Allt och inget Intervallpass

Intervallutmaningen, pass #2

Man kan säga att gårdagen skulle bli en rätt kass dag. Den startade med att jag precis innan det var dags att åka till jobbet spillde kaffe över halva tröjan, men inte hade tid att hitta en ny så jag tänkte ”äsch, vem bryr sig?” (very stylish med kaffefläckar). Man bara vet ju att med en sådan start på dagen blir resten skit. Men det blev den inte! Jag bedrev bra undervisning, jobbade effektivt, rev av ett kul intervallpass och köpte take-away-latte på vägen hem; så sjukt vardagslyxigt.

Och hörni. En gång är ju ingen gång, och två gånger är en vana. Eller hur det nu är? Har ju kört hela två pass i intervallutmaningen nu! 

Igår föll valet på att köra ett av intervallpassen Mia tipsade om, nämligen 20 x 1 minut. Det låter nog så enkelt, men det blev svettigt. Men det var kul! Kan faktiskt nästan säga att jag på riktigt gillar 1 minuts-intervaller.

Så här gjorde jag:

1 km uppvärmning
5 x 1 minut i 5:oo-tempo (12:an på bandet)
5 x 1 i 4:48-tempo (12,5 på bandet)
5 x 1 i 4:36-tempo (13 på bandet)
5 x 1 i 4:08-tempo (14 på bandet)

Mellan varje intervall blev det ståvila i ca 20-30 sek.

En sak jag gillar med intervaller är att testa tempon. Så här i efterhand kan jag nog tycka att jag hade kunnat öka på tempot även i de tidiga intervallerna, jag hade nog fixat det. Alltså jag blev ju såklart helt slut och svettig efter detta pass, men nästa gång (japp, det blir lätt en nästa gång för det var ett så roligt upplägg!) ska jag nog försöka pressa mig lite mer. De sista fem intervallerna var rätt jävliga, men jag kanske borde ha försökt hålla det tempot hela tiden?

Å andra sidan sa min nya smarta klocka följande om passet:

Maxträning+
Denna träning ökade din maximala prestationsförmåga och sprinthastighet. Den stärkte ditt neuromuskulära system och krävde maximal eller nära maximal ansträngning för andning och muskler. Träningstiden har varit tillräckligt lång för att öka din förmåga att stå emot trötthet vid aktuellt tempo.

Kan varmt rekommendera detta upplägg i alla fall! Riktigt kul var det och att springa en minut känns ju överkomligt även om man ska göra det tjugo gånger.

Fler intervaller:

Intervallutmaningen, pass #1
Era bästa intervallpass, min intervallutmaning – alla pass

IMG_4289

Min nya klocka är så himla peppig och ger feedback!

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Linnea
  27 januari, 2016 at 08:35

  Hur håller du koll på tiden på dessa intervaller? Kan du ställa in del i klockan eller håller du koll själv på sekunderna?

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   27 januari, 2016 at 20:14

   Jag tror att jag kan ställa in det i klockan, men den är så ny så jag har inte riktigt lärt mig sådant än…
   Men jag körde intervallerna på löpband, och då är det lätt att hålla koll på sekunderna! 🙂

 • Reply
  Anna (orka mera)
  27 januari, 2016 at 12:19

  Kul pass med tempohöjning! Planerar för 3x5x200 m i morgon. Också en gobit du kan lägga till på listan ?. Hade varit kul att öka fart som du gjorde men det är svårare att få till utomhus. Det blir liksom som det blir.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   27 januari, 2016 at 20:16

   Jamen det är ju faktiskt en bra sak med löpband: att man kan ha stenkoll på tid och tempo och sånt (för vad ska man annars göra när man står där på löpbandet än att stirra på alla siffror?) 🙂

 • Reply
  heidigranholm
  27 januari, 2016 at 16:44

  Låter som ett bra intervallpass! En tumregel för intervaller är ju att man ska orka öka tempot på sista intervallen så säkert klokt att inte börja för hårt 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   27 januari, 2016 at 20:17

   Ja, sant! Och jag blev ju rätt svettig och slut om man säger så, så det blev nog rätt effektivt trots allt tror jag 😀

 • Reply
  Reach Your Goal
  27 januari, 2016 at 17:12

  Det där verkade roligt, tror jag att jag också ska testa på om jag bara kan bli av med min seglivade förkylning.

 • Reply
  Cecilia
  27 januari, 2016 at 19:39

  Hej, vilken härlig blogg du har! Bra kämpat! Kram

 • Reply
  Mari
  27 januari, 2016 at 19:49

  ja dom där 1 minuterna är härliga. Men svettiga. Bra jobbat =)

 • Reply
  Q-Vinna
  27 januari, 2016 at 22:48

  Verkar vara ett kul pass 🙂 Tack för inspirationen!

 • Reply
  Rund är också en form!
  28 januari, 2016 at 13:08

  Det ÄR svårt att hitta rätt tempo på olika intervaller.
  Fast lite bättre att gå ut försiktigt och kunna öka på slutet, än tvärtom.

 • Reply
  Två x skidor och ett nerkortat intervallpass | Q-Vinna
  5 februari, 2016 at 22:27

  […] dag hade jag planerat att köra ett av Idas intervallpass från hennes intervallutmaning på löpbandet. Tyvärr kom jag inte iväg från jobbet i […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: