Allt och inget

Hälsa i skolan

Om det är någon som har missat det: jag är lärare. I de bästa ämnena: engelska och spanska. På högstadiet. I årskurs 8 kör vi alltid hälsotema på engelskan. Detta är det första året då jag tycker det känns riktigt kul – kanske för att jag inte längre känner mig som en hycklare när jag pratar om varför det är viktigt att leva hälsosamt. Blir så vansinnigt inspirerad av mina elever också när de diskuterar olika aspekter i ämnet hälsa. Idag diskuterade vi t.ex. varför man ska leva hälsosamt och hur man då ska göra om man vill börja leva hälsosamt men inte gör det idag. Helt spontant bestämde jag mig för att dela med liiiite om hur jag levde för fyra månader sedan jämfört med idag. Jag berättade om hur min mathandling kunde se ut (chips, godis, glass, läsk, köttbullar), och så skrattade de lite och tyckte att ”det är ju drömmen att få handla så!”, men förstod ju varför det inte var så bra. Eleverna tog upp diskussion om tomma kalorier och snabba kolhydrater och de är ju riktigt kloka alltså! Tänk att få ha sådana här diskussioner även på jobbet, det känns lyxigt!

Pratade med en lärarstudent för ett tag sedan som ifrågasatte eller åtminstone undrade hur jag skulle jobba med ämnet hälsa, för det kan ju finnas elever som inte tränar? Så är det ju alltid, men jag tycker att det är jätteviktigt att vi pratar om sånt här i skolan. Det handlar ju inte om de ska ut och springa fem dagar i veckan och sluta äta godis och så, nej, det handlar ju om att ha ett sunt förhållande till allt detta, och jag tycker det är klockrent att kunna prata om sådant inte bara i hemkunskapen och idrotten.

Snart kommer vi jobba tillsammans med hemkunskapen och göra enkla, snabba recept på ”healthy snacks”, tillaga, fota och göra receptbok. Längtar!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Saras Träningsblogg
  4 november, 2013 at 23:21

  Va kuuul!!! Jag slår vad om att om jag hade haft dig i engelska hade jag nog inte haft lika hemska minnen från de lektionerna! Du är nog en grym lärare 🙂

  • Reply
   idaaspens
   5 november, 2013 at 21:41

   Jag försöker i alla fall! 😉

  Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: