I huvudet

Höstens träningsfokus

Jag är just hemkommen efter 1,5 dygn ute med elever. Det kanske inte låter så mycket, men jag är ganska trött. Fint har det i alla fall varit. Vi får se, jag kanske berättar mer om det sedan. Det är ett himla farande hit och dit denna vecka, och det hela når sin kulmen på fredag då det är dags att åka till Sääääälen! Herregud! Det känns helt orimligt när folk säger: ”Lycka till på lördag!”. Som ni vet har Sälen varit mitt stora fokus och min stora utmaning och på lördag får vi se om det går. Men så finns det ett (tränings)liv efter Sälen, och är det då inte så himla passande att säsongens första BoH-tema är just Höstens träningsfokus?

Min träning i höst

Jag är riktigt, riktigt pepp på höstens träning. Samtidigt som det är jättekul att ha lopp och utmaningar att se fram emot, så kan det också bli lite väl mycket fokus på det; en himla massa måste och borde. Nu har jag kanske inte tränat så himla specifikt för halvmaran i fjällen, men den har ju alltid legat och lurat i bakhuvudet. Jag tränar ju mest löpning, så egentligen har jag väl inte mått dåligt av att ha fjällen lurande i bakhuvudet, men ibland har jag känt att jag har velat göra annat (t.ex. bodypumpa, springa korta snabba intervaller eller yoga) men tänkt att jag nog borde springa backe istället, och således gjort precis det. Därför har jag tänkt att mitt träningsfokus i höst skall bli att inte träna för något lopp.

Det kanske låter som ett jättemärkligt fokus. Och jag kommer med största sannolikhet springa flera lopp till i höst. Och visst, jag skulle jättegärna vilja bli snabb på milen så jag kan seeda upp mig inför nästa års Göteborgsvarvet, men jag orkar faktiskt inte ha något sådant fokus just nu. Jag vill helt enkelt vara helt flummig (så där som vi språklärare ofta är) och köra lite allt möjligt när jag känner för det. Jag vill träna bodypump, jag vill komma igång med yoga, jag vill testa zumba och köra en himla massa core. Jag vill springa långt, jag vill springa kort, springa snabbt, springa backe, springa för skojs skull. Jag vill bli starkare, jag vill bli snabbare. Gladare och piggare. Jag vill bara träna. Få träningen att falla in naturligt i vardagen. Känna suget och träningsglädjen, helt utan måste och borde och ”det är ju bara xx antal dagar kvar till xx-loppet”. Jag tänkte på det idag, när jag bar en jättejättetung väska på ryggen efter nattens tältning – att det är ju sånt här jag tränar för. För att orka saker i vardagen. Allt blir ju så mycket roligare om man orkar saker. Sedan är ju lopp och sånt en fin bonus, såklart.

DSC09276

Det är fler än jag som har börjat fundera över höstens träningsfokus. 

Emma har en otroligt spännande utmaning framför sig i höst (spoiler alert: maraton!) och har börjat tänka på vad som ska hända efteråt.

Annika, som är gravid, tränar såklart inte för att kapa minuter på något lopp just nu. Men tränar gör hon, in och läs.

Och så Helena då. Alltså Helena, hon gör två helt galna grejer i vinter. Det ena är Nattvasan, som jag själv var sugen på när nyheten kom men just nu är ganska glad att jag inte anmälde mig till… Det ska bli sjukt kul att följa Helenas väg dit.

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Malin - Lite Längre
  24 augusti, 2016 at 19:13

  Låter som en väldigt vettig höst! Och zumba är verkligen kul, så passa på att testa!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   24 augusti, 2016 at 20:41

   Jag testade någon variant på Friskis en gång, och gillade det inte alls… Men jag ska ge det en ny chans!

 • Reply
  Mari
  24 augusti, 2016 at 19:20

  Låter som väldigt vettiga tankar. Bra där Ida :). Och jag är lite tvärtom faktiskt, har inte haft så många lopp att träna inför på senaste tiden så det är lite just det jag vill, ha något att sträva efter liksom. Men först Sälen, sedan får vi se vad det blir 🙂

 • Reply
  Camilla Lind
  24 augusti, 2016 at 20:31

  Tjohooo! Välkommen till Sälen!! Ska försöka komma ifrån på lördag och heja på er!

 • Reply
  Helena Enqvist
  24 augusti, 2016 at 21:26

  Inget konstigt fokus ändå tycker jag. Jag har haft hela sommaren utan särskilda cykelmål och det har gjort att jag cyklat så mycket bättre och har haft lite roligare än annars. Det har varit flummigt men skönt!
  Du, lycka till i Sälen! kommer att gå ur bra som helst 🙂

 • Reply
  Fredric
  25 augusti, 2016 at 05:24

  Nästan lika helflummigt som min träning, fast tvärtom, jag tränar inte för att jag vill utan för att jag känner ett inre tvång 😉 Och Zumba Fitness tror jag på, det är bra grejer det, löser upp alla spänningar 😉

 • Reply
  Höstens (oskrivna) träningsfokus | Lite Längre
  25 augusti, 2016 at 08:28

  […] liksom! Charlotta planerar att med träning kompensera för sitt ganska stillasittande jobb, och Ida fokuserar på att träna lite mer flummigt. Kolla in dem för mer […]

 • Reply
  Brännö och Galterö - ännu en dag i skärgården - Träningsblogga
  25 augusti, 2016 at 18:24

  […] och som vanligt hade vi tur med vädret. Så härligt med riktig sommarkänsla nu när många (inklusive jag själv) börjar prata om höst. Tycker för övrigt att sådant här är ett perfekt sätt att starta nya […]

 • Reply
  liltraining
  29 augusti, 2016 at 22:22

  Träningsglädje är ju jätteviktigt också för att få resultat och ork från träningen, låter som en superkul höst!

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: