I huvudet

Hälsofrämjande eftermiddag

Idag var sista lektionen i spanska iställd, pga att eleverna skulle göra en annan grej. Ett ypperligt tillfälle för att jobba ikapp eller kanske åka och träna, tänker ni? Nej, så tänker inte jag. Här skulle minsann passas på att för en gångs skull kunna åka hem tidigare och vara busy busy doing nothing at all, ni vet. Lämna jobbet klockan 14, gå raka vägen till tvättstugan för att avboka det slitgörat och istället bara dra igång Netflix och se på avsnitt efter avsnitt av Dexter. Förmodligen det mest hälsofrämjande jag gjort på ett bra tag.

Ärligt hörni, jag förstår inte hur föräldrar gör det. Har heltidsjobb och tar hand om sin familj. När sover ni? När tränar ni? När vilar ni? När kollar ni Dexter? Jag sover skitlite om nätterna för att jag har så svårt att varva ner på kvällarna, men jag gissar att folk som har barn sover ännu mindre och ändå orkar med livet. Nej, jag förstår det inte. Måste för övrigt försöka skaffa mig bättre kvällsrutiner – det funkar liksom inte att vara uppe till jättesent för att sedan bryta ihop varje gång väckaren ringer och känna att livet vore omöjligt om det inte fanns kaffe.

denna

För att liva upp ett ganska trött inlägg, här har ni en bild från en solnedgång i Luleå i somras. Älskar den bilden och den staden så himla mycket ändå. 

 

 

 

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  JHH
  13 september, 2016 at 20:59

  Jag ställer mig den frågan ofta, hur får man in allt man vill göra? Nja… det går att jobba över 8h och sedan åka och träna för att komma hem och somna i god tid för att få sina timmars sömn som man behöver för att orka gå upp nästa dag. Men då behöver allt fungera och på helgen behöver det lagas mat och tvättas och städas för det hinner man inte under veckorna. Jag känner att jag inte hinner med allt… och då har jag inte ens barn eller någon annan att tänka på. Är så imponerad av andra som orkar och hinner med allt!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   13 september, 2016 at 21:47

   Ja, jag kan bara hålla med! Jag hinner verkligen inte laga mat, städa och tvätta och liknande under veckorna.. eller… snarare så orkar jag väl inte det, för det finns ju annat man hellre vill orka med.

 • Reply
  Fredric
  13 september, 2016 at 21:00

  Säg det inte till någon, men de fixar det inte, dom är lata, otränade soffpotatisar, från en annan galax 😉

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   13 september, 2016 at 21:49

   Snarare tvärtom förmodligen 😀 Övermänniskor.

   • Reply
    Fredric
    14 september, 2016 at 12:38

    Som jag ser det har de en annan profil, med ett annat innehåll, jämfört med singlarna. De verkar oftast ha en ganska så överchokad tillvaro där mitt intryck är att de ofta har svårare att självförverkliga sig själva, vilket väl ändå är det yttersta målet/syftet för varje människa. De flesta får, såvitt jag känner till, barn och det finns också studier som visar att folk, i livets slutskede, i genomsnitt bedömer sig ha självförverkligat sig till ca. 50 % (bara 50 %, min anm). Jag har självförverkligat mig till omkring 80 % och har kanske halva livet kvar. Jag hade inte nått dit redan om jag hade varit förälder (vill varken ha den nutiden eller framtiden). Värderar att man har betydligt större potential att självförverkliga sig som singel (livet blir inte ett förhandlat resultat, utan ett jag väljer och verkställer helt och hållet själv), jämfört som förälder, det stämmer i varje fall bra med de föräldraexempel jag känner till och som jag kan jämföra mig med, där de ofta inte riktigt räcker till och därmed inte kan nå sin gräns i sina livsdelar, exempelvis: fullgod sömn, dagsaktivitet (ex. studier, arbete), fritid, träning, mm. Anser inte att varken föräldrar eller singlar är övermänniskor i allmän mening, men det finns exempel på föräldrar som förefaller lyckas med allt bortom all gräns: studier, relation, giftermål, villa, barn, arbete, idrott, VM-guld/medalj, berömmelse, status, mm. (ex. ultralöparna Buud och Berg).

 • Reply
  Anna (orka mera)
  13 september, 2016 at 21:16

  Haha. Man får prioritera en jhel del med det går. Städa, teve, läsa och trädgårdsarbete är sånt som är svårt att få till dock. Nu har jag ju lyxen att jobba mycket hemma eller med extremt kort pendling. Förstår inte hur man får ihop det med 2 timmars pendling om dagen….

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   13 september, 2016 at 21:50

   Jag fattar liksom inte hur man har energi, även om man lyckas få till det med tiden… Jag är ju helt färdig efter en vanlig arbetsdag och orkar knappt med mig själv då! :O

 • Reply
  Mari
  14 september, 2016 at 07:49

  Jadu! En fråga alla kommer vilja få besvarad. Men tror det är som Anna säger, prioriteringar! Men funkar det inte ens bättre när Gunde väcker dig? 🙂

 • Reply
  Lina
  14 september, 2016 at 08:34

  Jag håller med Anna. Det handlar om prioriteringar och planering, jag kallar det livspusslet. Någon TV har vi inte och inget konto på Netflix 🙂 Nu är mina barn stora så de kan vara hemma själv om det behövs men jag brukar försöka träna samtidigt som dem om det passar. Ibland är de med mig på gymmet eller cyklar när jag springer osv.
  Att jag lever tillsammans med en man (barnens pappa) förenklar ju också då vi kan hjälpa åt. Jag förstår inte hur ensamstående klarar det.
  Men jag kan lova dig en sak, när/om du får barn så kommer du att klara livspusslet galant med prioritering och planering!

 • Reply
  blandare rostfri
  14 september, 2016 at 10:50

  Träna hårt 🙂

 • Reply
  Beatatjata
  14 september, 2016 at 14:08

  Ärligt, jag fattar inte heller. Men det är kanske därför jag är en gnutta (jätte) trött. Men en sak är klar: jag fattar inte vad jag gjorde med all tid innan barn?! Har jobbat heltid sedan jag var typ 21 och fick barn när jag var 28 men de åren… Lagade aldrig mat, tränade aldrig, bodde på typ 60 kvadrat. Fanns inte ens Netflix då! Sov mer, träffade förstås vänner oftare (typ jämt), var oftare på bio… Men mer då?! Nu jobbar jag ”bara” 90% men pendlar 1,5-2 timmar per dag så det borde jämna ut sig. Och tränar mycket (jämfört med förr) och lagar mat (ibland, motvilligt) och städar och tvättar och packar gympapåsar och läser böcker vid nattning och plöjer säsong efter säsong på Netflix… Och är trött. Men väldigt lycklig!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   15 september, 2016 at 13:11

   Folk brukar fråga mig vad jag gör med all min tid… Jag vet inte, jobbar I guess. Och tränar. Sedan är det inte mkt tid kvar, hinner liksom inte ens laga mat om dagarna! Så hur barn skulle passa in i det kan jag verkligen inte fatta… :O

 • Reply
  Anna
  14 september, 2016 at 18:26

  Visst är man trött som förälder och så mycket städa hinns inte med men efter bebistiden så har jag nog aldrig sovit bättre. Ligger nästan aldrig vaken om nätterna utan sover som en stock.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   15 september, 2016 at 13:12

   Att sova som en stock låter underbart!
   Och städade hem är helt klart överskattade 😀

 • Reply
  Lifestyle by Cherie
  15 september, 2016 at 11:34

  Haha ja hur gör man, går upp klockan 4, kissar hunden lite snabbt utanför och river sen av ett träningspass antingen på träningscykeln eller ett styrkepass med övningar som kan göras i vardagsrummet, hinner sen duscha och äta frukost samt göra mig iordning innan ungen ska väckas och göras iordning för dagis. Sen blir det promenad med hunden och sen lämning på dagis. Hämtar på dagis efter jobb kör hem, lek i rastgården med barn och hund så båda är trötta samtidigt som man får i sig en kopp kaffe 😉 Sen laga mat, barnprogram mys innan ungen ska i säng, sen tar man tag i disk, kollar något avsnitt på en serie eller en hockeymatch på tvn samtidigt som man skriver blogginlägg och skriver på arbete som ska in på högskolan 🙂 Sen är klockan 21 och då däckar man oftast efter en sista runda ut med hunden 😉 Kan säga man sover hur gott som helst om nätterna 😉

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   15 september, 2016 at 13:14

   Haha det låter ändå trevligt, och att sova gott låter ju underbart, men jag skulle verkligen sakna nedvarvningstiden då man kan göra absolut ingenting :O

 • Reply
  Nina
  15 september, 2016 at 19:42

  Vad gjorde jag innan jag fick barn!!? Det är väl det klassiska 🙂 Nu är vår dotter snart 16 år så vi har inga barn längre, egentligen, men jag tänkte ofta när hon var liten att herregud, vad gjorde man av all tid som barnlös?! Så om det är till nån tröst… livet, vardagen, träningen OCH vilan kommer hitta sin plats när du väl är där! Ta hand om dej nu hursomhelst!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   17 september, 2016 at 08:45

   Jamen det är väl så, att man alltid anpassar sig till det liv man har. Man har ju liksom inget val! 🙂

   • Reply
    Nina
    17 september, 2016 at 08:50

    Exakt 🙂

 • Reply
  Ulrika
  16 september, 2016 at 20:20

  Jag har blivit både sjukt effektiv och fasligt kreativ, sedan jag fick barn, vilket iofs är 13 år sedan nu! Barnen får helt enkelt följa med och heja när jag springer intervaller, slutar ofta med att de också river av en eller två, jobbar effektivt för att kunna gå hem i tid, träna, handla, vara med vid läxläsning osv. Lägger mig halv tio varje kväll (även helger om vi inte umgås med vänner, då somnar jag i soffan senast 11…). Jag upplever det dock inte alls stressigt, och då har jag ändå två chefsjobb samtidigt….jag har helt enkelt anspassat mig till de timmar som dygnet har och kräver nog mer av min familj än vad många andra gör, men ser detta som en investering i mig själv som gör att jag orkar med både att heja på innebandy, sminka barn, laga bra mat, hångla med manne osv. Och det har familjen både accepterat och förstått. tv ser jag på ca 30 min varje kväll…. Och kanske 10 minuter på en serie innan jag somnar. Men jag är nöjd och frisk, familjen likaså! Ni som tvekar, det går att både ha en karriär, familj och träning på bra nivå ( inte elitmotionär, men marathon på 4 timmar, ultralopp osv) utan att knäcka vare sig själv eller någon annan. Jag är dock väldigt tydlig i att jag väljer det jag vill och behöver utan att ha det minsta dåligt samvete och det har på något konstigt sätt, fråga mig inte hur…., visat sig vara synnerligen hälsosamt för hela familjen!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   17 september, 2016 at 08:47

   Härlig läsning! Alla som ”inte har tid att träna” borde läsa din kommentar! 🙂

  Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: