Intervallpass Löpning

Måste jag springa intervaller?

Vi pratar ganska mycket om löpning på jobbet. Jag har nämligen turen att jag har ett antal kollegor som tycker att löpning är himla bra. Igår var det intervaller som avhandlades. Såg sedan att diskussionen också var uppe hos Lonesome runners på facebook. Hett ämne detta med intervaller alltså!

Behövs intervaller? Och hur springer man intervaller? Backe? Hur mycket? Hur långt? Hur snabbt?
Ungefär så var våra diskussionsämnen igår.

Själv älskar jag intervaller lika mycket som jag hatar dem. Det är ändå helt klart mer njutbart att ta en långsam runda och må gott än att springa tills man nästan slutar andas. Men känslan efter intervallpasset är oslagbar, tycker jag. För att inte tala om nästkommande löprunda som alltid känns så himla lätt! Men behöver det vara så himla noga vad och hur man springer? Hur många gånger ska jag springa uppför backen? funderade kollegan på. Tills du inte orkar längre svarade jag. Och är det alldeles för jobbigt är det väl också helt okej att gå uppför backen tänker jag. Det är faktiskt också bra träning om det är en tuff backe. Och behöver man hålla ett visst tempo? Äsch! Jag tänker att huvudsaken är att man inte går ut för hårt så man måste sänka tempot till de sista intervallerna, utan att man hellre gör tvärtom. Och fartlek hörni! Det är väl det bästa. Köra en intervall där det känns rätt. Upp för någon backe eller en trappa. Mellan lyktstolpar. Sicksacka mellan vattenpölar. Jag kan gilla noga strukturerade intervaller med antal, ett givet tempo, en bestämd vila, men mixar gärna upp med fartlek av olika slag, för det är ju ändå då det är riktigt riktigt kul!

Slalombacksintervaller är tufft. Väljer man att gå lite är det nog inte hela världen. Man tar sig ju upp i alla fall.

Slalombacksintervaller är tufft. Väljer man att gå lite är det nog inte hela världen. Det går ju ändå uppåt.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Linnea
  12 mars, 2015 at 11:13

  Jag tycker mycket om intervaller, det blir ett härligt avbrott från att bara nöta kilometer efter kilometer. Man behöver väl inte vara så exakt med intervaller? Hitta en sträcka och kör på bara!

 • Reply
  Pernilla
  12 mars, 2015 at 14:49

  hej! jag vill mest skriva här så att jag får uppdateringar via mail 🙂

 • Reply
  Åsa
  12 mars, 2015 at 15:32

  Åhhh slalombacke!!
  Jag älskar intervaller, och önskar evinnerligt att jag bodde i närheten av en rejäl backe. Men icke, här finns bara små kullar…

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   15 mars, 2015 at 15:27

   Surt! Du får köra en jäkla massa intervaller uppför kullarna helt enkelt! 😀

 • Reply
  Andreas
  12 mars, 2015 at 20:10

  Härligt talande bild!

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   15 mars, 2015 at 15:28

   Ja visst? Det är min syster på bilden, själv var jag nog ännu mer slut… Puh.

 • Reply
  MariaG
  13 mars, 2015 at 10:08

  Jag är intervallallergiker 😉 jag vet att jag antagligen borde, för att orka springa längre, fortare och bli starkare, men var gång jag ger mig ut så blir det bara att nöta på i samma tempo….men jag ska….ta tag i det nån dag!
  MariaG

  • Reply
   Träningsblogga - Ida
   15 mars, 2015 at 15:28

   Hehe, jag tänker lite så också… Egentligen gillar jag dem, men det är svårt att ta tag i… 😉

 • Reply
  Petra
  13 mars, 2015 at 16:31

  Kul ännu en LR
  Ja du, de är hatkärlek de där med intervallträning. Hatar de medans man gör de men oj va underbart efteråt!!

 • Reply
  Märta
  22 mars, 2015 at 20:54

  Det sägs ju alltid att det viktigaste med intervaller är att man ska välja ett tempo som man kan hålla genom alla intervallerna. Men där kan jag känna att så vadå om man bara kan hålla 5.00-tempo i tre av de fem tusingarna? Om man sen håller 5.15-5.20 i de två sista så är det ju ändå betydligt snabbare än det vanliga 6.00-tempot man brukar hålla. Så då måste det väl ändå vara bättre att köra intervallerna i olika tempon än att bara såsa runt som vanligt?

 • Lämna en kommentar

  %d bloggare gillar detta: