Allt och inget

Att sluta snusa

Ganska precis på dagen för sex år sedan slutade jag snusa, efter att ha varit snusare från och till i nästan tio år. Jag hade försökt sluta några gånger tidigare, men den här gången kändes det helt ohållbart att snusa, det var som att hela livet kretsade kring det. Alltid tänka på vägen hem från jobbet om man hade snus så det räckte eller var tvungen att svänga förbi affären och så vidare. Så jag bestämde mig att den gången skulle det fanimej gå. Slutade på en söndag och det kändes okej, förutom att jag blev väldigt rastlös och kände att något fattades mig. Fysiskt sett inga problem dock.

På måndagen ändrades det dock och abstinensen var ett faktum. Nikotinet tar ju ett tag att lämna kroppen och det var väl efter drygt ett dygn som kroppen började sakna det där… Efter ett par timmar på jobbet började jag fullkomligt skaka, skulle gå till en lektion på andra sidan skolan och var tvungen att sätta mig på varje bänk på vägen dit för att jag kände mig helt svimfärdig. I arbetsrummet efter lektionen brast jag i gråt framför alla kollegor, det bara kom av sig själv på något jävla vänster, gick inte att hålla igen. Mådde så fysiskt dåligt att jag inte fattade hur jag ens skulle kunna ta mig hem. Där hade jag gått runt och trott att jag var beroende av att ha något under läppen, men det visade sig att man blir beroende av nikotinet också… Who knew? Men efter ett himla slit med hjälp av apoteksvaror och dylikt lyckades jag till slut bli kvitt nikotinbehovet. Och aldrig (!!) att jag skulle sätta mig i den situationen igen.

Så kom återfallet till slut

Vi hoppar till sommaren 2017. Vem fan börjar snusa igen efter att ha undvikit det i nästan sex år? Vem GÖR sånt? Jag, uppenbarligen. Och jag har älskat det. Varenda snus har jag älskat. Snus är så jävla underbart. Sedan jag slutade snusa har det knappt gått en dag utan att jag har tänkt på hur gott det vore att börja igen. Och till slut föll jag dit och tyckte dessutom att det var helt motiverat. Jag menar, jag lever rätt hälsosamt annars, tränar och jobbar och så vidare. Nog borde jag väl få ha någon last?

Så nu ska jag sluta igen (igen!)

Fjärde gången gillt alltså? Det här blir fjärde gången jag slutar snusa. Jag har tio kvar i min dosa och efter det ska jag sluta, igen. Jag inser ju att det är helt vansinnigt att slänga bort sex år så där, att dra sig in i det beroendet igen. Klart kroppen har hunnit vänja sig vid nikotinet igen, så det lär väl bli lika jävligt svårt den här gången också, men nu är jag i alla fall beredd på hur jävligt det kommer bli. Kan förbereda mig med att köpa hem de där nikotinsugtabletterna så jag inte börjar gråta på jobbet. Skriver jag det här så kommer det hända, eller hur? Förra gången visste mina elever om att jag snusade, så jag berättade för dem att jag skulle sluta. Då hade jag inget val. Så nu skriver jag det till er. Nu är jag färdig med att vara beroende av skit. God skit, men skit ändå.

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Johanna
  20 september, 2017 at 10:56

  Go for It!
  Du kommer lyckas, 4e gången gillt 😉

 • Reply
  Annika
  20 september, 2017 at 19:47

  Var glad att din last är snus. Min är vin och röka. När klocksn slår helg vill jag ha båda. Inget bra för en löpare. ?

 • Reply
  Mattias Skoog
  22 september, 2017 at 09:06

  När jag slutade snusa för några år sen efter 15 års snusande så gjorde jag det genom att äta istället för att snusa och träna för att kompensera för det jag åt.
  Jag tyckte att det gick hur lätt som helst den gången, det som var jobbigt var att öka träningsdosen från fotboll 2 gånger i veckan till träning (löpning, styrka, fotboll) 4-5 gånger i veckan.

  Efter två-tre veckor kände jag mig helt fri från beroendet och kunde dra ner på ätandet. Största biverkningen för mig var väl några extrakilon som jag inte lyckades hålla borta med träning då men som jag senare ändå blivit kvitt tack vare att jag fastnade för löpningen.

  För dig som ändå är en tränande person i grunden kanske detta är ett tillvägagångssätt?

  Lycka till, håller tummarna för att du klarar det lättare den här gången!

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: