Löpning

Att klä sig rätt – inte så himla lätt

IMG_1577

Att hitta rätt kläder för löpning – så himla svårt!

Det har nästan varit svårare att veta hur jag ska klä mig under mina löppass än att fundera ut var jag ska springa, hur långt, hur snabbt osv. Ja, för det känner man ju när man springer. Men kläder i olika väder alltså. Så. Jäkla. Svårt. Förutom på sommaren då, då tar man ju på sig så lite som möjligt.

Detta har seriöst varit ett av mina största problem när det gäller löpningen, och eftersom jag haft detta problem är det säkert andra nybörjare som har samma problem. Så nu känner jag att jag måste dela med mig av resultaten av mina klädesexperiment. Nu har jag inte sprungit när det varit kallare än -10, så därför börjar vi väl där:

Runt -10 till -5
Underställ på både överkropp och ben. Tajts. Tröja med ett tunt fleecelager och en tunn vindjacka. Mössa och ev. vantar. Buff en självklarhet (alltid).

Runt -5 till 0-strecket
Samma som ovan fast ta bort ett lager på överkroppen. Buff. Pannband eller mössa.

Runt 0 
Perfekt temperatur för underställ på överkroppen, tunn vindjacka och vanliga tajts. Pannband. Buff så klart.

Nu är mitt problem att nu börjar det bli varmare igen. Häromdagen när jag var ute och sprang var det runt 5 plusgrader och min vanliga outfit underställströja, vindjacka och vanliga tajts kändes plötsligt för varm. Det är egentligen inte så mycket kläder så jag har nog inte så lätt för att frysa egentligen, så man kanske inte ska lita på mitt ord när det gäller att klä sig för vinterlöpning. Det är antagligen ganska individuellt detta, precis som allt annat vad det verkar.

När vi är uppe i 10-15 plusgrader, då är jag nog på banan igen. Men nu måste jag alltså börja experimentera igen. Suck.
Kläder alltså.

o-gradigt

o-gradigt

Några minus.

Några minus.

I ett kyligt Luleå. Runt -10.

I ett kyligt Luleå. Runt -10.

För övrigt tycker jag att buffen är en sådan otroligt bra uppfinning. En gång i tiden visste jag inte vad man skulle kunna använda såna till (har t.o.m. slängt en någon gång), men nu känns den oumbärlig! (Blir man lite snorig på sin runda är den dessutom bra för att diskret snyta sig lite i…)

Just denna buff fick jag då jag sprungit Winter Run i januari. Lucky me.

Just denna buff fick jag då jag sprungit Winter Run i januari. Lucky me.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  charlottasofia
  23 februari, 2014 at 21:20

  Något som var en uppenbarelse för mej var att en måste ha mindre kläder än en tror. Jag har nog sprungit som kallast vid -12. Då med underställ, tajts, tunn fleecetröja och vindjacka (och mössa +vantar så klart). Hade liksom föreställt mej att det skulle behövas tyngre doningar än så men blev t.o.m lite varm och fick dra ned både fleece och vindjacka i halsen.

  • Reply
   idaaspens
   24 februari, 2014 at 17:25

   Samma uppenbarelse för mig! Minns i somras/höstas nångång då jag klädde mig ungefär som jag gör nu… Puh, varmt!

 • Reply
  Linnea
  23 februari, 2014 at 21:49

  En buff vill jag oxå ha! Jag blir väldigt varm när jag springer och får panik om jag blir för varm. Ett bra tips jag fick en gång är att klä sig så att precis när man kommer ut så fryser man lite för då blir det lagom när man kommit igång och det funkar bra på mig. 6 plus är den optimala springtempen för mig. 🙂

  • Reply
   idaaspens
   24 februari, 2014 at 17:26

   Buff är grymt bra! Kan inte klara mig utan nu när jag vant mig 🙂
   Bra tips det där att frysa lite i början, det låter vettigt. Så trist att förstöra en löprunda pga för mkt kläder.

 • Reply
  Heidi
  24 februari, 2014 at 07:10

  Ja kläder och löpning är verkligen något man får fundera över! Jag bara måste tipsa om merinoull här! Jag har underställ i merinoull och de kläderna är fantastiska. Varma när det är iskallt men sköna när det är varmare också eftersom de inte känns fuktiga mot huden! + att de inte börja luktar apa som andra underställ 🙂

  • Reply
   idaaspens
   24 februari, 2014 at 17:27

   Åh, tack för tipset! Det måste jag komma ihåg!

 • Reply
  Rund är också en form!
  24 februari, 2014 at 11:40

  1. Jag tar hellre bort ett lager på underkroppen än över. 😉
  2. Buff…? (Äger ingen!) 😉 😮
  3. Snyta sig lite diskret? Jag kör luftsnytningar 25 ggr/rund. Hade jag haft en buff hade den varit groteskt äckligt! Haha!

  Too much information……..? 😉
  Kram M

  • Reply
   idaaspens
   24 februari, 2014 at 17:28

   Hahaha, nej det kan aldrig bli too much information! Bara gött att höra att man inte behöver försöka vara diskret 😀
   Luftsnytningar – I love it!!

 • Reply
  Hur börjar man springa? Sjätte delen - Träningsblogga
  28 november, 2015 at 19:29

  […] du vill ha fler tips om hur du ska klä dig för vinterlöpningen så har jag skrivit om det här tidigare. Då gick min köldgräns visserligen på -10, men nu ett par år senare vet jag att man kan […]

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: