Allt och inget

Julstress?

Vänner! Ni kanske vet att jag bloggnätverkar lite med ett gäng tjejer som skriver om träning och hälsa? Varje vecka brukar vi skriva om ett gemensamt tema, och denna vecka handlar det om julstressen. Eller ja, snarare om hur man minskar julstressen.

Och nu kanske jag får en mobb emot mig, jag vet inte, men jag säger bara så här: vadå julstress!? 

Jag ska bara skriva pyttelite om att vara lärare. Den absolut stressigaste månaden som betygsättande lärare är december. Möjligtvis maj-juni också. Det spelar ingen roll hur erfaren man är eller hur bra man har planerat; man har likförbannat extra mycket att göra just i december. Jag har ju skrivit om den stressen förut, så jag behöver inte gå in på det så detaljerat igen. Sedan hjälper det ju inte att det här händer just i december, då det är mörkt och jävligt och man vanligtvis ändå inte har nog med energi.

Så när då julledigheten kommer, någon dag före julafton, ska jag då börja stressa över andra saker!? Lägg av! Jag skiter väl i om det är rent hemma, eller om lägenheten doftar jul. Det är precis som Charlotta Sofia skriver; varför skulle jag plötsligt få för mig att jag vill stöpa ljus? Eller varför i hela friden skulle jag börja baka julgodis när jag inte ens orkar baka en brödlimpa i vanliga fall?

Okej, jag fattar ju att julen blir mer stressig när man har egen familj och barn och så, men samtidigt är jag jävligt less på att inte få uttala mig om vissa saker pga att jag inte har barn. Är det inte så att julen blir stressig just för att den är så himla traditionsbunden, ALLT ska vara som det var när man själv var barn, och HERREGUD om julbordet är färdigt några minuter för sent osv osv?

Men visst, jag fattar. Julen är speciell och alla vill ha den på sitt speciella sätt. Men kräver man det så får man kanske också räkna med lite extra stress. Jag menar, bara tanken på att någonting ska bli perfekt och som det alltid har varit måste ju vara stressande nog? Och då har man inte ens börjat göra alla saker som man måste göra?

Men nåväl. Jag tänker då i alla fall inte stressa upp mig nu när jag äntligen är ledig. Det är nog mycket sådant i vanliga fall. Jag ska mest dricka glögg och titta på julfilm nu. Springa lite. I helgen ska jag köpa julklappar, för det har jag såklart inte hunnit göra ännu, och det kommer säkert bli jobbigt eftersom alla andra kommer vara på stan då också, men alltså, nog har man ju haft värre problem.

Och ja, jag vet. Om det kommer en dag då jag skaffar egna barn så kommer jag säkert få ångra dessa ord. Eller så kommer jag då att skaffa traditioner som inte kommer kräva att jag behöver jobba mer när jag är ledig än då jag jobbar? Den som lever får se. 

Läs mer:

Emma tipsar om att man faktiskt kan välja inget istället för allt.
Camilla har några råd om hur man kan minska julstressen. T.ex. att inte sluta träna!

IMG_3529

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Fredric
  18 december, 2015 at 18:15

  Jag stressar inte ett dugg vid jul, eftersom jag varken är religiös eller särskilt konsumtionsinriktad. Sedan handlar ju julen mycket om animalisk mat och den biten försöker jag minimera så långt som möjligt. Vore mer intressant att ersätta religionen och dess högtider med någon slags social organisering tex. kopplat till de fyra årstiderna där exempelvis humanism, bildning, miljö, hälsa, träning och mat från växtriket skulle kunna ingå.

 • Reply
  Rund är också en form!
  18 december, 2015 at 18:29

  Äh, så länge man själv är nöjd behöver allt DEFINITVT inte vara hysteriskt och sådär ”perfekt”… 😛

 • Reply
  Camilla Lind
  18 december, 2015 at 19:16

  ni läraren så bra! Och bra skrivet tycker jag, var och en av oss har ju vår egen verklighet.

 • Reply
  johdern
  18 december, 2015 at 21:35

  Jag är inte så värst stressad över julen jag heller. Men så har jag lyxig kombination av andra-omkring-mig-fixar och äsch-vi-struntar-i-det… vi väljer helt enkelt det göttigaste (dricka glögg, äta knäck, spela spel, sova, se på film och träna dagtid), resten struntar vi i!

 • Reply
  livetfrandenljusasidan
  19 december, 2015 at 14:06

  Klokheter!
  Jag har barn och jobbar HÅRT för att de inte ska bli för traditionsbundna så jag m fl behöver känna en massa måsten för att de ska bli nöjda. Så det är en inställningsfråga både med och utan barn, tänker jag.
  Lagom och luststyrt är bäst.

 • Reply
  Hanna
  20 december, 2015 at 10:13

  Vi har massor kvar att göra, granen ska upp. Knäck och kola ska kokas och så ska jag steka köttbullar. Men om det är något som att jobba inom vården lärt mig är att det inte är någon mening att stressa upp sig. Stress gör att allt bara tar längre tid. Jag tar det lugnt. Jul blir det även om allt inte hunnits med.

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: