen iaf… 🙂

 • Reply
  hopihopi
  8 oktober, 2015 at 21:03

  Jag får främst till vardagsmotion av den anledningen att vi bara har en bil och den behöver sambon i sitt jobb. Så jag är van att behöva cykla eller gå ifall jag vill nånstans och inte har tillgång till bilen. Sen är jag nog väldigt aktiv på mitt jobb också, jobbar på cafe så går och står mest hela dagen. Sitter i princip ner bara på min matpaus…

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   9 oktober, 2015 at 15:21

   Och jag har ingen bil alls (eller körkort) men det går spårvagnar och bussar överallt… :/ SKA bli bättre på att ta cykeln alltså.

 • Reply
  Linnea
  8 oktober, 2015 at 22:35

  Stör mig sjukt mycket på folk som inte behöver träna men sen kutar milen på under 45 minuter typ! Vad är grejen med det??? Orättvist är ad det är…

 • Reply
  Maria
  8 oktober, 2015 at 22:42

  Imponerande av din bror att förbättra sin tid på milen genom bara vardagsmotion. Då ”tränar” han säkert mer än många som beger sig till gymet eller snörar på sig löparskorna. Jag känner igen mig i din situation, kan vara väldigt motiverad att gå till gymet men att välja trappan före hissen tar emot. Men har börjat promenera 30-60 min per dag, och uppskattar det enormt.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   9 oktober, 2015 at 15:23

   Han lyckades nog inte riktigt förbättra sin miltid med vardagsmotion, men när han lade in vanlig träning (typ löpning) inför sitt andra lopp förbättrade han sin miltid med typ 10 minuter, så lite annat än vardagsmotion kan nog vara bra om man vill bli snabb! 🙂
   Att promenera varje dag är ju sjukt imponerande! Jag skulle aldrig orka….

 • Reply
  Det slitsamma kontorslivet | Lite Längre
  9 oktober, 2015 at 07:42

  […] också. När jag tränar orkar jag mer och orkar vara mer aktiv i vardagen. Win-win! Fast som Ida skriver, så kan det ju faktiskt vara lika mycket åt andra hållet också – att träningen, eller […]

 • Reply
  Lina
  9 oktober, 2015 at 16:20

  Åh, vardagsmotion… Ett ständigt återkommande ämne lite här och där 🙂 Min vardagsmotion består i att alltid ta trappor, gå till skrivaren på jobbet varje gång jag skriver ut och gå till jobbets postlåda med brev varje gång jag ska posta något. Jag parkerar alltid bilen längst bort på parkeringen (både för motion och för att undvika dörruppslag 🙂 ) osv osv.

  MEN… Jag cyklar INTE. Jag borde göra det, men det är bland det värsta jag vet. Jag har perfekt avstånd, 1 mil enkel väg. Ingen kollektivtrafik finns. MEN det är så tråkigt att cykla 🙂

 • Reply
  Camilla Lind
  9 oktober, 2015 at 18:01

  Det är klurigt det där med vardagsmotion. Jag vikade lite som lärare i våras och jag fick verkligen röra på mig hela dagarna kändes det som.

 • Reply
  Det är inte dumt att vara rastlös – om den viktiga vardagsmotionen | Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  10 oktober, 2015 at 08:01

  […] om lyckan av att fysiskt kunna ta sig upp.  Camillas tankar om en stillsittande livsstil, Ida om att inte cykla till jobbet. Malin om det slitsamma kontorslivet och Charlotta om stillandesittande och […]

 • Reply
  Vi är gjorda för vardagsmotion - FIT by Emma Hå
  11 oktober, 2015 at 14:39

  […] hela dagen, 14 – 16 timmar (!) spenderas framför datorn. Jag känner igen det som Ida på Tränignsblogga […]

 • Reply
  Att orka med – Träningsblogga
  12 oktober, 2015 at 16:18

  […] veckan skrev jag ett inlägg om vardagsmotion. Det gjorde också ett helt gäng andra bloggare, som jag hittat genom nätverket Better Bloggers. […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: