Tips

Löparglädje signerad Rune Larsson

En bra sak med semestern (som nu visserligen tog slut för ett bra tag sedan, men ändå) är att man har tid att läsa! Alltså jo, jag kanske har tid att läsa i vanliga fall också, men jag orkar sällan plocka upp en bok bara för skojs skull. Läser så mycket i jobbet och tröttar ut huvudet på andra vis, så jag orkar liksom inte läsa. Tråkigt, men sant! (Fast jag jobbar ju på saken, har ju börjat lyssna på böcker!)

Men under semestern lyckades hjärnan varva ner en smula, och kunde ta in saker som t.ex. nöjesläsning! Bl.a. läste jag Sharp Objects av Gillian Flynn (sjukt bra!), men nu är ju detta en träningsblogg, så jag nöjer mig med att skriva om en annan bok som jag läste under semestern.

runelarsson

Löparglädje av Rune Larsson

Pysslar man mycket med löpning har man säkert, åtminstone i förbifarten, hört namnet Rune Larsson. Han ultralöparen ni vet. Han har t.ex. tre gånger vunnit ett lopp som är 246 kilometer långt. Det är ju galet! I denna bok delar han med sig av sina visdomar om hur man går från vanlig motionär till att springa ultradistanser. Nu är ju jag verkligen inte intresserad av att springa ultra, men det var intressant läsning ändå.

Är man inte ens intresserad av att läsa om ultra så tror jag nog att man har behållning av denna bok ändå, bara man tycker att löpning är intressant. Rune tipsar nämligen om allt från hur man väljer rätt utrustning till hur man kan tänka kring träningsprogram och om hur trevligt det är med utflyktslöpning och äventyrslöpning och om varför vissa drabbas av prestationsångest. Jag har gjort några hundöron i denna bok, för vissa saker var så himla kloka och bra skrivna att jag lätt vill kunna hitta dem igen.

Men med det sagt så har jag ändå läst bättre böcker om löpning… Jag antar att det handlar lite om vad man är ute efter. Jag gillar mer att läsa om upplevelser folk har haft tack vare sin löpning, vilket finns till stor del i denna bok också, men här är det blandat med många konkreta tips, och det tycker jag ”hackade” upp läsningen lite. Men, läsvärd bok, kan absolut rekommendera den (särskilt om du vill springa längre distanser som maraton och ultramaraton).

Fler lästips / böcker om löpning

Löparens hjärta av Markus Torgeby

Born to run av Christopher McDougall

Heja heja av Martina Haag (som jag av någon anledning ej har bloggat om, den som är så himla bra!)

 

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Fredric
  28 september, 2016 at 10:12

  När jag sprang ultra var det den roligaste (och mest prestationsinriktade) perioden i mitt löparliv. Uppfattade det som att det fanns ett antal (inte så många) veritabelt duktiga ultralöpare och sedan var det en fallande skala från mycket duktiga till glada motionärer. Antalet utövare då var relativt litet och många av dem kände varandra, vilket gav en helt annan familjär och bra upplevelse jämfört med massloppens anonymitet. Tycker att du borde vara mer intresserad av ultra, eftersom du redan nu kan vara med på ett, ex.vis. 6-timmars, där man själv väljer hur långt man vill springa och hur mycket man vill uppleva och sedan berätta om.

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   28 september, 2016 at 21:56

   Kommer säkert bli mer och mer sugen på ultra… Har ju märkt att längre distanser lockar så fort man klarat av en utmaning.

 • Reply
  Mia
  28 september, 2016 at 11:40

  Vill också läsa den där boken. Träffade Rune när han höll på att skriva den, vilket ledde till ett långt och spännande samtal. Förresten, har du sett honom föreläsa? Det rekommenderas!

 • Reply
  Anna (orka mera)
  28 september, 2016 at 15:42

  Har varit lite sugen på den där boken men inte kommit till skott. Håller med Mia , han är en grym föreläsare, om du skulle få chansen att lyssna någon gång så gör det!

 • Reply
  Mari
  28 september, 2016 at 17:19

  Oh, bra tips där. Ska kolla närmare på den 🙂

 • Reply
  Anna
  28 september, 2016 at 17:51

  Bästa boken och jag har många!

 • Reply
  Sofia
  28 september, 2016 at 18:34

  Har varit på en föreläsning med Rune och det var en riktig man som visste vad han snackade om, inte något jävla påklistrat mascara prat inte!

 • Reply
  Rund är också en form!
  29 september, 2016 at 10:52

  Vissa delar av boken var bra!
  Men ärligt talat tyckte jag andra delar av den, kändes lite smått pretentiösa… 🙁

 • Reply
  Märta
  3 oktober, 2016 at 20:57

  Rune-boken har stått på min att-läsa-lista ett tag. Fast de där deckarna hamnar alltid före i läsprioriteringen av nån anledning 😉
  Och javisst var Sharp Objects bra!

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: