Löpning

Att springa på vintern

Snart är den här, den mörka och förmodligen kalla vintern. Med den kommer vinterlöpningen. Jo, för att sluta springa under vintern är faktiskt inget alternativ. 

När jag började springa var jag orolig för hur jag skulle hålla i träningen under vintern, tänkte väl att man inte riktigt kunde springa då? Men tji fick jag. Idag vet jag att vinterlöpning är nog nästan den bästa löpningen. Jag tar en riktigt kall vinterdag framför en riktigt varm sommardag vilken dag som helst. Om jag ska springa alltså.

Under min första vinter som löpare skrev jag ett inlägg om hur jag klär mig för olika temperaturer. Då rekommenderade jag detta:

Runt -10 till -5 (uppdaterat 2015: detta funkar nog ner till ungefär -15)
Underställ på både överkropp och ben. Tajts. Tröja med ett tunt fleecelager och en tunn vindjacka. Mössa och ev. vantar. Buff en självklarhet (alltid).

Runt -5 till 0-strecket
Samma som ovan fast ta bort ett lager på överkroppen. Buff. Pannband eller mössa.

Runt 0 
Perfekt temperatur för underställ på överkroppen, tunn vindjacka och vanliga tajts. Pannband. Buff så klart.

Den uppmärksamma märker ju att detta är typ södra-sverige-vintertemperaturer. Sedan jag skrev detta min första löparvinter har jag också spenderat lite tid ganska långt upp i norr, och där blir det faktiskt kallare än -10 på vintern. Jag har nog sprungit ända ner till ungefär -20 grader, där någonstans får gränsen ändå gå. Men grejen är ändå att det går! Det kan faktiskt vara helt ljuvligt att springa när det är rätt bitande kallt. Men framförallt kan det vara oerhört vackert.

img_0053 img_6254 dsc02142 bild-3

Sedan kan vintern för all del också vara helt förjävlig, framförallt här i södra Sverige. Här tenderar snön nämligen att bli en enda blöt blaska, och då hjälper det inte ens att man har broddar på skorna, ty de ramlar bara av. Då rekommenderar jag en dag eller två på gymmet istället. Är det inte någon snö alls kan det också vara så att vinterlöpningen är fruktansvärt ful.

IMG_6702

Men allvarligt talat nu. Är det så att man precis har börjat att springa och som jag undrade hur det skulle gå att hålla fast vid det under vintern, då har man ingenting att oroa sig för. Med rätt kläder (och lite vilja) går det att springa i alla väder. Med en buff runt halsen löser sig det mesta, och med fint plogade gator är det underbart att springa i snö. Och det här med kyla? Skaffa dig ett underställ och en vindjacka så klarar du dig hela vintern. Man blir ju alltid varmare än man tror när man springer – även i kyla.

Vill du få mer inspiration till att träna löpning i vinter så har jag för din skull grävt fram några mer eller mindre roliga och kalla rundor i arkivet.

Nyårstraditionen som blivit av två gånger än så länge.
När jag blev nästintill religiös pga fin snö och perfekt plogade gator.
En mindre kul runda där jag fick ta omvägar från snön och blev omkörd av en skoter.
Och så lite transportlöpning i vinterskrud.
Och just det: glöm för guds skull inte reflexvästen!

Det finns fler som också gillar vinterlöpning, t.ex. Charlotta Sofia och Maria. Klicka bums på länkarna för att läsa deras inlägg om något som snart är väldigt aktuellt igen. Vinterlöpning, så trevligt det ska bli ändå!

vinter

 

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply
  Lina
  20 oktober, 2015 at 09:45

  Perfekt! Som nybörjare på vinterlöpning var detta otroligt härlig läsning! Och kvällsbilden som du tagit upp emot himlen var ju för underbar!

 • Reply
  liltraining
  20 oktober, 2015 at 09:45

  Bra med tips om att klä sig för olika temperaturer 🙂 Nu är jag faktiskt riktigt taggad på vinterlöpning, men då får det gärna vara snö!

 • Reply
  Vinterlöpning | Mot ett sundare liv – LCHF och Löpning
  20 oktober, 2015 at 09:51

  […] man dessutom får läsa inne hos Träningsblogga om hur härlig vinterlöpningen är så längtar man ju nästan […]

 • Reply
  Anna (orka mera)
  20 oktober, 2015 at 14:40

  När jag ser bild 2 och 3 längtar jag till vintern. Drömmer om alla fantastiska löppass. Sen inser jag bor i Skåne där vinter är mer grått än vitt. Mer blött än krispig snö. TUR att jag ska till Umeå över jul!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   20 oktober, 2015 at 20:13

   Jamen eller huuuur… Det värsta med Göteborg också: vintern. Älskar att alltid åka upp till Luleå över jul, där har vintrarna aldrig gjort mig besviken! 🙂

 • Reply
  Malin
  20 oktober, 2015 at 18:07

  Älskar vinterlöpning! Och vår-, sommar- och höstlöpning?? Skillnaden mellan vinter- och övriga årstiders löpning är, förutom kläderna (härlig genomgång!), farten! Långsam vinterlufs (pga underlag alltså) är INTE att förakta…

 • Reply
  Längtan till vinter | Lite Längre
  20 oktober, 2015 at 19:04

  […] härligt på vintern. Läs t ex Charlottas tips om hur vinterlöpningen blir en njutning, liksom Idas. Maria tipsar om att inte glömma styrketräningen på vintern, vilket ju också är bra […]

 • Reply
  Helena
  20 oktober, 2015 at 19:27

  Är det så kallt som – 20 så får man vara försiktig med luftrören. Set finns en risk att stämband och prylarna i halsen blir nedkylda och man kan få ont om man flåsar med öppen mun.

  • Reply
   Helena Enqvist
   20 oktober, 2015 at 19:50

   Jag brukar använda en värmeväxlare som airtrim och det funkar bra för mina luftrör under riktigt kalla dagar! Sedan blir det sällan särskilt högintensiva pass när det är riktigt kallt 🙂

   • Reply
    Träningsblogga - Ida
    20 oktober, 2015 at 20:14

    Nej precis, det blir mest otroligt lugna lufsrundor för mig när det är kallt.. Och närmar det sig runt -20 börjar jag ändå nå min smärtgräns och håller mig inomhus 🙂

 • Reply
  Heidi
  20 oktober, 2015 at 19:31

  Längtar till riktig vinterlöpning med snö och kalla kinder 🙂 Intervaller i oplogad snö är grymt bra för löparben 😉 Fast slasket som för det mesta kommer före vintern skulle jag gärna skippa!

 • Reply
  Helena Enqvist
  20 oktober, 2015 at 19:49

  Bra inlägg med värdefulla tips 🙂 Bilderna gav verligen stor längtan till snön!!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   20 oktober, 2015 at 20:16

   Eller hur! Är snösugen nu. Det blir så ljust och fint när snön kommer!

 • Reply
  Camilla Lind
  20 oktober, 2015 at 20:01

  Heja vinterlöpningen! har svårt att tänka mig en slaskvinter även om jag inte alltid uppskattar att bo i fjällen. Tack för bra tips också!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   20 oktober, 2015 at 20:16

   Slaskvinter är det värsta! Älskar alltid att åka upp till Luleå över jul, för lite riktig vinter 🙂

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  21 oktober, 2015 at 17:48

  Men vad tusan är en buff? xD

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   21 oktober, 2015 at 19:43

   Hehe, en sådan där härlig tygbit som man har runt halsen. Eller på huvudet. Eller typ vartsomhelst. Jag har den runt halsen, då värmer den lite och så är den perfekt för att lite diskret snyta sig i när det börjar rinna för mycket från näsan…. 😉

 • Reply
  Vinterträning | Mitt Aktiva Liv
  21 oktober, 2015 at 21:15

  […] Jag kan inte annat än le när jag inser hur lika vi är på flera sätt. Maria, Charlotta och Ida är löpare precis som jag och älskar vinterlöpning. Maria och Malin skriver om skidåkningen […]

 • Reply
  Pannlampetips och värmeväxlare- två saker som gör vinterträningen lite trevligare | Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  22 oktober, 2015 at 08:28

  […] vinterträning och är intresserad av bland annat löpning ska du kika in hos Charlotta , Maria , Ida, Malin, Ida och […]

 • Reply
  Träning på vintern - FIT by Emma Hå
  22 oktober, 2015 at 16:52

  […] komma så kan jag ju använda Charlottas tips för vinterlöpning, och låta mig inspireras av Idas vinterrundor eller vad en annan Ida ser fram emot med […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: