Löpning

Att kunna springa i värme

DCIM160GOPRO

I början av sommaren gav jag mig fan på att jag skulle lära mig att springa i värme. Så länge jag har varit löpare har det nämligen varit bland det värsta jag vet. Sommaren 2014, när det var värmebölja mest hela tiden, då sprang jag väldigt lite, för att jag bara avskydde hur varmt det var. Vill verkligen inte hindras av värmen, det känns så ovärt. Så i början av sommaren bestämde jag mig. Sedan blev det kallt, så jag hann inte riktigt…

Men som ni vet är vi mitt inne i ett underbart högtryck just nu, så igår när jag begav mig ut på en löprunda sisådär vid 13-tiden när solen står som högst, då var det nog en 27-28 grader i alla fall. Perfekt när man vill bli en värmegillande löpare! Packade vätskebältet med en flaska vatten och en flaska Resorb och gav mig iväg. Hur långt jag skulle springa vågade jag inte sia om, men jag ville väldigt gärna få ihop åtminstone en mil. När jag klev ut genom dörren kände jag mig direkt skeptisk. Värmen var ingenting annat än strandinbjudande.

IMG_8224

Men jag sprang. Lugnt, lugnt. Så lugnt, nu gällde det bara att jag skulle ta mig framåt. Första 2-3 km kändes faktiskt helt okej ändå, jag stannade ett par gånger för att dricka och andas lite i skuggan, men det gick ändå. 5 km, helt okej. 6 km, hjälp. Här började det bli tungt. Bestämde mig för att få stanna och bada på stranden som kom efter 7 km. UNDERBART. Pardon my French, men det är FAN det bästa med sommaren – att stanna och bada mitt i löprundan. Älskar det så himla mycket.

lulsundsstranden

Efter doppet sprang jag 3 km till med lite förnyad kraft (uppenbarligen helt magiskt att kyla ner sig med ett bad mitt i allt), och hör och häpna: lyckades med min önskan om att springa 10 km i värmen! Otroligt! Under dessa 10 km mötte jag för övrigt inte EN enda löpare… Förmodligen första gången någonsin som det hänt.

DCIM160GOPRO

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Jojo
  24 juli, 2016 at 14:31

  Bra jobbat! Fy och herreminje för att springa i tokvärme. Å andra sidan ingen större/längre säsong för en som bor i Norrlands inland.. Och som dessutom inte springer särskilt mycket nu för tiden. 🙂 Men du sprider löparsug Ida, så kanske blir det någon eller några rundor innan sommaren är helt över ändå.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   25 juli, 2016 at 09:47

   Ja, det får du allt ta och lösa tycker jag, minst en runda i alla fall! 😀

 • Reply
  Ingmarie
  24 juli, 2016 at 21:54

  Det är festligt hur olika vi människor kan vara. Jag ÄLSKAR värme. Då funkar min kropp som bäst. Och sprada är aldrig fel oavsett årstid. 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   25 juli, 2016 at 09:48

   Vad lustigt! Min kropp brukar bara bryta ihop i värme. Funkar bäst vid 0-gradigt typ, haha 😀 Men skam den som ger sig, en dag kanske även jag lär mig att gilla att springa i värmen!

 • Reply
  Märta
  24 juli, 2016 at 22:17

  Bra jobbat att få till tio km i värmen! Jag har så sjukt svårt för att springa i värme (eller rättare sagt, att överhuvudtaget överleva i värmen). Jag bara längtar till september nu, det är nästan så jag räknar dagarna. Tänk att få springa höstrundor när det fortfarande är fint väder, men svalt och sådär krispig luft 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   25 juli, 2016 at 09:49

   Jag har faktiskt inte börjat längta till september än, tycker att det är alldeles för skönt att ha semester… 😀 Men jaaa, höstrundor – magiskt och oslagbart!

 • Reply
  Fredric
  25 juli, 2016 at 08:00

  Krävs ganska mycket galenskap för att springa i värme… 😉 Stack i väg vid 06:20 i dag och det tog inte mer än tre minuter förrän jag insåg att den förhatliga gula bollen redan var ovanför horisonten och gjorde livet surt för mig. Inte en löparstolle ute i mitt solsken heller, bara jag 😉

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: