Allt och inget

Återhämta dig, människa!

Idag tänkte jag bjuda på världens bästa tips, framförallt till dig som precis har börjat eller ska börja springa eller utföra annan slags träning. Nu är jag ingen expert på detta ämne eftersom jag inte är utbildad personlig tränare eller så, men jag kan ändå tala utifrån egen erfarenhet. Och här har jag verkligen erfarenhet.

Glöm inte återhämtningen!

DCIM130GOPRO

Jag tänkte berätta en historia om den sommaren jag började springa.

Jag tyckte att det var så himla roligt. Inte haha-roligt kanske, men som jag har skrivit förut så var en av de bästa sakerna med att börja springa att utvecklingen gick snabbt. Inte att jag började springa halvmaraton efter en vecka direkt, men den obefintliga konditionen som jag startade min löparkarriär med förbättrades ganska markant under den där sommaren. Jamen ni fattar ju hur kul! Från att kunna powerwalka lite till att kunna springa 3 km, 5 km, 7 km och så vidare.

Kruxet med att saker är så himla roliga, det är att man vill göra dem jämt. Mitt ökande i distans (från 3 km en dag till 7 km nästa) och frekvens (typ springa varje dag) gjorde att mina fötter tog sådant stryk. Jag hade så ont, men mitt i all denna smärta fortsatte jag ändå att springa. “Det blir ju bättre när man är uppvärmd” tänkte jag, och så är det faktiskt; när man springer dyker endorfinerna upp och när man springer kan kroppen utsöndra så pass mycket endorfin att det motsvarar en dos morfin. Ganska så smärtstillande, således. (Källa)

Fastän kroppen hade ropat “Neeeej!” ganska länge dröjde det tills jag inte alls kunde gå på fötterna innan jag började vila från löpningen. Jag fick inte bara vila från löpningen, utan jag fick också spendera en vecka i Barcelona i princip skrikandes varje gång jag tog ett steg. Ni kan ju tänka er hur storstadssemester och smärtande fötter går ihop. Inte alls.

Så med det sagt: glöm inte att vila!

DCIM130GOPRO

Läs mer:

Helena har inte haft några skador alls relaterat till sin träningsbelastning, så att klicka in sig till henne och läsa på lite är ju ett hett tips. Även Clara pratar om återhämtning, och berättar om hur hon har jobbat med att återhämta sig från stress. Väl värt ett klick det också, jag menar, det är ju rätt många som är stressade i dagens samhälle, om man säger så.

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Liltraining - Maria
  26 januari, 2016 at 12:59

  Ja det är ju så kul så måste jag verkligen kunna hoppa över? Tror många tänker så, och jag tränar ju inte så hårt så jag borde inte behöva vila.. Bra att du delar med dig av din egen erfarenhet kring detta. Oh den Barcelona semestern lät inget kul.

 • Reply
  Helena Enqvist
  26 januari, 2016 at 13:34

  Jättebra att du delar med dig av din erfarenhet precis som Maria skriver. Det är så himla lätt att dundra på när det går spikrakt uppåt och framförallt är så roligt! Jag skulle kunna cykla jämt om jag hade tid, fast jag inte egentligen skulle orka. Så tänker nog allt för många. Vila är ju lika viktigt som att träna. Än mer viktigt om man tränar tänker jag!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   26 januari, 2016 at 19:25

   Jamen så är det verkligen! När man har ett bra träningsflyt vill man ju bara fortsätta… Man får påminna sig ibland…

 • Reply
  Malin
  26 januari, 2016 at 14:08

  Vad lätt det är att trilla dit och bli endorfinjunkie med skygglappar! Och vilket bra exempel, och tur att du insåg att du behövde vila innan det blev värre skador.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   26 januari, 2016 at 19:26

   Jättelätt verkligen! Är helt förundrad över att det inte blev några riktigt långvariga skador av den sommaren…

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  26 januari, 2016 at 18:00

  Känner igen mej så mycket! Alltså, hade sjukt ont i benen i början, kunde knappt gå som folk..haha Ändå så sprang jag bara mer och mer eftersom ”smärtan släpper efter 1 kilometer eller så”. Det var nog bara tur i oturen att jag inte drog på mej en rejäl skada.

 • Reply
  Mari
  26 januari, 2016 at 20:09

  Mm, dom där endorfinerna. Dom kan ställa till det rätt ordentligt. Känner igen det du skriver!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   26 januari, 2016 at 20:39

   Ja, det kan de verkligen. De är underbara, men lite farliga samtidigt! 🙂

 • Reply
  Anna Jansson
  26 januari, 2016 at 22:38

  Härliga du som delar med dig av lite motgångar också. Det är så himla lätt att tro att vägen alltid är spikrak uppåt!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   27 januari, 2016 at 20:10

   Ja verkligen lätt att tro det!
   Kan även berätta att jag åt semlor till middag idag, det är ingen ordning på denna träningsbloggare! Motgångar och bakverksmiddag, whaaat! 😀

 • Reply
  Återhämtning - Victoria Karlsson
  27 januari, 2016 at 07:20

  […] Ida berättar om när hon började springa och hur kul hon tyckte att det var. Hon såg snabbt framsteg och fick de härliga endorfinkickarna. Ida började få ont och tänkte att det går nog över när hon väl blev uppvärmde. Hon lyssnade inte på kroppens signaler utan det slutade med att hon spenderade semestern i Spanien med enormt värkande fötter. […]

 • Reply
  Clara Edvinsson
  27 januari, 2016 at 11:39

  Att vila är SÅ viktigt! Men jag känner igen mig i ditt beteende, då när du började med löpning. Synd att man så lätt kan bli skadad, allt hade varit otroligt mycket lättare och roligare om man kunde få köra på som man själv ville.

 • Reply
  Den viktiga (ibland svåra) återhämtningen - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar
  27 januari, 2016 at 17:57

  […] när jag läste Ida/Träningsbloggas inlägg på ämnet log jag igenkännande flera gånger. Ida skriver så […]

 • Reply
  Camilla Lind
  27 januari, 2016 at 18:08

  Ja oj så lätt att träna för mycket bara för att det är kul! Det har jag också gjort men men jag klarade mig utan skador.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   27 januari, 2016 at 20:12

   Ja, det är lätt att vara efterklok, som man säger… Skönt att du slapp skadorna!

  Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: