Löpning Lopp

Premiärloppet 2016

Idag var det så dags för Premiärloppet, i dubbel bemärkelse, för namnet på loppet är just vad det var för mig i år: premiärloppet. Men låt mig nu ändra tempus i denna text, ty historisk presens är ju vad man vill använda sig av när man beskriver en idrottshändelse.

Startar dagen med att ta en allergitablett och hoppas på det bästa, och sedan ta det lite för lugnt, så pass att jag får stress-cykla till starten som går klockan elva. Är uppenbarligen ringrostig när det gäller lopprutiner, jag som alltid brukar vara tidig. Men jag hinner i tid och ser direkt att alla löpare är skitsnabba människor. Runt 300 startande; här gäller det helt enkelt bara att satsa på att inte komma i mål sist av alla.

premiarloppet1

Startar i alla fall nästan sist av alla, men det passar mig rätt bra eftersom planen är att gå ut lugnt. Jag vet att detta lopp springs på en väldigt kuperad bana så det är bäst att springa långsamt för att orka hela. De värsta backarna är i alla fall under de första fem kilometerna, så klarar jag bara det borde det vara lugnt.

Och ja, jag kan skriva under på att denna mil är jävligt kuperad. Det är tur att jag var mentalt förberedd för det, annars hade jag förmodligen brutit ihop. Men jag tänker fanimej inte gå i någon backe, jag tar alldeles för ofta gå-pauser på mina vanliga träningsrundor så jag tänker inte göra det på lopp. Det här kommer att bli ett sådant sick bra träningspass!

DCIM137GOPRO

De första kilometerna känns såklart tunga, men ändå är det lite tryck i benen. Kanske har mina långa intervaller jag kört den senaste tiden ändå gett någonting? För jag känner mig som en seg jävel (seg på ett positivt sätt alltså), för jag ger inte upp och jag springer till och med om folk, fastän jag försöker att låta bli (för att slippa bli omsprungen av samma personer strax därefter).

Backarna är bedrövliga, men jag gillar utmaningen och tänker på att jag faktiskt ska springa i fjällen i slutet av sommaren så det är ju bara att gilla dem… Och vet ni? En bra sak med uppförsbackar? Att det så småningom kommer nedförsbackar! Jag älskar nedförsbackar! Jag är bra på att springa i nedförsbackar! Jag släpper tyngden på något vis och nästan rullar ner! Får upp finfin fart och tjänar in en massa tid som jag förlorat i uppförsbackarna.

DCIM137GOPRO

Vid fem kilometer börjar jag visualisera målgången. Helt omedvetet faktiskt. Det är nog hjärnan som tycker att jag behöver fokusera på något annat än backarna. Omgivningen är rätt fin också, runt Lilla Delsjön, så jag passar på att fokusera lite på den också.

Vid åtta kilometer börjar jag känna mig helt slut, men nu har vi kommit in på mitt vanliga träningsspår så jag vet exakt hur långt det är och hur vägen ser ut fram till målgång, och det får jag lite extra energi av. Tror visserligen att det är ett skämt när det dyker upp en liten extraslinga på gräsplanen innan mål, ni vet, en sådan där som de måste lägga till för att banan annars blir för kort? Men till slut får jag springa över mållinjen, med samma goa känsla som jag visualiserade ute i spåret och jag tror knappt att det är sant när jag ser att jag lyckades springa in på under timmen.

efterlopp

58:48 blev tiden, och ni fattar inte hur nöjd jag är med den! Alltså, det är bara 3,5 minut långsammare än mitt personbästa på milen, och detta var INTE en flack bana. Faktum är att senaste milloppet jag sprang gick långsammare än detta, och tro mig, den banan var inte i närheten av denna. Okej, Mustafa Mohamed sprang detta lopp på typ 31 minuter, men snabbhet är ju relativt, det här var så sjukt snabbt för mig! Och fastän jättemånga var jättemycket snabbare än mig, så kom jag inte sist… Mission accomplished!

Är glad att jag bestämde mig för att springa Premiärloppet, för nu känner jag ändå en del hopp inför säsongen 2016. Kanske att jag lyckas persa på milen i år? Och hur härligt är det inte att känna att man kanske inte alls har tränat så lite som man trodde? Nu är jag taggad på att lägga i en högre växel inför Göteborgsvarvet och halvmaran i Sälen och för alla andra löprelaterade utmaningar som jag säkert kommer att ta mig an i år…

medalj

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply
  Mia
  16 april, 2016 at 19:43

  Heja Ida! 🙂

 • Reply
  Hanna
  16 april, 2016 at 20:43

  Så härligt! Bra sprunget!

 • Reply
  Camilla Lind
  16 april, 2016 at 21:04

  Tjohoo! Grattis!!

 • Reply
  Linnea
  16 april, 2016 at 21:37

  Grymt bra sprunget! Härligt att starta loppsäsongen så bra!

 • Reply
  Q-Vinna
  16 april, 2016 at 23:38

  Vad kul att starta säsongen med ett sådan bra loppkänsla! Bra jobbat!

 • Reply
  Mari
  17 april, 2016 at 07:58

  Toppen. Grymma du 🙂

 • Reply
  Rund är också en form!
  17 april, 2016 at 10:20

  Bra gjort!

  PS. Ska du SPRINGA hela vägen upp för fjället så ses vi i mål…. Hehe! 😉

 • Reply
  hopihopi
  17 april, 2016 at 12:33

  Grattis till ett bra genomfört lopp!

 • Reply
  Susanne Karlsson
  17 april, 2016 at 12:56

  Bra med backlöpning, ett steg närmare Sälen! ??

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  17 april, 2016 at 14:22

  Åh vad HÄRLIGT att läsa! Fick sån inspiration nu. Du är grym! <3

 • Reply
  heidigranholm
  17 april, 2016 at 14:53

  Grattis! Bra sprunget, och super om du känner att du kan släppa och låta det rulla i nedförsbackarna, den tekniken är det inte många som kan! 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   17 april, 2016 at 15:43

   Tack!! 🙂 Jomen jag tror faktiskt att jag är ganska bra på nedförslöpning, nu vill jag bara bli lika bra på att springa uppför också 😉

 • Reply
  Erika - Löpningen & Jag
  18 april, 2016 at 07:44

  Grymt sprunget Ida! Den tiden är fasen inte illa på en kuperad bana. Uppförsbackar brukar sluka rejält med tid (och energi!)
  Och för min egen del; åååååh så härligt att äntligen få läsa race reports 😀 😀 😀

 • Reply
  Anna Jansson
  19 april, 2016 at 16:22

  heja dig!!

 • Reply
  Johannes
  21 april, 2016 at 22:14

  Hurra! =)

 • Reply
  Från Premiärloppet till Finalloppet - Träningsblogga
  28 december, 2016 at 18:59

  […] startade redan i april med en spontananmälan till Premiärloppet i Skatås. Ett lopp på 10 km för att känna på formen inför den stundande säsongen. Några […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: