Tips Utomhus

Dagens bildbomb: isbanan i Luleå

norrahamn

Norra hamn i Luleå, med Norrbottensteatern rätt vid vattnet (isen).

 

Det kan hända att det idag var den finaste vinterdagen någonsin i Luleå. Åtminstone var det årets finaste vinterdag, och tänk att jag lyckades pricka in min vistelse här i samband med den! Jag älskar mitt liv rätt mycket de här sportlovsdagarna; kör all in på att gå runt i underställ och täckbyxor, och drömmer lite om ett liv då jag alltid kunde gå runt i underställ och täckbyxor. Vad ska man skaffa sig för jobb då?

Idag har jag gjort någonting som jag faktiskt aldrig har gjort förut. Jag har ju inte riktigt varit en utomhus-människa förrän jag hittade den fantastiska idrotten löpning, men nu tycker jag att det är rätt härligt att vara ute även om jag inte springer. Uppskattar friskluft och hälsa och sånt, ni vet. Och det jag aldrig har gjort förrän idag var att kolla in isbanan som går runt staden. Jag har bara bott i kuststäder, och tycker att det är så himla fint med vatten, och fruset vatten är tydligen inte helt fel det heller.

sodrahamn isbanan isbanan1

Varje år prepareras en isbana från Norra Hamn runt Gültzaudden till Södra Hamn och vidare ut till Gråsjälören. På isbanan kan man åka skridskor och spark. Det finns möjlighet att promenera på en ”snötrottoar” efter hela sträckan. Flera vindskydd med grillplatser finns uppställda på isen. Lulea.nu

Jag och syster bestämde oss för en långpromenad idag. Vi gick in till stan och sedan längs hela isbanan som är ungefär 3-4 km lång. Totalt blev det en promenad på 11 km och ungefär två timmar. I -5 grader och strålande sol. Snacka om energiboost!

isbanan4 isbanan3

Isbanan går från stadens Norra hamn, förbi Gültzauudden, under Bergnäsbron (som när den stod klar 1954 var Sveriges längsta bro) och vidare till Södra hamn. Vill man kan man ta en detour till en av öarna för att gå på våffelcafé. Det gjorde vi dock inte idag, men vi hade kunnat, och det är ju huvudsaken (?).

Bergnäsbron - ingången till Luleå!

Bergnäsbron – ingången till Luleå och en gång i tiden Sveriges längsta bro.

bro

Längs isbanan mötte vi alla sorts människor och idrottare. En helt vanlig tisdag i februari. Det var människor på långfärdsskridskor, skidåkare, folk på spark, barnvagnsgäng, löpare och så vidare. Någon skoter körde förbi också, och så var där något gäng med kameran i högsta hugg, poserandes på parkbänkarna längs vägen.

DSC07628 DSC07670

Domkyrkan tornar upp från både norra och södra sidan av stadens centrum (här sedd från Södra hamn).

Domkyrkan tornar upp från alla håll av stadens centrum (här sedd från Södra hamn).

Det är en otroligt fin tur att gå runt isbanan, man går ju från norr till söder och hinner se det absolut finaste i Luleå längs vägen. Vår tur asvlutades i Södra hamn, där vår fina kran står, den som fick ett rivningbeslut över sig 2008 och gjorde att Luleåborna gick bananas.

I 1949 byggde man två vipparmsportalkranar till Södra hamn i Luleå. Året därpå, 1950, stod de två kranarna färdiga för användning. I dag finns den ena kranen kvar och den har inte använts på 30 år. Därför togs det beslut om att riva den i 2008.

Många Luleåbor ville dock ha kvar kranen som ett landmärke. Via olika räddningsaktioner, bl.a via en Facebookgrupp fick de till slut gehör från de styrande i kommunen att den skulle renoveras och inte rivas. bottenviken.se

kran

Alltså, en isväg kanske inte låter som mycket, men jag tycker verkligen att det är grymt bra av Luleå kommun att preparera den varje vinter. Uppenbarligen är det många som uppskattar den, med tanke på att det var mycket folk där även idag – en helt vanlig tisdag i februari. Kan bara föreställa mig hur underbart det måste vara där en riktigt varm och go vårvinterdag runt påsk eller liknande… Sittandes i vindskydden, drickandes på någon varm dryck… Ja, man kan ta tjejen från Norrbotten, men inte norrbottningen från tjejen (som man säger).

sparkering

Är du någon gång i Luleå på vintern och du lyckas pricka in en sådan här fin dag, då är isbanan ett måste! 

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Katrin
  16 februari, 2016 at 18:31

  Oj, vilka härliga bilder! Ha ett grymt sportlov!

 • Reply
  Mari
  16 februari, 2016 at 18:51

  Gud så fint. Norrland alltså 🙂 <3

 • Reply
  hopihopi
  16 februari, 2016 at 19:05

  Härliga bilder! Och jag gillar ju inte ens egentligen vinter och snö, men det där såg jättemysigt ut 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   16 februari, 2016 at 22:51

   Jamen det var verkligen jättemysigt! Vintern har sina bra sidor ibland också, tack och lov 🙂

 • Reply
  Anna Jansson
  16 februari, 2016 at 20:27

  Vad härligt det ser ut!

 • Reply
  Emmi i Österrike - explorista.se
  16 februari, 2016 at 22:32

  Älskar isbanan i Luleå! Min sambo jobbade där en vinter och då var vi ute där och åkte skridskor och fikade med vänner, underbart!

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  16 februari, 2016 at 23:04

  Det ser ju HELT fantastiskt ut! Haha, gillar sparkeringsskylten också 🙂

 • Reply
  Linnea
  16 februari, 2016 at 23:50

  Vilka fantastiska bilder! ???

 • Reply
  Reach Your Goal
  17 februari, 2016 at 09:04

  Ååå vad fint! Jag har inte varit upp på vårvintern på flera år (var mycket lättare när man hade påsklov och var ledig..) blir så avundsjuk! Kanske nästa år.. Du får gärna posta mer bilder så jag kan stilla mitt begär av skoteråkning, pimplande, promenader på isen, korvgrillning m,m haha 😀

 • Reply
  Åsa
  17 februari, 2016 at 10:55

  Det är så galet vackert norröver så här års! Det är nästan så att jag sörjer lite att vi inte åker till Kalix över påsk! Underbara bilder du har tagit och vad du och din syster är lika!

 • Reply
  Maria, grundare av Bootrun - Löpning för alla
  17 februari, 2016 at 12:54

  Vilka härliga bilder!! När vinter ser ut så är den magisk:-)

 • Reply
  Ellen [Hälsoboost]
  19 februari, 2016 at 14:59

  Underbart! Hur länge har dom plogat upp isbanan egentligen? Jag flyttade hit 2013 och har gått så mycket jag bara kan på isbanan varje vinter, älskar den!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   20 februari, 2016 at 23:10

   Jag vet faktiskt inte! Känner dock att jag behöver svar på den frågan… 😀

 • Reply
  Luleå Ice Run - Träningsblogga
  9 mars, 2016 at 17:16

  […] jag var i Luleå för några veckor sedan tog jag och syster en långpromenad. Bl.a. på isbanan, den där fina. Då vi båda är rätt förtjusta i det här med löpning började vi prata om att det hade varit […]

 • Reply
  Staden vid vattnet - strosa i Norra hamn - Träningsblogga
  20 juli, 2016 at 06:44

  […] att havet ligger på båda sidor. En norra hamn och en södra hamn, och gångavstånd däremellan. På vintern kan man ta isvägen mellan de båda hamnarna, men på sommaren får man traska genom centrum […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: