Löpning Nybörjarlöpning Träningsrelaterade prylar, skor och kläder

Men det är ju så dåligt väder!

Hur börjar man springa? Del 6.

eller ”Hur man springer på vintern”

Det kanske är så att man börjar springa på våren, för att man tänker att det är skönt springväder då. Helt korrekt, det brukar det vara. Om man nu inte lider av pollen, som jag, för då är det helt förjävligt. Sommaren är relativt bedrövlig den också, i alla fall om den är varm. Hur lite man än klär sig så är det då för varmt. Fast varma sommarkvällar är magiska att springa i, så jag har ingenting emot sommaren egentligen.

Så när ska man då börja springa om man nu vill komma igång med det? Nu såklart. Idag. Närsomhelst. Det spelar ingen som helst roll vilken årstid det är, men en du inte ska räkna bort är den som jag tror att många ser som vila-från-löpning-årstiden, nämligen vintern!

Läser du detta inlägg i samband med när det skrivs, då är vintern just på antågande, och då kan det vara bra att veta att ”dåligt väder” inte nödvändigtvis behöver vara dåligt väder när det gäller att springa. Ett ordentligt regn kan vara precis vad man behöver för att få lite fart i benen, en riktigt kall dag kan du vara ensam ute och det kan vara rätt magiskt det med. Okej, ordentlig vind är riktigt kasst springväder, men om man vill vara positiv (och det vill man ju?) så kan man alltid se det som riktigt bra pannbensträning.

blogg36-001

När jag tänker på vinterlöpning, då ser jag framför mig gnistrande, vita dagar, med snön så där lagom packad på marken, med kylan så där lagom kall så den biter i kinderna men inte gör det svårt att andas. Jag ser en utopi. Men ibland blir utopin verklighet.

Sanningen är dock att långt ifrån alla dagar på vintern är så där magiska, framförallt om man som jag bor i södra Sverige. Här är det allt som oftast blåsigt, mörkt, blött, snöslaskigt, isigt och jävligt. Då får man plocka fram sina allra bästa motivationsknep och ge sig ut ändå. Om inte annat så är det förbaskat skönt att komma in och ta sig en varm dusch sedan. Och så får man hoppas att de veckor man är uppe i norr över julen är så där gnistrande, vita och lagom kalla.

Oavsett väder, här är några saker jag funnit oumbärliga under vintermånaderna och som kan göra vinterlöpningen njutbar även under ruggiga, mörka eftermiddagar.

Reflexväst
Jag svär, lämnar du ditt hem för att springa utan att vara ordentligt synlig: I will haunt you down and… Ja, jag vet inte vad jag gör sedan. Men allvarligt, det är så jävla dumt att ge sig ut i mörket utan att synas.

Buff
Buffen har jag hyllat mången gång och jag kommer att fortsätta hylla den tills den dag jag slutar springa (aldrig alltså). Den är så bra för att kunna dra upp över hals och mun om det blir kallare än man trott, och den är otroligt praktisk att ha om man behöver smygsnyta sig när man är ute och lufsar. Jag tycker buffen är så himla trevlig att ha, att jag nästan sörjer när de kalla dagarna är över och den måste packas undan för säsongen.

Ett bra underställ
Hej tomten. I år önskar jag mig ett ordentligt underställ i merinoull… Än så länge kör jag med ett rätt billigt underställ från Everest som visserligen gör ett ganska bra jobb, så ska man inte springa i jättekalla väder duger det absolut. Jag kör på med mina vanliga löparkläder året runt, dvs. köper inga tjocka tajts eller dylikt, tycker att lager-på-lager är springgudens gåva till löparen.

Strumpor
Varmare strumpor än vanligt har jag aldrig kört med på vintern, och det har väl fungerat, men då har jag inte kört så långa pass när det har varit riktigt kallt ute. Och ärligt talat så har jag frusit en del om fötterna trots att turerna inte varit så långa. Jag är otroligt sugen på att testa strumpor i ull denna vinter, det sägs att det ska vara skönt.

Broddar eller vinterskor?  
Så var det det där med skorna då. Behöver man skaffa sig ett par Icebugs för att kunna springa på vintern? Svar: nej nej nej! Okej, ska inte hymla med att jag otroligt gärna skulle vilja ha ett par löparskor som är anpassade för isigt/snöigt underlag, men jag är alldeles för snål med tanke på att säsongen för vinterskor är ganska kort… Istället kör jag med broddar som jag köpte på Stadium för typ 199 spänn för två år sedan. De har hållit bra i två vintrar och jag tror säkert att de kommer överleva ännu en. Man drar bara på dem på skorna innan man ger sig ut, och sitter bra så länge underlaget inte är alltför mycket och kramgo snö. Känner mig helt säker med dem på hala underlag, kan trycka på precis som vanligt. Men… Om någon vill ge mig ett paket med vinterskor tillsammans med det där understället i merinoull så skulle jag väl inte tacka nej.

bild-3

Om du vill ha fler tips om hur du ska klä dig för vinterlöpningen så har jag skrivit om det här tidigare. Då gick min köldgräns visserligen på -10, men nu ett par år senare vet jag att man kan springa i kallare väder än så. I fjol var det runt -20 som var min smärtgräns, då vill inte ens en norrbottning som jag gå utanför dörren…

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Linnea
  28 november, 2015 at 21:17

  Bra inlägg!! Här nere i Skåne behöver jag inget underställ, något vattentätt hade varit mer passande. ☺️ Hoppas jag får till något sånt där idylliskt gnistrande spring i vinter, det vore lovely!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   29 november, 2015 at 13:28

   Alltså, längtar så efter idylliskt gnistrande spring! Hoppas att Luleå levererar det i jul!

 • Reply
  Mari
  29 november, 2015 at 08:50

  Och inget kommer vara så härligt som löpning de varma ljumma sommarkvällarna, när du sprungit hela säsongen. En liksom uppskattar de bättre väderförhållanden liiite mer när en springer året om =)

 • Reply
  Rund är också en form!
  29 november, 2015 at 09:05

  Ja, lager på lager är det bästa som finns!
  I värsta fall (dvs. kallt!!) kan man köra med undertställsbyxor OCH flossade vintertights. Bästa, varmaste. 🙂

  Men Ida… En Luleå hockey buff… I will haunt you down and…. tja, skratta lite…
  (Jo, jag vet att de vann igår. Grattis…! Hehe). 😉

  Kram M

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   29 november, 2015 at 13:30

   Man bör alltid visa sina rötter, och man är väl ingen medgångssupporter heller! 😉

 • Reply
  mdotter
  29 november, 2015 at 11:14

  Vet du, jag köpte sådana där skodubb som man skruvar in i skorna! Helt magiska! Jag har sprungit året runt sedan jag var 14 år (Klimpfjäll = SNÖ) och alltid sprungit i vanliga skor och aldrig halkat. Men, bara att inse att vintrarna här vid kusten blir mer och mer isisga. Jag vägrar lägga ut dyra pengar på ett par vinterskor. Då va skodubb ett billigt och enkelt alternativ. skodubb.se
  Tjing!

 • Reply
  Happy
  29 november, 2015 at 20:08

  MIna måsten för vinterlöpning är merinoullstrosor och yllestrumpor. På så sätt klarar min kropp av långa vinterlöpningar och sommarskorna funkar året runt!!

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  29 november, 2015 at 21:43

  Det var sådär jag tänkte på min timslånga powerwalk i mökret utan elljus nyss… ”jag bygger ju iallafall karaktär”. Något mer än så fick jag garanterat inte ut av den 😛

 • Reply
  Springa bort stressen | Milen Under 50
  3 december, 2015 at 12:10

  […] jag ut. För att pigga upp mig lite drog jag på mig min nya buff, inköpt efter inspiration från Träningsblogga. Dagens pass var: 5 min uppvärmning (ska gås, men jag långsamjoggar) 3 min löp + 2 min gång x […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: