Året var 2015

Mina bästa springlåtar 2015

När det börjar närma sig ett nytt år, som det ju faktiskt gör nu, då är det mycket man ska blicka tillbaka på, och lika mycket att se framför sig. Kanske extra mycket när man har en blogg och har så mycket dokumenterat från året som gått? Till exempel behöver man ju följa upp målen man för ett år sedan satte för detta år, man vill titta lite extra på hur det egentligen har gått med träningen och loppen man har sprungit osv och så vidare.

Nu råkar jag vara en sådan som ÄLSKAR exakt sådant. Både att skriva om och att läsa om. Därför kan jag såklart inte hålla mig till nyårsafton eller därikring, och ni vill väl ändå inte läsa bara sådana inlägg just då? För hörni, jag kommer att skriva många – det är jag rätt övertygad om. Därför har jag bestämt mig för att börja redan idag! Det är trots allt bara 26 dagar kvar till 2016.

Och inläggets rubrik har redan avslöjat vad jag tänker titta tillbaka på idag, nämligen 2015 års bästa springmusik!

DCIM129GOPRO

Vad som är bra springmusik är såklart lika individuellt som hur fort man springer eller hur mycket man hatar intervaller, och vad jag tycker är bra springmusik skiftar från dag till dag ungefär. Och det finns ingen tanke bakom musiken jag väljer, det är liksom inte att låtarna har en speciellt peppig text, eller en viss takt eller så, jag väljer bara låtar som av någon anledning just i den stunden ger mig lite extra energi.

Jag brukar göra en ny spellista för löpning ungefär en gång i månaden, eller inför ett nytt lopp jag ska springa. Det blir några spellistor på ett år, som ni förstår. Nu har jag plockat ut de låtarna som betytt lite extra för mig i löpspåret i år, och lagt in dem i en helt egen lista. Det bästa av 2015! (Från januari till november i alla fall, vi får väl se om det tillkommer några fler…)

Här finns Spotifylistan ”Mina bästa springlåtar 2015”.

En kul grej med att springa med musik är att nästan alla låtar helt plötsligt börjar betyda någonting… Av varje specifik låt kan jag minnas en viss löprunda, en backe jag sprang i, eller en viss känsla. Det är så himla märkligt. Folk tror kanske att springer man så springer man bara, men det är liksom mer än så… Ni vet hur man kan minnas en viss sommar när man hör sommarplågan från det året? Lite så är det med musik och löpning för mig.

”Fourth of July” med Fall Out Boy lyssnade jag på inför att jag skulle vara i NYC den 4e juli och det gav mig massa pepp på löprundorna.

”Bailando” med Enrique Iglesias lyssnade jag på med mina elever och vi sjöng alla med och hade kul och det gjorde mig så glad att det också gav mig lite extra energi i spåret.

”Take me to church” med Hozier var med i en reklam inför Allsvenskans premiär, och jag blev alltid så sugen på att träna när jag såg den, så varje gång jag lyssnade på låten när jag sprang blev jag liksom ”Nu jä-ävlar!”.

”All night” med Icona Pop är en klassisk Midnattsloppetlåt för mig; We can do this all niiiight – det säger väl sig självt.

”Hela dan varje dag” med Kleerup – ungefär samma anledning som låten ovan.

Ja, och så där är det med i princip varenda låt…

Känner du igen dig? Eller är det bara jag som är så här knäpp med vad jag lyssnar på när jag tränar? 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Anna (orka mera)
  6 december, 2015 at 19:06

  För mig är takten viktigare än själva låten. Jag är störd och måste springa i takt. Eftersom de flesta ösiga låtar INTE ligger i 180 bpm så funkar det dåligt. Kanske därför jag alltid springer utan lurar 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   6 december, 2015 at 21:09

   Haha, jag tror snarare att det är jag som är störd som inte har någon tanke bakom det jag springer med i lurarna. Jag springer alltid i väldigt ojämnt tempo eftersom jag springer i takt med musiken, kan ta kål på mig själv om jag har för snabba låtar i listan… :O

 • Reply
  annamjansson
  6 december, 2015 at 19:25

  Provade att springa till Spotify RUN, den där funktionen som mäter takten du springer i och väljer låtar därefter. Men det var så fruktansvärt dålig musik så jag kunde inte springa alls!!!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   6 december, 2015 at 21:10

   Jag testade också den ett par gånger, men jaaa lite så: det kunde komma typ vilken musik som helst ju! Så jag fortsätter att göra mina listor… 😀

 • Reply
  Rund är också en form!
  6 december, 2015 at 20:17

  Lyssna på musik…..?? Haha! Gör det aldrig. En dag kanske jag testar…
  ”Evert stod på ladgårdsbacken”, vad är det för låt? *nyfiken* 😀

  PS. Drömde om dig inatt… 😮 🙂
  Tror vi var i fjällen.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   6 december, 2015 at 21:11

   Oooooh, sprang vi fjällmaraton!? 😀
   Evert stod på ladgårdsbacken är en fantastisk bit med en grupp från Piteå som heter Euskefeurat.

   • Reply
    Rund är också en form!
    6 december, 2015 at 21:47

    Det var lite osammanhängande, men det kan ha varit fjällöpning iblandat i alla fall. Tävling vet jag inte, men kanske… 🙂

 • Reply
  Mia
  6 december, 2015 at 20:33

  Har ALDRIG sprungit med musik. På riktigt. Däremot lyssnar jag sedan en månad tillbaka på poddar ibland. Känner mig dock oskuld på det här med hörlurar fortfarande. Skulle ev kunna tänka mig att springa till kletiga schlagers… 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   6 december, 2015 at 21:12

   Och jag springer ALLTID med lurar. Ibland stänger jag av musiken för att det är skönt att springa utan, men skulle aldrig våga ge mig ut utan att ha musik som backup när det går trögt i benen… 🙂

 • Reply
  Q-Vinna
  6 december, 2015 at 21:55

  Musik? Kan man springa till det? 😉 Allvarligt talat så springer jag väldigt sällan till musik. Har hänt någon sen sommarkväll och då har det varit radions P4(Jaaa, grym tantvarning på mig!!!) och då något slags dansbandsprogram med Tomas Deutgen Ha ha och jag som inte ens gillar dansbandsmusik :D. Men poddar har jag nu i höst börjat lyssna på på nötarpassen.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   6 december, 2015 at 22:14

   Haha, P4 har sina stunder! 😉
   Poddar lyssnar jag också på ibland, på lugna långpass tycker jag att det är perfekt. Musik blir det på korta snabba!

 • Reply
  Mari
  7 december, 2015 at 10:06

  Kul med musiktips. Tackar! Vet vad du pratar om när du nämner att var låt får en speciell mening. Precis så är det.
  Men, har faktiskt hittat charmen att springa utan musik. Det funkar vilket jag inte trodde.

 • Reply
  Matsdotter
  7 december, 2015 at 10:54

  Nej det är inte bara du som är knäpp 😀 Jag älskar att träna till musik. Men jag lyssnar sällan på träningsmusik annars, utan vissa låtar funkar endast till träning. Jag analyserar ju låtar in minsta detalj när jag sätter ihop mina gruppträningspass. Så jag är nog snäppet värre än dig kanske 😀

 • Reply
  Årets mest minnesvärda löprundor - Träningsblogga
  16 december, 2015 at 20:30

  […] började summera året lite smått med årets bästa springmusik, och nu tänkte jag gå vidare genom att springa ner för memory lane med några extra minnesvärda […]

 • Reply
  sandralinneas
  19 december, 2015 at 14:16

  Om jag känner igen mig. Springer inte, men promenerar en hel del och för ett par år sedan lyssnade jag mycket på sommarprat under mina promenader. Än idag står Tareq Taylor och pratar om sin dotter vid en rad med postlådor och på ett annat ställe står en gammal operasångerska och berättar om sitt liv. Sedan sjunger Håkan att jag inte ska känna sorg för Göteborg på ett annat ställe… Musik och dofter är mina bästa saker för att väcka gamla minnen. Det är så häftigt! 🙂

 • Reply
  Min bästa musik att träna till - Träningsblogga
  17 mars, 2016 at 06:15

  […] nästan varenda månad, inför varenda lopp och sinnesstämning. När 2015 var slut listade jag årets bästa springlåtar, och när jag lyckades få biljetter till Håkan Hellström på Ullevi firades det såklart med en […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: