Allt och inget

Om kött, cancerlarm och (o)hållbar utveckling

Som ni vid det här laget vet så kör jag en vegetarisk vecka denna vecka. Av flera anledningar, som jag kommer gå in mer på imorgon när det är dags att utvärdera, men det som gav mig idén var det nya larmet om att processat kött orsakar cancer. Det gav mig idén till vegetariska veckan, men jag kan inte säga att jag är mer rädd för att få cancer efter det larmet.

Alltså jo, jag är livrädd för att få cancer. Men det kommer nya förmaningar och uppmaningar mest hela tiden, så det är ganska svårt att hålla reda på alla. Under den tiden jag var snusare var de tvungna att ta bort ”kan orsaka cancer” från snusdosorna, eftersom det inte var vetenskapligt bevisat. Men man fattar ju att det inte är så himla nyttigt att snusa ändå. För några år sedan skulle man inte äta chips, för det kunde man få cancer av. Men det fattar ju var och en, att tillsatser knappast är bra och naturligt, men det är ju lite svårt att vara en renlevnadsmänniska som bara äter rent och hälsosamt hela tiden. Eller?

Och nu är det alltså köttet vi ska akta oss för. Gå in och läs hos Annika där hon visar en innehållsförteckning på kassler. Jag är sämst och kollar aldrig innehållsförteckningarna. Annika skriver:

Glukossirap är en extrem variant av socker som är en av cancertumörers absoluta favoritmat. Utöver det så innehåller den här köttbiten ytterligare 4 tillsatser. Att man behandlas så är något som jag ställer mig starkt skeptisk till. Kött ska vara kött och inte kött med tillsatser för ökad hållbarhet, smak och färg.

Jag tror ärligt talat inte att detta nya cancerlarm kommer göra så att jag slutar äta processat kött. Jag tror faktiskt att de flesta av oss har glömt bort detta inom några veckor och vara tillbaka i charkdisken. Men jag kan ha fel. Jag hoppas att många i alla fall börjar tänka till och kanske välja något annat. Som kött utan tillsatser då. Närproducerat. Ekologiskt.

MEN! Jag tror att jag kommer äta mindre processat kött och mindre kött överlag framöver. Min vegetariska vecka har visat att det är absolut noll problem för mig att klara mig utan kött, men jag tycker en del grejer är så goda så jag tvivlar på att jag kommer släppa det helt. Däremot vill jag äta mindre kött av miljöetiska skäl. Jag hörde någon säga att vegetarianismen är den enskilt största grejen en individ kan göra för att förbättra miljön, och miljöfrågan ligger mig ganska varmt om hjärtat. Jag undervisar åk 8 varenda år om vad vi gör med miljön och hur vi kan hjälpa den, och jag vill gärna leva upp till det också.

Läs också:

Maria går in på bl.a. att det är lättare att få till en näringsrik middag om man äter vegetariskt, så har jag verkligen aldrig tänkt! Snarare har jag nog tänkt tvärtom, men det har jag ju lärt mig i veckan att så verkligen inte är fallet. Har nog ätit mycket mer näringsrikt i veckan än jag gör i vanliga fall.

Helena är liksom jag inne på miljöaspekten, och skriver också: ”För min del handlar det mer om att jag inte vill bidra till köttindustrin där djuren far illa för att vi ska kunna äta mer kött än vi egentligen behöver.” Också en viktig aspekt i det hela.

SVT Norrbotten skriver att Sveriges köttkonsumtion har ökat med 40 procent på 20 år, och att forskarkåren menar att det är ohållbart för vår planet att vi fortsätter äta kött i den takt vi gör idag.

Detta är ett ganska svårt ämne att ge sig på att skriva om, men jag har lärt mig massor denna vecka då jag har läst en del om det och börjat reflektera över mina egna matvanor. Är helt övertygad om att vi bör äta mer vegetariskt, och det av en massa olika anledningar: cancerlarm, köttindustrin och miljön är säkert bara några få av alla anledningar som finns…

Hur tänker du? Reflekterar du över vad du egentligen stoppar i dig? 

blogg29

Några av veckans luncher. Goda, näringsrika och bra för miljön. 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Fredric
  7 november, 2015 at 16:49

  Köttlarmet är inte nytt. Har en broschyr från 2013 som varnar för ökad risk för tjocktarmscancer för de som mäter mycket nöt-, fläsk,-, lamm- och viltkött. Visst kommer det larm då och då och jag tror inte så många riktigt tar dem till sig och förändrar sina vanor till det bättre. Chips (akrylamidlarmet) är dåligt av så många orsaker så det bör man begränsa överlag. Mat och dryck är ett komplext område med många perspektiv, i hopflätade i en helhet. Miljö- och djuretik, hälsoetik, bra kolhydrater, dåliga kolhydrater, bra fetter, dåliga fetter, bra proteiner, dåliga proteiner, tillsatser, kosttillskott, mat som ökar inflammationer i kroppen, anti-inflammatorisk mat, matens påverkan på hormoner (kortisol, noradrenalin, etc.), idrott, sociala aspekter, kostnad, smak, mm. Jag har ägnat mycket tid åt litteraturläsning inom bl.a. näringslära de senaste fem åren och förespråkar efter detta och av egen erfarenhet en kost som är kvalitetsinriktad, tonar ned kolhydraterna till viss del (ej LCHF dock) och som ger mer utrymme för grönsakerna.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   7 november, 2015 at 17:12

   Ja det finns verkligen mycket att tänka på. Ska definitivt försöka bli mer medveten i mina matval.

 • Reply
  helenaenqvist
  7 november, 2015 at 18:43

  Tror lite som Fredric skriver i sin kommentar att vi inte riktigt tar till oss larmen som kommer och att vi sedan glömmer bort det efter någon vecka. Det är ju på ett sätt illa oavsett vad det handlar om.
  Jag är mer medveten nu än för några år sedan. Min tonårsdotter som går i nian pratar mycket kring miljö och kost och något som de diskuterar i skolan. Det tycker jag är bra, att göra barnen medvetna om vad de äter och hur det påverkar kropp och annat.
  Hon pratade häromdagen om en veggovecka och det ska vi också prata om!

 • Reply
  Victoria
  8 november, 2015 at 09:58

  Ja det kommer nya larm hela tiden och tror att folk tänker ”jaha man får ju cancer av allt”. Tror att människor inte har riktig koll på deras kostintag ser ut. Tror att majoriteten upplever att de äter varierad när verkligheten ser ut på ett annat sätt-

 • Reply
  Processat kött och larmrapporter  - Fröken Vem
  8 november, 2015 at 12:07

  […] arsenik i ris så är det något annat. Denna gången handlar om processat kött. Precis som Ida på tränings blogga skriver så kommer de flesta av oss glömt bort detta larm och är åter igen […]

 • Reply
  ATT ÄTA KÖTT – annikalarsen.se
  8 november, 2015 at 18:07

  […] in hos Maria, Helena och Ida här för att se hur dem känner om ämnet. Ida passade på att köra en vegetarisk vecka vilket jag […]

 • Reply
  Clara Edvinsson
  8 november, 2015 at 23:20

  Coolt med en vegetarisk vecka!

 • Reply
  Emmi - explorista.se
  10 november, 2015 at 22:29

  Vegetarisk vecka, så inspirerande. Hur många gånger har jag inte tänkt detta (och förstås utan att göra…)? Kul att hänga med och läsa om funderingar, om hur det går och det där med att man lätt äter mer näringsrik mat om man äter vegetariskt. Intressant! Känner att jag också skulle vilja äta mer vegetarisk mat, men är precis som du – tycker mat och matlagning är tråkigt, även om jag lagar mat ofta. Men pepp, tack för inspirationen att testa!

 • Reply
  Det här med länkkärlek - Träningsblogga
  20 november, 2015 at 10:46

  […] med på facebook och med vilka jag varje bloggar om ett bestämt tema. T.ex. har vi skrivit om köttlarmet, vad hälsa är och nu senast om vad som står högst upp på ens bucket […]

 • Reply
  Processat kött och larmrapporter  - Victoria Karlsson
  20 december, 2015 at 19:59

  […] arsenik i ris så är det något annat. Denna gången handlar om processat kött. Precis som Ida på tränings blogga skriver så kommer de flesta av oss glömt bort detta larm och är åter igen […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: