Löpning

Träningsprogram eller inte träningsprogram? Det är frågan.

IMG_1394

Funderar på detta med träningsprogram.

Som alla som läser denna blogg nog vet vid det här laget är att mitt stora mål i vår är att ta mig i mål på min första halvmara, nämligen Göteborgsvarvet. Jag ser fram emot det, men börjar också bli lite orolig, för 17 maj närmar sig så himla snabbt nu.

Sedan jag började springa har jag mest tränat på känsla. Ungefär vill jag springa idag? Orkar jag springa idag? Behöver jag prioritera jobb idag? Jag har mest sprungit för att jag har känt för det.

Jag har dock (för länge sedan) börjat förstå att det vore bra att steppa upp träningen, göra den lite mer ändamålsenlig osv. Är det ett träningsprogram jag behöver? Jag är bara rädd att jag kommer missa vissa träningspass och att det kommer göra att jag tappar motivationen. Eller blir det tvärtom, att motivationen kommer öka?

I senaste numret av (den fantastiska tidningen) Runner’s World bjuds det på halvmaraspecial med ett nio veckor långt träningsprogram för Varvet (”börja 18 mars, så fixar du det!”) Så jag tänker att jag försöker haka på det fr.o.m. 18 mars, men ivrig som jag är känner jag att jag vill ha ett träningsprogram redan nu! Jag har mina tankar på hur jag skulle kunna lägga upp det, men alla tips mottages tacksamt. Nyfiken på hur alla löpande människor tänker. Kör ni med träningsprogram eller mest på känsla? Och varför och hur osv? Vilken kunskapsbank man har i träningsbloggosfären ändå, ska genast kolla igenom alla bloggar jag kommer på och leta klarhet i detta med träningsprogram.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Heidi
  12 februari, 2014 at 12:04

  Jag kör på träningsprogram. Jag och min pappa gör tillsammans upp ett träningsprogram åt mig och det är så skönt att ha något att följa. Självklart blir det ju ändå ibland så att man måste göra vissa förändringar men det är bra att ha som stomme. Genom ett färdigt träningsprogram blir balansen mellan tuffa och lättare veckor också bättre än om man hela tiden går bara på känsla 🙂

  • Reply
   idaaspens
   12 februari, 2014 at 15:09

   Så bra!
   Ska sätta mig ikväll och knåpa ihop något. Behöver nog det, för annars blir det lätt att jag känner efter lite för mkt när jag springer…

 • Reply
  Elin
  12 februari, 2014 at 14:15

  Du borde nog få in ett långpass i veckan fram till varvet iaf, om 11 km är det längsta du sprungit nu springer du 12 km nästa v, sen 13 km osv..Sen är det ju alltid bra med intervallträning om du känner för det men du behöver väl egentligen inte det för att ta dig runt varvet. Jag kör inget träningsprogram själv men brukar försöka få in ett långpass/ett intervallpass/ett distanspass i veckan – variation är ju bra!

  • Reply
   idaaspens
   12 februari, 2014 at 15:10

   Bra idé! Att öka en kilometer i veckan känns verkligen som ingenting… Det lär kännas som någonting när jag gör det, men jag ska testa iaf. Ska ju trots allt springa 21 snart.

 • Reply
  Saras Träningblogg
  12 februari, 2014 at 19:43

  Jag tänker ut mitt eget träningsprogram, det tror jag är det bästa för alla är vi olika och då är det en lyckoträff om ett träningsprogram i en tidning funkar tror jag 🙂 Satsar du på någon speciell tid på varvet, eller har en liten dröm om någon tid kanske? 🙂

  • Reply
   idaaspens
   12 februari, 2014 at 22:49

   Ja, det har du nog rätt i! Man känner ju sin egen form bäst själv 😀
   Haha, har faktiskt inte vågat drömma om någon speciell tid på varvet faktiskt… Målet än så länge är nog mest bara att jag ska lyckas ta mig runt 😉

 • Reply
  idafriedmann
  1 september, 2014 at 09:39

  Träningsprogram är bra men de flesta brukar vara anpassade utifrån mäns förmåga. Jag tycker att de flesta upplägg jag tittat på känns väldigt enformiga med samma slags uppläng (bara längre distanser) varje vecka.

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: