Mat och dryck och annat gott

Recept på energibars

Idag gjorde jag slag i saken och bakade energibars, som jag har tänkt göra länge. Bra mellanmål och uppladdning för och under träning. Gjorde två olika varianter, eftersom jag ville ha åtminstone en sort utan nötter så jag kan ta med mig till jobbet.

För den utan nötter använde jag detta recept som grund, men med vissa justeringar. Det är ju verkligen lätt att byta ut ingredienser och sätta dit vad man själv vill. Bl.a. lade jag dit aprikoser och lite proteinpulver, och struntade i den vita chokladen. Jag skulle nog rekommendera att ha den lite längre tid i ugnen, den föll lätt isär. Men god blev den!

IMG_8930 IMG_8937

Det andra receptet hittade jag i ett gammalt nummer av tidningen I Form. Även här bytte jag ut och lade till lite grejer, bl.a. linfrön och solroskärnor, och de blev riktigt bra! Sedan mixtrade jag lite med temperatur och tid i ugnen, min gamla ugn beter sig lite märkligt ibland nämligen. Kändes lite nyttigare än de andra också, men innehåller som sagt jordnötssmör så de blir bara mellis när jag är hemma och långt ifrån alla nötallergiker.

Här är receptet från tidningen:

80 g Rågfras, 50 g pekannötter, 150 g fikon, 50 g kokos, 50 g pumpakärnor, 90 g havregryn, 60 g tranbär, 2 msk sesamfrön, 50 g russin
Marinad: 1,5 dl fast honung, 1 dl jordnötssmör, 0,5 dl kokande vatten. 

Mixa rågfras, pekannötter och fikon till en jämn massa. Vänd ihop massan med de övriga ingredienserna (förutom dem till marinaden). Värm honung och jordnötssmör i en panna, häll vattnet över och låt marinaden koka upp. Vispa lätt. Häll marinaden över massan och blanda ordentligt. Klä in en ugnsfast form (34×20 cm) med bakplåtspapper och fördela smeten i den. Grädda längst ner i ugnen i 200 grader i 20 min. Skär ut ca 30 barer ur massan och ställ dem på högkant på en bakplåt. Grädda dem i 20 minuter i 150 grader. 

IMG_8938

Googlar man hittar man hur många recept som helst, och dem kan man ju variera i all oändlighet efter sin egen smak.
Här finns ett annat recept från I Form som verkar bra.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Rund är också en form!
  26 oktober, 2013 at 19:01

  Jag har också funderat på det, lääänge, men inte fått tummen ur.
  Tur att någon fick det! 😉

 • Reply
  Saras Träningblogg
  27 oktober, 2013 at 10:42

  Gött!! och bra med utan nötter. Jag tål inte nötter men man kan ju alltid göra om recepten lite!!

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: