Löpning Lopp

Fjällmaraton Sälen 2016, del 2

Jag skulle alltså precis springa ner till Storfjällsgraven när jag lämnade er i förra inlägget (vilken cliffhanger va!). Missade du första delen så hittar du den här

IMG_9331

Efter en härlig bit uppe på fjället kommer det där som man liksom har väntat på efter all stigning: att få springa nedför. Vanligtvis är jag ganska duktig på det, om jag får säga det själv. Kan rulla på rätt bra i nedförsbackarna. Uppenbarligen är det inte riktigt samma att springa nedför backen i Midnattsloppet som att springa nedför mot en ravin… Det sluttar något kopiöst och här börjar det också bli väldigt stenigt. Bäst att ta det lite försiktigt. Drar ner tempot ordentligt. Som relativt ovan terränglöpare är jag inte van vid alla dessa stenar och det känns som att jag stukar foten varje gång jag försöker springa…

Nere vid Storfjällsgraven, vid 10,8 km kommer en ny energistation och jag tvingar i mig ett par chips och tänker att det här är så satans roligt fastän jag förmodligen kommer bryta benet vilken minut som helst. Och visst stupar jag såklart på detta steniga parti, men det går bra och jag tar mig upp direkt. Förstår inte riktigt vad som hände, fötterna bara vek sig och nere var jag. Vid vätskekontrollen pratar folk om skor och stenar, och jag fattar cirka ingenting när folk snart susar förbi och uppför alla stenar. Det GÅR ju inte att springa här (fast ja, uppenbarligen går det ju för vissa)!

(Från dessa steniga kilometrar finns inga bilder, för här gällde det att hålla tungan rätt i mun, mobilpysslande gick inte. Men för att det inte ska bli för mycket text utan foto bjussar jag på några härliga icke-steniga fjällbilder.) 

IMG_9334 IMG_9336

Jag pinnar på och inte en enda gång tvivlar jag på att jag kommer klara av att ta mig i mål. Det är en rätt härlig känsla. Har aldrig i hela mitt liv varit med om att tiden gått så här snabbt. Framförallt inte när jag har sprungit! Men jag hinner liksom inte reflektera över att tiden går eller att jag springer, jag har bara fullt fokus på var jag sätter fötterna. Kilometrarna bara tickar på.

Vid 13,9 km gör jag det jag har planerat och längtat efter sedan gårdagen. Jag dricker kaffe! Det är en sådan bra grej med detta lopp, att det finns massa goa grejer vid kontrollerna. 13,9 km-kaffet är givet och kaffe har förmodligen aldrig smakat så gott någonsin förut. Det ger mig en extra kick och jag är helt lycklig när jag lämnar kontrollen vid Hemfjällsstugan.

IMG_9344

Uppe på sista toppen blåser det riktigt rejält, och det är ganska jävligt. Fastän jag har bestämt att jag såklart ska springa när det är någorlunda flackt blir det lite för kämpigt här och jag tar några promenadsteg då och då för att sedan rusa på. (Okej, ”rusa” var kanske till att ta i.) Jag fattar knappt vyerna jag får uppleva. Det är så jäkla fint hela tiden.

IMG_9347

Efter sista vätskekontrollen vid 16,3 km är det i princip bara nedför in till mål, och jag börjar sörja lite att det snart är över. Jag vill i mål så himla mycket, men jag vill samtidigt fortsätta att uppleva loppet och löpningen. Har ju väntat på detta i ett halvår! Det känns helt orimligt att jag bara har några kilometer kvar av en halvmara, men inte riktigt vill sluta. Jag har ganska mycket ork kvar och springer om ganska många. Tyvärr leder det till att jag helt plötsligt inte har någon precis framför mig på vägen in mot mål och börjar så klart noja direkt över att springa fel… Har aldrig tittat så intensivt efter någonting som när jag nu tittar efter snitslarna.

Som sagt, att springa nedför är inte alltid så lätt som det låter. Sista kilometrarna mot mål går i rejäla nedförsbackar, som på vissa ställen är väldigt steniga. Blir såklart livrädd för att ramla och bryta någonting – det hade varit så typiskt (tråkigt) att avsluta denna underbara upplevelse så. Det börjar ömma rejält i knäna av allt nedförsspring. Till slut hörs ljud från målområdet och det är plötsligt en massa folk längs banan som hejar och tjoar och klappar händer (alltså återigen: publiken i Sälen = guld!). Så kommer sista slalombacken och en underbar färd ner till arenan. ”Ida Aspviken har gått i mål på 3:07:58” hör jag när jag precis sprungit över mållinjen där Linnéa och Mari redan väntar. Jag suger i mig en mugg vatten och känner hur jag ler med prick hela ansiktet.

IMG_9354 medalj linneamari

Jag har aldrig någonsin varit med om sådana här snabba tre timmar. Helt sjukt! Jag kan inte släppa det! Det känns helt orimligt att jag sprang i mer än tre timmar men inte ens tänkte på att tiden gick!

Att sedan sitta ute i solen efter målgång och analysera varenda sten längs banan medan vi väntar in de andra är helt underbart det med. Att få prata om ett lopp med folk som också vill prata lika mycket om det! Känner mig helt lyckorusig och när jag håller på att ramla ihop när jag ska hämta en kopp kaffe börjar jag bara skratta, för fasen och satan i min lilla låda vad allt bara känns bra. Förutom den fina upplevelsen där uppe är jag också nöjd med min tid. Efter halva banan hade jag bestämt att jag gärna inte ville springa på mer än en timme längre än asfaltshalvmaran, och jag klarade det med några sekunders marginal. 3:07:58. En del kanske tycker det är långsamt, en del tycker nog det är snabbt, jag tycker att det är helt perfekt och egentligen rätt oväsentligt, för alltså… Jag klarade av att springa en halvmara i fjällen! Vad händer!?

malfoto

När alla är i mål tar vi såklart ett lagfoto och sedan är det raka vägen upp till rummet för att börja analysera, diskutera, jämföra, skratta och börja planera nästa äventyr… Vi är alla totalt löphöga – någon större dos runners high än denna har nog knappt funnits någon annanstans någonsin. Känslan är helt magisk. Alla är så glada och så nöjda. Alla fick en fantastisk upplevelse. Jag fattar att jag låter som en nyfrälst typ, men just nu finns det nog ingenting jag älskar lika mycket som löpning. Och givetvis firar vi med äkta bubbel!

IMG_9382

Jag vill knappt avsluta detta inlägg, för då känns det som att helgen tar slut på riktigt… Det var en helt fantastisk helg, en magisk dag i fjällen, en aha-upplevelse om att man klarar så mycket mer än man tror (för innan start trodde jag faktiskt inte riktigt på att jag skulle klara det). Nu undrar jag bara hur jag ska kunna springa vanliga stadslopp igen. Jag vill ha mera fjäll!

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply
  Camilla
  29 augusti, 2016 at 20:13

  Åh Ida! Vilken underbar racerapport! Vilken upplevelse du fick, och ja det är verkligen nåt helt annat att springa på fjället än på asfalt. Minns att jag var lika löphög efter mitt första lopp på fjället. Underbart!

 • Reply
  Katrin -Katrins äventyr
  29 augusti, 2016 at 20:52

  Härligt, Ida!! Även om jag inte löptränar just nu så måste jag skriva….Så skoj att du inaett storheten med stig och fjäll!! Välkommen till Jämtland nästa år!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   29 augusti, 2016 at 21:36

   Jamen verkligen, saknar fjällen redan!
   Och siktar förmodligen på att åka till Åre och springa nästa sommar!

 • Reply
  Märta
  29 augusti, 2016 at 21:07

  Underbart! Jag vill också till fjälls! Bra jobbat i backarna 🙂

 • Reply
  Anna (orka mera)
  29 augusti, 2016 at 21:18

  Låter helt fantastiskt! Fjäll är coola saker!

 • Reply
  Fredric
  29 augusti, 2016 at 21:35

  Kan tänka mig att det är en annan kvalitetskänsla att springa på fjällstigen, jämfört med de stora masspsykosloppen 😉 Har bara kört Lidingö (loppet och Ultra), men det är ju bara parklopp… Skulle vara roligt att testa löpning i bergsmiljö!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   29 augusti, 2016 at 21:38

   Ja, det var verkligen en häftig upplevelse. Jag kommer att göra det igen!

 • Reply
  Mari
  29 augusti, 2016 at 21:40

  Åh! Jag vill ha mer. NU. Vill liksom inte att det ska ta slut. Tusan vilken helg vi har haft 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   30 augusti, 2016 at 16:15

   Jag vill också ha mer! Ska ta en sväng i Skatås nu, blir nog inte riktigt samma upplevelse… :O

 • Reply
  Ingmarie
  29 augusti, 2016 at 22:40

  Mäktigt! Och superfina bilder!

 • Reply
  Anders
  30 augusti, 2016 at 06:23

  Vilket lopp! Grymt jobbat! Kul att det gick så bra och att du fick en så härlig upplevelse! ?

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   30 augusti, 2016 at 16:16

   Verkligen härlig upplevelse! Anmäler mig snart till nästa fjällopp 😀

 • Reply
  Rund är också en form!
  30 augusti, 2016 at 09:08

  Klart vi ska köra mer fjäll! Tror vi är inbitna allihopa nu.
  Välkomna till trailvärlden! 😉 <3

  Kram M

 • Reply
  hopihopi
  30 augusti, 2016 at 09:53

  Vilken härlig upplevelse ni haft!

 • Reply
  Clara Edvinsson
  30 augusti, 2016 at 10:29

  Wow vad häftigt! Och äventyret med sällskapet dessutom. Heja dig!

 • Reply
  Therese
  30 augusti, 2016 at 15:47

  Sprang också loppet i lördags och känner igen dina känslor. Ett riktigt ”hallelujamoment” från start till mål!
  Mina barn sprang barnloppet på fredagen och efter målgång sa min 4-åring: – Jag är så lycklig, jag mår så bra i kroppen efter loppisen! 🙂
  Lycka till med framtida lopp. Själv ska jag till Frankrike och springa vinmaraton för 2:a året i rad, nästa helg. (Rekomderas, en lika härlig upplevelse, trots att det mest går på asfalt).

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   30 augusti, 2016 at 16:19

   Håller med din 4-åring! 😀
   Lycka till i Frankrike, vi pratade om det i helgen faktiskt – att det kanske vore något!

 • Reply
  Erika - Löpningen & Jag
  30 augusti, 2016 at 15:55

  Guu så kul läsning 😀 Även om jag inte alls är sugen på fjällöpning efter mitt eget fiasko förra sommaren, så är det ändå sjukt härligt att läsa om när man blir totalt hög av löpning. Vad grymma ni är!

 • Reply
  skarlsso2015
  30 augusti, 2016 at 15:56

  Jag fattar inte heller hur fort tiden och km gick!! Känns som jag är tillbaka när jag läser!

 • Reply
  Nina
  30 augusti, 2016 at 16:05

  Sååå inspirerande!

 • Reply
  Hanna
  31 augusti, 2016 at 00:20

  Så himla bra du är! Blir allt sugen på att springa det där jag med.

 • Reply
  Oj, där kom september! - Träningsblogga
  1 september, 2016 at 14:35

  […] Jag skulle ju verkligen överdriva om jag skrev att jag tränade mycket i augusti. Enligt min statistik från jogg.se (kan såklart ha missat att lägga in något pass) så sprang jag bara 53,2 km i augusti – och då ska man komma ihåg att 31 av dem var på lopp (Midnattsloppet och Fjällmaraton Sälen). När jag ser det känns det ännu mer otroligt att jag klarade den där fjällhalvmaran. […]

 • Reply
  Tio träningsfavoriter - Träningsblogga
  16 januari, 2017 at 11:16

  […] dricker bara vatten när jag tränar. När jag sprang Fjäll(halv)maran i Sälen drack jag några klunkar kaffe efter 11 km, så jäkla ljuvligt gott det […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: