Allt och inget

Ny löpryggsäck och en insikt om konsumtion

Hej världen! Tänkte kika in för att berätta lite om min nya löpryggsäck som jag köpte häromsistens, och det ska jag, samtidigt som jag ska berätta att jag har reflekterat en hel del över mitt konsumtionsbeteende. 

Det fanns en tid för bara några år sedan då jag inte direkt kunde gå och köpa nya löparskor hipp som happ. Det var ju inte så att jag inte hade råd att äta eller bo, men jag kunde verkligen inte slösa pengar. Sedan hände saker som gjorde att jag plötsligt kunde börja spendera lite mer. Jag har ju verkligen inte pengar i överflöd, men hur jag spenderar mina pengar har ändrats en aning. Jag försöker väga mina ord när jag skriver detta, det är så himla svårt att förklara i skrift utan att låta helt dryg eller obrydd eller så där, så vi behöver inte gå in på detaljer, men kort sagt: jag konsumerar mer än jag behöver och jag behöver sluta med det.

Så, den här löpryggsäcken då. Jag klarade mig utan den i fyra hela år. Jag har kunnat springa regelbundet i fyra år utan att ha en ryggsäck specifik för ändamålet löpning. Ja, jag är skitnöjd med den här ryggsäcken. Den sitter som ett smäck, och den var inte särskilt dyr (499, som hittat om man jämför med andra!) och den är prick lagom stor för att få med allt det nödvändiga och kanske lite till. Den har en bra ficka längst fram där man kan lägga mobilen utan att vara rädd att den ska ramla ut – jag har hopptestat!

Hur mycket jag än gillar denna ryggsäck, hur praktisk den än är, så symboliserar den nu mitt komsumtionsbeteende. Jag går in på Stadium för att köpa ett par strumpor och kommer ut med två par strumpor, en sport-bh och en ryggsäck. Det är så jag gör, ska köpa en sak, köper tre. Bidrar till det konsumtionshetsande samhället, till dålig miljöpåverkan och riktigt kass privatekonomi.

Köpstopp!

Så nu jävlar är det dags. Måste bryta detta direkt och gör det med köpstopp. En månad. Start idag. Innebär inte att jag om en månad ska köra en galen dag på stan, utan förhoppningsvis har jag lärt mig att jag köper sjukt onödiga grejer. Jag behöver inga mer träningskläder, inga fler löparskor, ingen ryggsäck, inga vanliga kläder, inga vårskor, ingen vårjacka. Det skrämmer mig hur jag kan rättfärdiga varenda jäkla köp, det måste ju verkligen tyda på någonting. Förlåt om det här inlägget låter drygt, som att jag tycker synd om mig själv för att jag har råd att köpa saker, jag fattar att det kan låta så. Så är det inte. Köpstopp 30 dagar, och så förhoppningsvis ett lite sundare beteende gentemot konsumtion efter det.

Följ gärna min blogg via Bloglovin’
1

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Mari
  17 april, 2017 at 18:01

  Jag vet precis vad du menar, känner såå igen mig. Men, detta var för 2 år sedan. Idag tänker jag nästan för många gånger innan jag köper något. Men, ja…ibland behöver en vakna till. Hoppas det går toppen fina du 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   17 april, 2017 at 19:06

   Ja du minns ju kanske hur jag betedde mig inne på Stadium i Sthlm: ”Åååh ett par tajts, snygga, köper!” Tror knappt jag hann blinka en gång.

 • Reply
  Lifestyle by Cherie
  17 april, 2017 at 18:45

  Vet precis hur du menar. Ska dock investera i en löparklocka men sen är det faktiskt stopp för då har jag allt jag behöver. Fundera på att köpa en begagnad för att komma undan lite i pris men har inte hittat någon så det får bli en ny när lönen kommer 🙂

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   17 april, 2017 at 19:08

   Så himla lätt att komma på nya saker man behöver, det måste jag komma ifrån, jag har t.ex. en löparklocka som är kanon men tänker såklart ”skulle behöva en med pulsmätning i handleden”. Varför?! :O

 • Reply
  Cecilia
  17 april, 2017 at 19:50

  Vet precis hur det är!! Jag har ökat här med och det är ju för fasiken ett beroende!! Köpte nya tights när lönen kom och nu sitter jag och kikar på nätet efter tights….trött jag blir för jag behöver inga tights (fick sortera i lådan när de senaste kom in i mitt liv)

 • Reply
  fjällstårsan / exhale
  17 april, 2017 at 22:56

  Känner igen mig.. så lätt att hamna där. Köpstopp är bra… borde göra lika själv.

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: