Löpning

Supertusingar

Jamen visst är det så att det gör ont när knoppar brister. Det är en ond tid när man vill ut och springa långpass i Skatås, men känner att man nog får ta till löpbandet istället. Men jag gnäller inte, det är en rätt löjlig sak att gnälla över. T.ex. är det ju så att jag kan springa, och det kan faktiskt inte alla så det är inte jättesynd om mig om jag nu får göra min löpning inomhus ett par veckor. Med tillräckligt mycket medicin kan jag säkert klämma till med några lugnare pass utomhus också, men knappast några riktiga kvalitetspass. Men snart så är väl allt som det ska vara igen.

Jag sprang på löpband häromdagen också, men det var fördömda tråkigt att bara stå och mata kilometer, så idag bestämde jag mig för att springa intervaller istället. Då händer det ju i alla fall någonting på löpbandet istället för att man bara tuggar på. Efter den här helgen hade jag ju också ett stort behov av att låta hjärnan få tänka på bara en enda sak: att ta sig igenom passet.

Supertusingar

Det fick bli ett pass jag inte har kört innan (hur kan jag inte ha gjort det?), nämligen Supertusingar. Tusingar har jag provat på någon gång, alltså att varje intervall är 1 km, men det här konceptet bryter ner tusingen lite och gör det lite, lite lättare att uthärda, och så kan man ju samtidigt våga sig på ett lite högre tempo än vid de vanliga tusingarna. En supertusing fungerar helt enkelt så här: Spring 100 meter, kort vila, 200 meter, vila, 300 meter, vila, 400 meter. Vill man kan man såklart vända på dem, börja på 400 och jobba sig nedåt. Tanken är att man ska hålla ett jämnt tempo på alla intervaller, så gå inte ut för hårt på första hundringen… det blir strax jobbigare.

Mitt pass blev så här:

2 km uppvärmning
5 tusingar (5 km)
2 km nedjogg

9 km totalt (på löpband, jösses!) och det kändes väldigt bra. Benen kändes starka och även om det såklart var jobbigt under intervallerna så kändes flåset ändå rätt bra. Jag känner verkligen den där hatkärleken gentemot intervaller som jag tror att många har. Det är skönt att ta ut sig ordentligt, och det är underbart att känna att man orkar. Och de här supertusingarna, lätt en ny intervallfavorit!

 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Mari
  9 april, 2017 at 19:53

  Mina favoritintervaller 🙂 Bra jobbat. kram

 • Reply
  Reach Your Goal
  9 april, 2017 at 20:19

  Hatkärlek till intervaller, älskar känslan efteråt att känna sig oövervinnelig och att en klarade det 😀

 • Reply
  Linnea
  9 april, 2017 at 20:23

  Grymt pass, tack för tipset!

 • Reply
  Camilla
  9 april, 2017 at 20:26

  Måste testa! Tack för tips!

 • Reply
  Trail och inspiration
  9 april, 2017 at 20:46

  Härligt! 😀

  Just supertusingar springer jag sällan. Däremot är en av mina favoriter definitivt att springa intervallstegar. Lättare att ”bryta ner” det på nåt sätt. Särskilt om man kör längsta först och sedan kortare och kortare. 🙂

 • Reply
  Lifestyle by Cherie
  9 april, 2017 at 21:14

  Måste testa dem någon dag. Här blev det ju långpass idag 🙂

 • Reply
  Hanna
  10 april, 2017 at 09:33

  Tusingar är jobbigt! Min man som också är pt har lagt upp ett halvmarathonschema där jag ska hålla min tusingfart (4,36) i sex minuter!! Det är plåga från intervall ett till sista men hjälp vilken bra träning det är.

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: