Allt och inget

Att alltid göra nytta

Jeanna skrev ett tänkvärt inlägg om kreativitet. Vi börjar med ett citat från hennes inlägg som du läser här i sin helhet.

prestationsångest därför att det känns som att allt jag gör måste leda till någonting. Förstår min hur jag menar? Det måste gå att applicera på jobbet eller publiceras någonstans för att någon annan ska kunna se det och godkänna eller nåt.

Jag hade en diskussion om exakt det med min bror förra veckan. Det här att det känns som att vad man än gör så måste det vara någonting som man har användning för, på något vis. Han berättade att han hade börjat lära sig att spela ukulele, som ju är jättebra att kunna när man förskollärare som han är. Jag har länge velat återuppta gitarrspelandet som jag pysslade med i min ungdom, men kommer aldrig till skott med det, eftersom… jaaa.. varför ska jag kunna spela gitarr? Och där kom vi in på den diskussionen som Jeanna också är inne på.

Alltså, det är ju inte så att man slutar göra roliga saker när man blir vuxen, man roar sig ju fortfarande. Men när det gäller att prestera någonting, typ som att spela gitarr, eller skriva en dikt eller vad det än må vara, då är det som att det måste ge någonting.

Jag kan till och med tänka så när det gäller en så trevlig sak som att läsa en bok. Åh, den här verkar bra. Men det är bäst att jag läser den på engelska, för då kan jag ju lära mig några nya ord samtidigt och det har jag ju nytta av i jobbet (eftersom jag undervisar i engelska). Alltså, va! Kan jag inte bara läsa en bok för att jag tycker att den verkar bra?

Så kom jag på en grej som jag faktiskt gör utan någon baktanke om att jag kan ha nytta av det! Jag lär mig ju flamenco! Jag går på flamencolektion varje måndag. Det har jag ju ingen nytta av! Eller vänta, skojar bara. För någonstans där i bakhuvudet så sitter det och lurar, även fast jag velat kunna dansa flamenco sedan jag var 11 år då nyttotanken verkligen inte fanns där… Flamenco kan ju vara bra att kunna, det kan jag ha nytta av på jobbet (eftersom jag undervisar i spanska och spansk kultur ingår i innehållet i kursen).

Ja, ni ser ju. Det är sjukt egentligen!
Nu har jag bestämt mig för att jag ska köpa en gitarr. För jag har verkligen ingen nytta av att kunna spela gitarr.

IMG_1560

Flamencomåndag! 

You Might Also Like

No Comments

Lämna en kommentar

%d bloggare gillar detta: