Löpning Nybörjarlöpning

Hur behåller man motivationen?

Hur börjar man springa? Del 5.

Okej, så du har äntligen kommit igång med löpningen. Du har köpt dina (o)nödvändiga prylar, tagit dig ut genom dörren, märkt av dina framsteg, överkommit din första skada, men så börjar du kanske märka att det ibland är svårt att hålla igång. Det är dåligt väder, du har mycket på jobbet, du har liksom ingen lust. Vad jag har förstått så är det vanligt att köra igång stenhårt, och efter en månad eller två spricker det och ett år senare får man börja om från noll igen. Shit, vad okul!

Jag har faktiskt lyckats hålla i detta i snart 2,5 år nu, och här är mina bästa knep för att hålla motivationen på topp. De funkar inte alltid, men då är det bara att ge sig ut ändå.

 • Bloggar, poddar, tidningar, sociala medier
  Tveklöst det bästa tipset jag kan ge. Nu bloggar jag ju själv, och det ger mig galet mycket motivation att träna. Och jag lägger nog en hel del tid på att läsa andras bloggar, bläddra i löpartidningar, scrolla igenom instagramflödet och lyssna på en och annan podd om löpning. Det är väldigt sällan jag inte är sugen på att springa efter att ha gått igenom den proceduren.
 • Prata löpning
  Det finns säkert någon i din närhet som intresserar sig för löpning? Prata hål i huvudet på dem! Det bästa jag vet när jag sitter i personalrummet på jobbet är när någon drar upp löpning som samtalsämne. Då kan det ibland vara svårt att slita sig därifrån för att gå och ha lektion. Tur att man har ett schema att följa de gångerna!
 • Variera rundorna
  Att springa på samma ställe (och lika snabbt) var och varannan dag tar nog död på vems motivation som helst! Att bara svänga av vid en annan gata eller välja att följa en annan färg på elljusspåret kan göra under för löparglädjen. Min nya favorit är att springa en runda, sedan ta en fika (!) och fortsätta en bit till. Det är liksom inte så att man inte får kalla det för löpning om man tar en paus.
 • Dokumentera din träning
  I blogg, papperskalender, träningsapp. Spelar ingen roll var, men jag blir i alla fall riktigt pepp av att ha koll på vad jag har gjort och kunna se vilka framsteg jag har gjort. Jag bloggar inte bara, utan skriver också ner i en kalender vad jag har gjort. Älskar att sitta på söndagarna och ha en översikt över veckan som gått.
 • Spring med någonting bra i lurarna
  Alla gillar inte att lyssna på musik när de springer. Jag är inte en sådan. Jag gör en ny springspellista ungefär en gång i månaden. Har ganska många nu, med andra ord. Att springa lugnt och sansat med sällskap av en bra dokumentär eller podd är också rätt mysigt.
 • Köp snygga, funktionella kläder
  Jag får be om ursäkt för lite ytlighet här, men jag tycker i alla fall att det är lite roligare att springa i snygga kläder än i fula. Kläder som andas, är sköna och som man kan röra sig bra i är också en fördel, om jag får tycka till i frågan.
 • Sätt upp ett mål med träningen
  Just nu är mitt mål att träna för att må bra, men i början behövde jag definitivt mer specifika, konkreta mål än det. En anmälan till ett lopp till exempel: ett perfekt mål enligt mig! Det är liksom lite svårare att hoppa över en löprunda när man vet att man ska springa ett lopp inom en snar framtid.

DCIM132GOPRO

Det var mina bästa knep, har du några att tillägga? 

Det är fler som har skrivit om hur de behåller sin motivation. Helena skriver bl.a. om träningskompisar, och Victoria är inne på att det faktiskt är helt okej att njuta av en stund i soffan.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Matsdotter
  27 november, 2015 at 14:04

  Ditt vecko-tema är så himla bra. Kommer du samla den under någon speciell kategori? För när jag väl får börja träna igen vill jag gå igenom dina tips ordentligt! 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   27 november, 2015 at 15:22

   Tack, blir så glad att du tycker det! 🙂
   Och jamenvisst, jag får nog samla dem på något bra ställe!

 • Reply
  Malin
  28 november, 2015 at 12:32

  Håller med ovanstående. Riktigt bra tips! När jag kan springa igen ska jag nog ta fram detta!

 • Reply
  Mina bästa tips för att hålla träningsmotivationen uppe | Lite Längre
  28 november, 2015 at 12:58

  […] var mina stalltips. Vill du ha fler motiverande tips så har Ida och Annika massa klurigheter på lut. Kolla in […]

 • Reply
  Camilla Lind
  28 november, 2015 at 13:32

  På mitt nya jobb är vi flera som springer, och springer långdistans dessutom. Superkul och väldigt motiverade!

 • Reply
  Maria Lavestedt Segeblad
  28 november, 2015 at 19:07

  Att motivera mig till löpning handlar för mig till stor del om att ha bra grejer, och är de snygga så är inte det fel. Men då är jag väldigt motiverad 🙂

 • Reply
  Hur börjar man springa? Sjätte delen - Träningsblogga
  28 november, 2015 at 19:28

  […] som oftast blåsigt, mörkt, blött, snöslaskigt, isigt och jävligt. Då får man plocka fram sina allra bästa motivationsknep och ge sig ut ändå. Om inte annat så är det förbaskat skönt att komma in och ta sig en varm […]

 • Reply
  Träning inför skidåkning & jacuzzi - ExploristaExplorista
  30 november, 2015 at 08:28

  […] I alla fall, nu har jag äntligen börjat komma igång med träningen inför skidsäsongen. Core är väldigt viktigt, men här är jag redan stark så mitt fokus ligger på ben & kondition. Löpningen får stå för konditionsdelen, kör mitt eget program men hämtar inspiration av Idas löparvecka för nybörjare. […]

 • Reply
  Träning inför skidåkning - ExploristaExplorista
  30 november, 2015 at 10:53

  […] I alla fall, nu har jag äntligen börjat komma igång med träningen inför skidsäsongen. Core är väldigt viktigt, men här är jag redan stark så mitt fokus ligger på ben & kondition. Löpningen får stå för konditionsdelen, kör mitt eget program men hämtar inspiration av Idas löparvecka för nybörjare. […]

 • Reply
  Hallå motivation? Var är du?? - Träningsblogga
  9 februari, 2016 at 20:42

  […] till, och rätt vad det är har flera dagar gått – helt utan träning. Jag läser mina egna motivationstips, men allt känns […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: