Allt och inget

En dag på jobbet

Häromdagen skrev Sandra ett inlägg om en dag på jobbet, och det var kul så jag kände att jag ville göra samma! Nu är hennes inlägg typ tusen gånger finare än mitt kommer bli, men ändå… Nu ser prick varje dag under min arbetsvecka helt olika ut, men ni orkar nog inte läsa om en hel vecka, så I give you: en helt vanlig torsdag i en gymnasielärares liv.

blogg
7.20: Spårvagnen kommer. Är på plats på jobbet 7.30, älskar att ha så nära! När mitt västtrafikkort går ut nästa vecka ska jag äntligen börja cykla/gå till jobbet.

7.35: Dricker en kopp kaffe (dagens andra, är inte så morgonpigg) och förbereder det sista inför spanskan.

8.00: Dagens första lektion börjar. Det är spanska steg 3 med åk 1. Vi lyssnar på nyheter, diskuterar munkavlelagen i Spanien och gör en läsförståelse om ingen mindre än Enrique Iglesias.

9.10: Lektionen är slut. Lägger in närvaro och går raskt vidare för att suga i mig dagens tredje kopp. Har drygt 1,5 timmes planeringstid. Pratar med elever en stund, sorterar papper, pluggar in några nya namn, skriver ut hörförståelse till morgondagen, kollar mailen, letar statistik om läsning, samlar in några böcker, konverterar ett dokument til pdf, laddar mobilen, återvinner gamla papper som inte behövs längre, letar upp diskussionskort på engelska, osv osv.

IMG_4311

10.50: Lektion i engelska steg 5 (åk 1). Vi går igenom ett prov, gör en mentimeter, diskuterar läsvanor och vikten av läsning för att lära sig olika nyanser i ett språk. Enligt mentimetern önskar majoriteten att de läste fler böcker (Ah, don’t we all!) så det ska vi ta tag i att göra. Vi jobbar med “verb phrase errors” där eleverna ska hitta grammatiska fel i texter och komma fram till vad som är rätt. Det låter kanske inte megakul men det blir alltid bra diskussioner av sånt!

IMG_4310

I salen där jag har flest lektioner hänger denna brandman. Denna sal heter ”Räddningstjänsten”. Skolan jag jobbar på har inriktning mot uniformsyrken och därför har vi exempelvis brandmän i klassrummen. 

12.00 Slänger i mig mat lite snabbt och dricker dagens fjärde kopp. Intensivpluggar namn i skolkatalogen och känner att jag har bra koll på läget! (Eleverna på lektionen innan var rätt imponerade över att jag kunde alla namn nu. Woop!) Elever kommer förbi och behöver hjälp med en grej. Kollar igenom resten av dagens planeringar och springer vidare.

13.10 Lektion i engelska steg 6 (åk 2). Frustration uppstår då vi diskuterar att många saker inte kan direktöversättas från svenska och vi kommer fram till att det är viktigt att läsa mycket för att förstå vad man ska säga i olika sammanhang. Ger eleverna i uppgift att låna en roman på engelska. Det blir mysigt!

14.10: Tio minuters rast. Springer 25 gånger mellan klassrum och arbetsrum och hämtar saker som jag har glömt att jag behöver ha med till lektionen.

14.20 Dagens sista lektion! Spanska steg 3 igen (fast med en annan grupp). Även här kör vi lite Enrique och så blir det en grammatikgenomgång om gerundium. Fröken älskar grammatik och nu är mitt mission att få alla elever att göra detsamma. Kl 15.30 är vi alla rätt möra och förmodligen rätt glada över att skoldagen är slut.

IMG_4330

15.40: Suger i mig dagens femte (VA?!) kopp kaffe och tar tag i morgondagens planeringar… Är fortfarande så ny på skolan och håller på att lära känna eleverna att jag inte har hunnit göra någon längre övergripande planering, måste liksom lära mig vilken nivå alla är på först… Men jag är på god väg och börjar känna mig mindre och mindre ny på jobbet. Det är gött!

17.00: Låser in datorn och förklarar arbetsdagen avslutad. Det var en riktigt, riktigt bra dag! Bra lektioner, trevliga elever, ingenting jobbigt hände. Fick göra det jag ville när jag bestämde mig för att bli lärare; undervisa. Så här borde alla dagar vara. Går till gymmet och tränar core, ty det står på veckoplaneringen som jag ju följer nu! Har gått nästan 10 000 steg bara under arbetsdagen meddelar min klocka. Ändå bra, hurra!

IMG_4353

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  28 januari, 2016 at 20:57

  Åh, jag tycker sånt här är så kul, att se lite av ”det andra” också och få veta vad du egentligen har för dej på dagarna 🙂 Känns som om jag gärna hade haft dej som språklärare (tyvärr var du väl typ 10 när det begav sej..haha). Jag hade inte mindre än två franskalärare som jag var RÄDD för..haha Auktoritära damer som kunde vara lätt hånfulla om en svarade fel. Inte det bästa för lärandet kanske..:-D

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   28 januari, 2016 at 21:35

   Alltså varför verkar det som att typ ALLA har sådana erfarenheter av sina språklärare? Blir bekymrad! De förstår ju språklärandeglädjen ju! SKAMLIGT. :O

 • Reply
  Linnea
  28 januari, 2016 at 21:24

  Åh vilket kul inlägg!! Kan inte fler göra så??

 • Reply
  Jojo
  28 januari, 2016 at 21:28

  Höhö, 12.00. Slänga i sig mat. Och sen 14.10. Hög igenkänningsfaktor på dessa! Gjorde själv ett humoristiskt dag-på-jobbet-inlägg för några år sedan, kanske ska leta upp det och återanvända… 🙂

 • Reply
  Amanda
  28 januari, 2016 at 21:51

  Låter som du är en mycket bra lärare! Själv har jag haft erfarenhet av både bättre och sämre lärare. Spanskalärare har jag dock haft tur med, alla utom en (låter som jag haft jättemånga men läste till steg 5 haha) har varit bra och fått mig att vilja lära mig mer.

  Som den göteborgare jag är så tror jag nu att jag listat ut vilken skola du jobbar på, råkar inte vara så att du har några lektioner på Kattan också? Min lillebror går där och läser både spanska och engelska 😉

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   28 januari, 2016 at 22:35

   Haha, du har nog listat ut rätt! Har ett par grupper från Kattan också, läser han steg 3 kan det hända att han har mig 🙂

   • Reply
    Amanda
    29 januari, 2016 at 13:59

    Haha vad kul att jag hade rätt! Nää han går i 2:an så det är spanska 4 som gäller

 • Reply
  Petra
  29 januari, 2016 at 10:18

  Kul läsning. Åh fem koppar kaffe?! Jag hade spytt ha ha
  Så snygga skor du har!
  Kul att du verkar trivas så bra på nya jobbet.

  Mm jag kan ju säga som såhär. Bup står inte så värst högt på min lista .
  Ha en bra fredag

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   29 januari, 2016 at 13:44

   Haha, i regel dricker jag några koppar till när jag kommit hem från jobbet också…

 • Reply
  Anna (orka mera)
  29 januari, 2016 at 13:39

  Kul att få följa med på jobbet! Börjar tänka om jag skulle göra ett sånt inlägg. Men det skulle bara bli en massa ”byta om” hela tiden. Från träningskläder till jobbkläder, till träningskläder, till människokläder, till mjukisbyxor… långtråkigt att läsa om… 🙂

 • Reply
  Camilla Lind
  29 januari, 2016 at 17:22

  Ah, kul inlägg! Tror jag snor idén nån dag framöver 😉

 • Reply
  Mari
  30 januari, 2016 at 09:01

  Vad roligt. Kul att läsa 🙂 Härmar efter och gör ett liknande 🙂

 • Reply
  Emmi - explorista.se
  30 januari, 2016 at 18:42

  Kul att läsa om ditt jobb – helt olikt mitt som är ett ”vanligt” kontorsjobb. Måste vara kul att jobba med gymnasiefolk!

 • Reply
  Katrin
  31 januari, 2016 at 20:57

  Åh,vilket härligt inlägg! Fick enorm längtan tillbaka till att jobba i skolvärlden. Kan vara bland de bästa jobb som finns, när man får undervisa och inte dribbla med massa papper etc. Tror jag skulle gilla att ha dig som kollega, känns som vi kanske har (hade för mig) liknande filosofi gällande undervisning!

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: