Allt och inget

Att orka med

12 oktober, 2015

Förra veckan skrev jag ett inlägg om vardagsmotion. Det gjorde också ett helt gäng andra bloggare, som jag hittat genom nätverket Better Bloggers. Vi tyckte att det vore kul att skriva om samma sak, perspektiven blir ju alltid lite olika. Och så blev det hela rätt lyckat, så vi bestämde oss för att fortsätta med det. Så denna vecka kan du förbereda dig på att läsa ett tiotal inlägg i olika tränings- och hälsobloggar som behandlar ämnet Vad är hälsa för dig? T.ex. hos Camilla finns det redan nu ett inlägg att läsa om detta.

DCIM105GOPRO

Hälsa för mig är helt enkelt att orka. Det kanske låter klyschigt, men är det inte så att klyschor finns för att de är sanning? Eller hur det nu var.

Jag ska orka med att jobba heltid, därtill vill jag orka med att ha ett liv också. Jag vill orka springa, för det tycker jag är kul. Så man kan säga att jag tränar löpning för att jag ska orka springa. För att det ger mig glädje. Och orkar jag, då tyder det på att jag är hälsosam. Då spelar det egentligen ingen roll vad jag äter, eller hur mycket jag tränar, för orkar jag – då gör jag det rätt.

Förra veckan orkade jag ingenting. Jag orkade inte springa. Jag orkade inte träffa någon. Jag orkade nätt och jämnt att jobba.

Jag började fundera lite på vad det kunde bero på. Varför orkade jag plötsligt ingenting? Väderomslag? Årstidsskiftet? Mycket på jobbet? Dålig mat? Bristen på kaffe hemma? Jag vet inte, jag kom egentligen inte fram till någonting. Men något galet är det, och kommer energin inte tillbaka snart så måste jag nog börja rannsaka mig själv.

För som sagt, hälsa för mig är att orka, och orkar jag inte så vet jag inte vad jag gör.

Just nu till exempel. Klockan är strax efter 16. Jag har precis kommit hem från en rätt hektisk dag på jobbet, med lektioner i ett verkligen. Fötterna värker och jag är trött i huvudet. Ska äta lite middag och sedan ska jag ta spårvagnen till andra sidan stan för att dansa flamenco i 90 minuter. Det känns jättejobbigt. Ska man verkligen vara så trött efter jobbet? Är det då mitt yrke det är fel på eller är det någonting i mig? Kroppen skriker efter vila, samtidigt som den känner att den borde träna mer för att orka. För visst ska man väl orka göra saker efter jobbet?

Oj, vilka utsvävningar det blev. Höll jag mig ens till ämnet? Jag vet inte, jag är trött. Men jag tror ändå att min hälsa är relativt god.

Ja, och sedan har vi det där med psykisk hälsa också… Men det får vi nog ta en annan gång.

Vad är hälsa för dig? 

 

 

18 Comments

 • Reply liltraining 12 oktober, 2015 at 16:37

  Vilken enkel logistik, orkar jag träna är jag hälsosam. Men du skiljer alltså på fysisk och psykisk hälsa? Intressant, väcker tankar! Hoppas du känner dig pigg och glad efter flamencon så att du samlar ork till nya träningsdagar.

  • Reply Träningsblogga - Ida 12 oktober, 2015 at 21:56

   Känner mig absolut pigg och glad nu efter flamencon! Eller njae, trött och glad 🙂

   • Reply liltraining 12 oktober, 2015 at 22:00

    Glad iaf, skönt att höra 🙂 Sov gott!!

 • Reply Camilla Lind 12 oktober, 2015 at 16:39

  Hoppas att det inte är nåt annat som dränerar dig och snor din energi och att du orkar dansa (vilket låter superhärligt) och får en massa ny energi!

  • Reply Träningsblogga - Ida 12 oktober, 2015 at 21:57

   Det finns lite annat som snor mkt energi, men i slutändan så kommer det bara vara positiva saker, så jag försöker se det så!
   Och jag orkade dansa 🙂

 • Reply Lina 12 oktober, 2015 at 19:32

  Jag tror att det betyder mycket på att du är lyhörd. Du har redan en tanke om att något kan vara fel, fortsätt med att lyssna på din kropp. Jag har själv varit i en rejäl svacka när det gäller orken, speciellt efter Midnattsloppet i Stockholm. Det var typ som att livet kom ikapp. Kan tipsa om Träningspodden med Jessica Almenäs och Lofsan, speciellt avsnitt 6 tror jag det var. Det handlade lite om träningsupplägg och att planera sin träning.

  Hoppas känslan efter dansen får dig på topp!

  • Reply Träningsblogga - Ida 12 oktober, 2015 at 21:58

   Tack för tips, det ska jag lyssna på!
   Hoppas att du är på väg ut ur din ork-svacka!

 • Reply Ida 13 oktober, 2015 at 17:09

  Hoppas orken vänder snart! Jag har också sådana perioder och det kan vara svårt att vända dem ibland tycker jag. Då brukar jag ta en liten time-out och lyxa med något som inte står på vardagsschemat. Middag på stan med en vän. Massade eller liknande. Att koppla bort det mentala. För jag tror att den fysiska och mentala hälsan hänger ihop…

 • Reply FIT by Emma Hå 13 oktober, 2015 at 17:30

  Jag förstår hur du tänker. Om kroppen orkar det den är byggd för atr orka så måste man ju göra något rätt 😉

 • Reply Balansen i livet | Mitt Aktiva Liv 13 oktober, 2015 at 18:11

  […] Ida skriver om att orka med och jag känner igen mig i det. Camilla skriver om frihet och balansen i livet vilket är hälsa för henne. […]

 • Reply Anna Lennartsdotter Lindbom 13 oktober, 2015 at 19:25

  Det är nog sånt för många, om man inte orkar så här förmodligen den fysiska eller psykiska hälsan fått sig en smäll. Bra jobbat med flamencon!

 • Reply Vad hälsa är för mig | Helena Enqvist - hon som cyklar lite 14 oktober, 2015 at 07:26

  […] inlägg om temat hälsa hittar du hos Ida som skriver om att orka med, Camilla skriver om vad hälsa är för mig Ida skriver om balansen i livet och Anna skriver om vad […]

 • Reply En perfekt hälsa är inte perfekt hälsa - FIT by Emma Hå 14 oktober, 2015 at 14:04

  […] är hälsa för dig? Är det att orka med vardagen, som för Ida? Är det att vara vän med sin kropp och trivas med sitt liv, som för Camilla? Är det en […]

 • Reply Matlådebonanza – Träningsblogga 15 oktober, 2015 at 10:19

  […] tal om det här med hälsa då… ”Du är vad du äter” säger de. En anledning till att jag varit lite trött […]

 • Reply Vad är hälsa? | Clean Eating by Annika 15 oktober, 2015 at 14:13

  […] kan vara som för Ida A som menar att hälsa är att orka. Att vara hälsosam innebär att orka med all slit och stress […]

 • Reply Vad är hälsa för mej? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar 17 oktober, 2015 at 14:59

  […] Träningsblogga – Att orka med […]

 • Reply Det här med länkkärlek - Träningsblogga 20 november, 2015 at 10:44

  […] facebook och med vilka jag varje bloggar om ett bestämt tema. T.ex. har vi skrivit om köttlarmet, vad hälsa är och nu senast om vad som står högst upp på ens bucket […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: